Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παράνομο το σχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα

Ομόφωνα αποφάνθηκε χτες το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο πως είναι παράνομο το σχέδιο της κυβέρνησης του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για απελάσεις παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και συνιστά απόρριψη της κυβερνητικής προσφυγής σε πρότερη δικαστική απόφαση που ανέφερε πως δεν μπορεί να στέλνονται οι παράτυποι μετανάστες στη Ρουάντα γιατί δεν είναι ασφαλής, τρίτη χώρα.

Ως εκ τούτου, μετά και από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακυρώνεται προς το παρόν ένα από τα κεντρικά στοιχεία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Σούνακ σε περίοδο έξαρσης του αριθμού των αιτούντων άσυλο που κατακλύζουν τις νότιες ακτές από τη Θάλασσα της Μάγχης.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Βρετανός νέος υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές τονίζοντας πως «η σύμπραξή μας με τη Ρουάντα, αν και θαρραλέα και φιλόδοξη, είναι απλώς ένα τμήμα ενός συνόλου μέτρων προκειμένου να σταματήσουμε τα σκάφη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση». Διαβεβαίωσε επίσης πως «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε πιθανή οδό προκειμένου να διαταράξουμε το επιχειρησιακό μοντέλο των αχρείων εγκληματικών συμμοριών να θέτουν αθώες ζωές σε κίνδυνο για το δικό τους οικονομικό, εγωιστικό κέρδος».

Ακολούθησαν δηλώσεις του πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ, στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για μια νέα συνθήκη με τη Ρουάντα και ότι θα μπορούσε να αλλάξει τους νόμους της χώρας μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε πως το σχέδιο για την αποστολή μεταναστών εκεί είναι παράνομο. «Αν καταδειχθεί πως τα εγχώρια νομικά πλαίσιά μας ή οι διεθνείς συνθήκες εξακολουθούν να ανατρέπουν σχέδια σε αυτό το σημείο, είμαι έτοιμος να αλλάξω τους νόμους μας και να επανεξετάσω αυτές τις διεθνείς σχέσεις», ανέφερε ο Σούνακ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ