Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Πιο πολλοί - πιο δυνατοί» στις αρχαιρεσίες, στην καθημερινή πάλη και διεκδίκηση

Με μαζική συμμετοχή έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Από τη συνέλευση
Από τη συνέλευση
Με επίκεντρο το σύνθημα «Πιο πολλοί - πιο δυνατοί» και μαζική συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τη συζήτηση απασχόλησε η οργάνωση της μάχης των αρχαιρεσιών, που θα γίνουν από 12 έως 26 Νοέμβρη, με στόχο να μετρήσει ο Σύλλογος περισσότερα μέλη σε κάθε εργασιακό χώρο. Από την εισήγηση, αλλά και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, τονίστηκαν πλευρές της πλούσιας δράσης του σωματείου, μεταφέρθηκε πείρα από τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση και εργοδοσία, για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για το ωράριο, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.λπ.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, με τη δέσμευση να είναι ομόφωνη για ενίσχυση της δράσης υποστήριξής του σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά.

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, κοινός τόπος στις τοποθετήσεις όλων των εργαζομένων που πήραν τον λόγο ήταν η διαπίστωση ότι η επίθεση της εργοδοσίας δυναμώνει, ότι άλλη απάντηση από την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση δεν υπάρχει. Πιο συγκεκριμένα, αναδείχθηκε ότι η εργοδοσία μέσω ατομικών συμβάσεων και εσωτερικών κανονισμών επιδιώκει να ενσωματώσει στην εργασιακή πραγματικότητα το σύνολο των αντεργατικών νόμων. Τα ωράρια και τα προγράμματα προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, ενώ ακόμα και το ρεπό, το διάλειμμα και οι άδειες δεν είναι δεδομένα. Η πίεση, η ένταση της δουλειάς, οι αξιολογήσεις και οι επιπλήξεις, αλλά και οι κρίσεις πανικού, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η υπερκόπωση, τα μυοσκελετικά προβλήματα, είναι μέρος της καθημερινότητας των εμποροϋπαλλήλων. «Ολοι τα κάνουν όλα και χρονομετρούνται για τα πάντα. 20 λεπτά να ξεφορτωθεί η παλέτα, 1 τεμάχιο το δευτερόλεπτο στο ταμείο, 180 κιβώτια την ώρα φόρτωμα στην αποθήκη. Καθένας δουλεύει για τρεις και κάθε απόκλιση από τους στόχους φέρνει και μια επίπληξη», περιέγραψε χαρακτηριστικά εργαζόμενη σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος των εμποροϋπαλλήλων αναγκάζεται να βγάζει τη βάρδιά του με αγχολυτικά και παυσίπονα. Παράλληλα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.


Στο φόντο αυτό, στη συνέλευση συνοψίστηκε η πείρα από τις μάχες που έχει δώσει ο Σύλλογος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ την περίοδο της πανδημίας και οι παρεμβάσεις στον καύσωνα και στον χιονιά για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος. Σε «Market In», «Κρητικός», «Bazaar», για να μην πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι ταμειακά ελλείμματα χωρίς να τους καταβάλλεται επίδομα ταμειακών λαθών. Στην «ΑΒ Βασιλόπουλος», για να δίνονται οι άδειες και τα ρεπό όποτε τα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και όχι όποτε βολεύει την εργοδοσία. Στη «Σκλαβενίτης», για να μπει φρένο στις συνθήκες που οδηγούν σε συχνά «ατυχήματα». Σε άλλα καταστήματα, απέναντι στην εντατικοποίηση, στην ασυδοσία διευθυντών και προϊσταμένων, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων με προβλήματα υγείας, για να δίνονται οι φοιτητικές άδειες στους εργαζόμενους που σπουδάζουν.

Στον προγραμματισμό δράσης που αποφάσισε η συνέλευση για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη. Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο που έχει διαμορφώσει το σωματείο. Στήριξη στην απεργία των εργαζομένων στα «Praktiker» στις 20 Νοέμβρη, για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης. Συνέχιση και ενίσχυση της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τους Συλλόγους Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ για τα ζητήματα του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας κ.λπ.

Την Κυριακή ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Οι εκλογές του Συλλόγου θα γίνουν από 12 έως 26 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. (μόνο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη οι ώρες ψηφοφορίας θα είναι 10 π.μ. έως 3 μ.μ.), στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Παράλληλα θα στηθούν κάλπες σε συνοικίες της Αττικής και χώρους δουλειάς, ως εξής: Την Τρίτη 14 Νοέμβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας (Μαυροκορδάτου 3) και στα Πατήσια (Πατησίων 173). Την Τετάρτη 15 Νοέμβρη στη Γλυφάδα (10 π.μ. - 6 μ.μ., στο δημαρχείο) και στη Νέα Ερυθραία (3 μ.μ. - 7 μ.μ., Πεντέλης και Χαριλάου Τρικούπη). Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στη Νέα Σμύρνη (9 π.μ. - 5 μ.μ., στην πλατεία) και στους Αμπελόκηπους (10 π.μ. - 6 μ.μ., Πουλίου 29 και Λαμίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ