Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων

Πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία διατύπωσε ο πρώην γγ της λυκοσυμμαχίας

Copyright 2023 The Associated

Μυστική επίσκεψη στο Κίεβο φέρεται να πραγματοποιεί από χτες ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου πρόκειται να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Asia Times».

Ο επικεφαλής της CIA επισκέπτεται συχνά την Ουκρανία, ενώ αυτή η επίσκεψη γίνεται σε μια φάση κατά την οποία επισημαίνεται - και δημόσια - από Ουκρανούς ανώτατους αξιωματούχους και στρατιωτικούς η στασιμότητα στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνη, υποστηριζόμενη από τεράστιους ΝΑΤΟικούς πόρους, να μην έχει αποφέρει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Το «κομβικό» σημείο στο οποίο βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η κατάσταση στασιμότητας που φαίνεται να διαμορφώνεται ωφελεί τη ρωσική πλευρά, είχαν περιγραφεί πρόσφατα σε άρθρο του επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, στον βρετανικό «Economist», προκαλώντας ρήγμα, όπως το έχουν αποκαλέσει οι αμερικανικές εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post», στις σχέσεις του στρατηγού με τον Ζελένσκι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει στον διεθνή Τύπο δημοσιεύματα που δείχνουν ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, όπως το δημοσίευμα του περιοδικού «Time», στο οποίο ο Ζελένσκι περιγράφεται ως εγκλωβισμένος σε έναν δικό του κόσμο, με μια μάλλον μεγαλομανή πρόσληψη της κατάστασης σχετικά με τον πόλεμο. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε το NBC News πρόσφατα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν την ουκρανική πλευρά για τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την απομάκρυνση τριών στρατιωτικών ηγετών, των Σεργκέι Νάγιεφ, Αλεξάντρ Ταρνάφσκι και Τατιάνα Οσταστσένκο, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι στρώνει το έδαφος για την απομάκρυνση του ίδιου του Ζαλούζνι.

Κύριο αντικείμενο της διαφωνίας φέρεται να είναι η τακτική για την εξέλιξη της σύγκρουσης και οι εισηγήσεις του Ζαλούζνι για κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός, ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί (η Ουκρανία έχει μικρότερες «δεξαμενές» από τη Ρωσία για να αναπληρώνει τις δυνάμεις της σε έναν πόλεμο φθοράς, στον οποίο όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες στις δύο πλευρές).

Σύμφωνα μάλιστα με φήμες και διαρροές, ο Ζαλούζνι ενδέχεται να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, βρίσκεται αρκετά κοντά στον πρώην σύμβουλο του Ζελένσκι Αλεξέι Αρέστοβιτς, ο οποίος φέρεται επίσης να τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες και έχει στραφεί εναντίον του Ζελένσκι, ενώ εγκατέλειψε την Ουκρανία πηγαίνοντας στην Αυστρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ασαφές παραμένει το περιεχόμενο της παρέμβασης του Μπερνς. Η δε νέα επίσκεψή του στο Κίεβο πραγματοποιείται σε συνθήκες που εντείνονται αντιπαραθέσεις και παζάρια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ για τους όρους της παραπέρα στρατιωτικής στήριξής τους στο Κίεβο. Η διαφθορά στην ουκρανική ηγεσία είναι ένα από τα στοιχεία που αξιοποιεί σε αυτά τα παζάρια τμήμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, ζητώντας λογιστικό έλεγχο για την τύχη της στήριξης προς το Κίεβο.

Πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τα κατεχόμενα εδάφη

Ενδεικτική των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και από τους βασικούς εμπνευστές της λεγόμενης «φόρμουλας ειρήνης» των δέκα σημείων, της Ουκρανίας.

Ο Ράσμουσεν έχει υποβάλει πρόταση να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά να εξαιρεθούν τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία. Οπως τόνισε, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας δεν μπορεί να αναβληθεί ξανά το επόμενο έτος. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, στην οποία η Ουκρανία βρίσκεται στην καρδιά του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ανέφερε δε ότι ένα σχέδιο για μερική ένταξη της Ουκρανίας δεν θα συμβόλιζε το «πάγωμα» της σύγκρουσης, αλλά θα σηματοδοτούσε μια αποφασιστικότητα της Δύσης να ξεκαθαρίσει στη Ρωσία πως δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο... θα μειωθεί ο κίνδυνος μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, καθώς το άρθρο 5 «θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός του ουκρανικού εδάφους, εντός του ΝΑΤΟ, και έτσι θα απελευθερώσει τις ουκρανικές δυνάμεις να πάνε στην πρώτη γραμμή».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε, δηλαδή, ότι θα συνεχίζεται ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία, με την Ουκρανία να είναι πλέον επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία δεν θα πραγματοποιεί επιθέσεις εντός ουκρανικού εδάφους...

«Είτε σε τμήματα είτε σε οποιαδήποτε μορφή, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει η ένταση στη Βαλτική και η Δανία θα επιφορτιστεί με την επιθεώρηση και ενδεχομένως να εμποδίζει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στα ύδατά της, στο πλαίσιο νέων σχεδίων της ΕΕ, ανέφεραν οι «Financial Times».

«Ολα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, έχουν δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα Στενά της Βαλτικής», «υπενθύμισε» η Ζαχάροβα. «Οποιεσδήποτε ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με αυτό παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», είπε. «Και ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό», προειδοποίησε.

Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν στο ανατολικό τμήμα του Δνείπερου

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 κατέρριψε η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Αβντιίβκα, στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου τους τελευταίους μήνες εξελίσσονται σφοδρές μάχες και η ρωσική πλευρά εντείνει την πίεσή της.

Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Ολ. Στούπουν, πρόκειται για το όγδοο ρωσικό αεροσκάφος που καταρρίπτεται τον τελευταίο μήνα, ενώ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, απώθησαν 15 ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε πως οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Αβντιίβκα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που υπέστησαν στις πολύμηνες μάχες για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ.

Η πολιορκούμενη Αβντιίβκα, ωστόσο, είναι πιθανό να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, απαλλάσσοντας έτσι την πόλη του Ντονέτσκ από την απειλή των συχνών ουκρανικών βομβαρδισμών.

«Οσο περισσότερες είναι οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Αβντιίβκα, σε τόσο χειρότερη θέση θα περιέλθει η Μόσχα αναφορικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις της», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές που έκανε το Κίεβο και την περίοδο που εξελίσσονταν οι σφοδρές μάχες για την Μπαχμούτ, η οποία τελικά καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Στο μεταξύ, και οι ρωσικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι η Ουκρανία κατάφερε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία. Διαβεβαίωσαν πάντως πως ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει «κόλαση πυρών» εναντίον των Ουκρανών στρατιωτών.

Ιταλία: «Υποπτες» αναλήψεις από τη ρωσική πρεσβεία

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τους τελευταίους μήνες η πρεσβεία της Ρωσίας στη Ρώμη έκανε αναλήψεις περίπου 4 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «χτύπησε καμπανάκι» στην Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία πληροφόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «πρόκειται για χρήματα που σχετίζονται με μια πολυπλοκότερη στρατηγική, η οποία προβλέπει τη συλλογή και διοχέτευση πληροφοριών», όπως π.χ. «για να πληρωθούν "ινφλουένσερς" και να επηρεάσουν την ιταλική κοινή γνώμη» αλλά και να υπήρξαν και άτομα, ενδεχομένως, στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, που μπορεί να χρηματίστηκαν και να αποκάλυψαν ευαίσθητες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ