Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΝΔΙΑ
Αγωνία για τους δεκάδες εγκλωβισμένους εργάτες

Παγιδεύτηκαν σε υπό κατασκευή σήραγγα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής...

Στην είσοδο της στοάς παρακολουθούν με αγωνία αν θα σωθούν οι εργάτες...
Στην είσοδο της στοάς παρακολουθούν με αγωνία αν θα σωθούν οι εργάτες...
Αγνωστη παρέμενε μέχρι και χτες η κατάσταση των περίπου 40 εργατών που είχαν εγκλωβιστεί από τα ξημερώματα της Κυριακής σε υπό κατασκευή σήραγγα, στο βόρειο κρατίδιο της Ινδίας Ουταρακχάντ.

Ο εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας, Πρασάντ Κούμαρ, δήλωσε χτες ότι «έπειτα από τις συμβουλές γιατρών, εστάλησαν φάρμακα στους εργάτες» μέσω ενός αγωγού και πρόσθεσε ότι «η επαφή με τους εργάτες διατηρείται». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης είναι μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά είχε εκτιμηθεί και αναφέρθηκε σε «φυσικά αίτια» που «καθυστέρησαν» τον ρυθμό των γεωτρήσεων, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις, π.χ. για το αν έχουν διασφαλιστεί επαρκή μέσα και το κατάλληλο προσωπικό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχείρησης. Ανέφερε δε ότι δύο από τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, επειδή κατέρρευσαν μπάζα.

Σύμφωνα με τις αρχές, για τον απεγκλωβισμό των εργατών γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί ένας μεγάλος, χαλύβδινος αγωγός διαμέτρου 90 εκατοστών, ώστε μέσα από αυτόν να μπορέσουν να ανασυρθούν στην επιφάνεια της γης.

Η σήραγγα κατέρρευσε ενώ μέσα σε αυτή βρίσκονταν περίπου 50 - 60 εργάτες, εκ των οποίων 10-20 σώθηκαν επειδή η βάρδιά τους είχε μόλις λήξει και αποχωρούσαν από το σημείο. Το έργο είχε σχεδιαστεί ώστε να συνδεθούν σημαντικά ινδουιστικά ιερά (κατά μήκος μιας γνωστής διαδρομής προσκυνήματος) με έναν αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων μήκους 889 χιλιομέτρων και η συνολική του αξία εκτιμάτο σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειωτέον, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν τηρούνταν έστω στοιχειώδεις κανόνες για την ασφάλεια των έργων διάνοιξης της σήραγγας, ή κάποιες έστω πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατάρρευσης (που συνδέονται και με την κατάρτιση του κατάλληλου σχεδίου απεγκλωβισμού των εργατών). Πάντως, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις από τις συχνές κατολισθήσεις στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Χαρακτηριστικά, τον Γενάρη 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ξαφνικές πλημμύρες στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την πίστη μας», κατέληξε αόριστα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, δηλώνοντας κατά τ' άλλα βέβαιος ότι «θα σώσουμε τους εργάτες». Ενώ είπε και ότι η ινδική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε στο σημείο δεύτερο μηχάνημα εκσκαφής «που θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης», μετά τη βλάβη που υπέστη το πρώτο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ