Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στην «ηγετική θέση στον κόσμο»

«Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενόψει της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί να έχει χτες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ειρηνικού, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ηγέτης υποστήριξε ότι στόχος (στις διμερείς σχέσεις και στη συγκεκριμένη συνάντηση, που αναμενόταν να ξεκινήσει αργά ώρα Ελλάδας) είναι «να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, αν υπάρχει κρίση». Εκρινε σκόπιμο να αναφέρει επίσης ότι η Κίνα του Σι έχει «πραγματικά προβλήματα» μπροστά «στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο».

Η συνάντηση Μπάιντεν - Σι αναμενόταν ενώ νέα έκθεση αμερικανικών κυβερνητικών επιτελείων σημείωνε πως «η νέα κανονικότητα» στις διμερείς σχέσεις «είναι αυτή του συνεχούς, μακροπρόθεσμου στρατηγικού και συστημικού ανταγωνισμού». Συγκεκριμένα, έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή για την Οικονομία και την Ασφάλεια στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας εκτιμά ότι το κυβερνητικό κόμμα της Κίνας «δεν δίνει κανένα σημάδι αλλαγής των πολιτικών του, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Το Πεκίνο συνεχίζει να απορρίπτει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θεμελιώδη ζητήματα εθνικής ασφάλειας, οικονομίας ή εμπορίου», συμπληρώνοντας ότι «το αποτέλεσμα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ήταν απλώς η υπόσχεση για περαιτέρω συναντήσεις - δηλαδή για περισσότερη συζήτηση παρά για συγκεκριμένες ενέργειες». Λέει ακόμα ότι «η Κίνα φαίνεται τώρα να βλέπει τη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρωτίστως ως εργαλείο αποτροπής και καθυστέρησης της πίεσης των ΗΠΑ για μια περίοδο ετών, ενώ η ίδια συνεχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι της ανάπτυξης των δικών της οικονομικών, στρατιωτικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων». Αξιολογώντας δε τις προσπάθειες της Κίνας να επηρεάσει σχέδια των ΗΠΑ, αναφέρει ότι το Πεκίνο «επιδιώκει να υπονομεύσει τις πολιτικές διαδικασίες και να χειραγωγήσει την πολιτική ή κοινωνική δραστηριότητα, για να συγκαλύψει ενέργειες που προωθούν τα συμφέροντα της Κίνας ως προσπάθειες των εγχώριων εκλογικών περιφερειών».

Στο μεταξύ, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας ξεκίνησε χτες η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στο περιθώριο της οποίας αναμένονται κι άλλες παράλληλες συναντήσεις τους, με τους ομολόγους τους και από ΗΠΑ, Κίνα κ.ά. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή (με χώρες όπως η Ινδονησία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του πλανήτη, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις), η κατάσταση στη Μιανμάρ, οι εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ