Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1834 Ο βασιλιάς Οθωνας και η κυβέρνησή του εγκαθίστανται στην Αθήνα, που με διάταγμα στις 18/9/1834 είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αντικαθιστώντας το Ναύπλιο.

1866 Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος Τζορτζ Εβερεστ, από τον οποίο πήρε το όνομά της η ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ, μέλος του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος από το 1904 και ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ενταφιάστηκε στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη Πλατεία. Προς τιμήν του το μπαλέτο Μαριίνσκι μετονομάστηκε σε μπαλέτο Κίροφ.

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή και οι εκπρόσωποί του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων. Από την επίθεση της αστυνομίας τραυματίστηκαν 66 οικοδόμοι - 3 από σφαίρες - και 55 αστυνομικοί. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκαν επίσης για πρώτη φορά καπνογόνα και δακρυγόνα. Αργά το βράδυ τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες οργανώσεις με ψηφίσματα και απεργίες αλληλεγγύης.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941 - 1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από τον Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής), μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).

1973 Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ από την ίδρυσή του ως ανεξάρτητου κράτους (1948 - 1954).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ