Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οχι στις απολύσεις, δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη «θωράκιση» των ομίλων

Στη ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα και στα «Ελληνικά Καλώδια» στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν χτες παρεμβάσεις από σωματεία

«Ελληνικά Καλώδια» - Μαρούσι
«Ελληνικά Καλώδια» - Μαρούσι
Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις εργατικών σωματείων σε μεγάλους χώρους δουλειάς ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων που «δίνουν και παίρνουν» το τελευταίο διάστημα, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι καμαρώνουν για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Απολύσεις που μαρτυρούν ότι η εργοδοσία σε μια σειρά από χώρους παίρνει μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας μπροστά σε ενδεχόμενους κλυδωνισμούς της οικονομίας, με τους εργαζόμενους να είναι τα πρώτα θύματα αυτής της «θωράκισης».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στα Οινόφυτα, καταγγέλλοντας τις απολύσεις εργαζομένων και τις υποχρεωτικές άδειες που επιβάλλει η εργοδοσία της ΧΑΛΚΟΡ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, μοιράζοντας στους εργαζόμενους ανακοίνωση - καταγγελία των απολύσεων και καλώντας τους παράλληλα να αντισταθούν στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να ρίξει και αυτήν τη φορά στις πλάτες τους την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας της.

«Το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ, επικαλούμενοι "αναδουλειά", απολύουν και πετάνε στον δρόμο συναδέλφους μας, ενώ βγάζουν σε υποχρεωτική άδεια και εντέλει τρομοκρατούν τους υπόλοιπους με τον φόβο και άλλων πιθανών απολύσεων», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας. Επισημαίνει ότι το προηγούμενο διάστημα επικρατούσαν συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι παραγωγής και τονίζει πως «όταν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους "μας γνωρίζουν και μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη", μόλις λίγο πέσει η δουλειά απευθείας μας απολύουν και μας πετάνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα».

ΧΑΛΚΟΡ - Οινόφυτα
ΧΑΛΚΟΡ - Οινόφυτα
Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία που βρέθηκαν χτες στον χώρο κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΧΑΛΚΟΡ και στις υπόλοιπες εταιρείες του Ομίλου στην περιοχή να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Μετάλλου και να παλέψουν οργανωμένα για την ανάκληση των απολύσεων, την πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων από τον Ομιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Απόλυση και στα «Ελληνικά Καλώδια» λόγω συνδικαλιστικής δράσης

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σε άλλο εργοστάσιο του ίδιου ομίλου και πιο συγκεκριμένα στα «Ελληνικά Καλώδια», απολύθηκε ένας ακόμα εργαζόμενος, με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής να καταγγέλλει ότι πρόκειται για «καταχρηστική και τιμωρητική - εκδικητική απόλυση, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης».

Για την απόλυση αυτή, το Συνδικάτο πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στην εργοδοσία, η οποία αρνήθηκε μέχρι και να διαθέσει χώρο για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση. Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο κάτω από την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, αναφέρει το Συνδικάτο, χρησιμοποίησαν πάλι ανυπόστατες δικαιολογίες δηλώνοντας ότι δήθεν δεν ...γνώριζαν ότι πρωτοστάτησε ο συνάδελφος για να γραφτούν οι εργαζόμενοι στο επιχειρησιακό σωματείο.

«Είναι γελασμένοι», επισημαίνει, «αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα τρομοκρατηθούν από αυτές τις πρακτικές του ομίλου που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια με την ανοχή και τη στήριξη του αντεργατικού πλαισίου που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου να απαντήσουν στην απόλυση του συναδέλφου τους, στο χτύπημα των δικών τους δικαιωμάτων, να γραφτούν στο κλαδικό συνδικάτο, να συμμετάσχουν στους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Ακόμα, καλεί όλα τα σωματεία να καταδικάσουν την απόλυση του εργαζόμενου, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους αγώνες απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα.

Λάρισα: Να ανακληθούν οι απολύσεις στον Ομιλο «21Admedia»

Το νέο μπαράζ απολύσεων που πραγματοποιήθηκε στον δημοσιογραφικό οργανισμό «21Admedia» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Οι απολύσεις αφορούν δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό, με τη διοίκηση του ομίλου να ανακοινώνει στους εργαζόμενους πως θα παραμείνουν ελάχιστοι. Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο κύμα μαζικών απολύσεων που εξαπολύει η εργοδοσία μέσα στο 2023.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας απαιτεί να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα προστατεύουν πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους «να μην αποδεχτούν ως κανονικότητα στη ζωή τους σε κάθε περίπτωση, σε κάθε εκδοχή να καλούνται πάντα να "πληρώσουν το μάρμαρο" για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». «Να οργανωθούν, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να δυναμώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών».

Τις απολύσεις καταγγέλλει, ζητώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες πρακτικές. Αντικαταστάσεις συναδέλφων, απολύσεις και "οικειοθελείς" αποχωρήσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ με στοχοποίηση υποψηφίων στο Συνδικάτο Μετάλλου(2020-02-15 00:00:00.0)
Στο δρόμο 25 εργαζόμενοι της ΧΑΛΚΟΡ(2010-08-03 00:00:00.0)
Αγώνας κόντρα στις απολύσεις(2005-10-05 00:00:00.0)
Απεργούν ενάντια στην τρομοκρατία(2004-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ