Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλη διάσταση

Κι αν δεν είναι έτσι; Αν όσα μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν στη Γάζα είναι προϊόν προπαγάνδας των Παλαιστινίων; Αν ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι κομματάκι υπερτιμημένος; Αν τελικά η αγριότητα του ισραηλινού στρατού δεν είναι δα και τόσο φοβερή; Κι αν οι θάνατοι που προκαλεί το Ισραήλ είναι εντός «ανεκτών ορίων»; Με τέτοια ...ερωτήματα προσπαθούν ορισμένα ΜΜΕ, προμετωπίδες της ισραηλινής και ευρωατλαντικής προπαγάνδας, να κλονίσουν αυτό που αποτελεί βεβαιότητα σε όλο τον κόσμο: Οτι στη Γάζα γίνεται σφαγή. Οτι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο εξολόθρευσης του λαού της, προκειμένου να ενισχυθεί η ισραηλινή κατοχή. Και ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά αυτόν τον δόλιο και εγκληματικό σχεδιασμό, αποθεώνοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Τα fake news που διασπείρει το ισραηλινό «υπουργείο» Προπαγάνδας και τα συμμαχικά Μέσα Ενημέρωσης από την πρώτη μέρα του πολέμου, αποκτούν νέα διάσταση. Μέχρι τώρα πρόβαλαν τη δική τους κατασκευασμένη εκδοχή των γεγονότων ως τη μοναδική «αλήθεια» του πολέμου. Τώρα, ακόμα και οι ελάχιστες ειδήσεις που περνούν το τείχος του αποκλεισμού και της λογοκρισίας, μεταφέροντας την εικόνα του θανάτου και της απόγνωσης από τη Γάζα, αμφισβητούνται από τα ίδια κέντρα ως «υπερβολικά» και «αναληθή». Μέχρι και το έγκλημα στην Τζαμπαλίγια έγινε προσπάθεια να δικαιολογηθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ, λέγοντας πως δεν είναι «προσφυγικός καταυλισμός», σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ισραηλινή προπαγάνδα. Εχουμε πολλά ακόμα να ακούσουμε και να δούμε, όσο ο δολοφονικός κλοιός του κράτους - τρομοκράτη και των συμμάχων του σφίγγει σαν τανάλια τη Γάζα.

Γυμνοσάλιαγκες

Ενας ένας οι γυμνοσάλιαγκες του ευρωατλαντισμού αρχίζουν να ξεμυτίζουν τώρα που πέφτουν βροχή οι βόμβες στη Γάζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ακροδεξιός Κρανιδιώτης, το πρώην «δίδυμο» του Τζήμερου και στη συνέχεια νεροκουβαλητής της ΝΔ. Με έναν από τους γνωστούς εμετικούς λιβέλους που γράφει στην εφημερίδα «Δημοκρατία», καταγγέλλει τα «κομμούνια» που μαζί με τους ...ναζί (ποιος μιλάει!) «χορεύουν αντισημιτικό βαλς». Σε ελεύθερη μετάφραση, το κείμενο - απόπατος είναι μια αποθέωση του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», για να απαλλαγούμε επιτέλους από την τρομοκρατία του Ισλάμ! Είναι τέτοιο το πάθος του, που τον φανταζόμαστε το βράδυ να φοράει τη στολή του Ισραηλινού στρατιώτη και να ψάχνει στη Γάζα μικρά παιδιά που τόλμησαν να επιζήσουν των βομβαρδισμών, για να τους «φυτέψει» γεμάτος ικανοποίηση τη χαριστική βολή! Μας ενημερώνει μάλιστα ότι «ως απλός πολίτης» πήγε την περασμένη Κυριακή σε μια εκδήλωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, όπου έλαβε τη φώτιση ότι «η αριστερά χλευάζει τους ομήρους». Οι ανοησίες και οι ακροδεξιές χυδαιότητες του Κρανιδιώτη δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική. Απλά επιβεβαιώνει ότι οι φίλοι (των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ) στα δύσκολα φαίνονται, και ότι πίσω από τις ψευτοπατριωτικές κορόνες των κάθε λογής ακροδεξιών - φασιστών - φιλοναζιστών κρύβεται η βαθιά ενσωμάτωση στη γραμμή του ευρωατλαντισμού, που υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και βάζει τον λαό στο στόμα του λύκου. Και μια απορία: Στα σεμινάρια της πρεσβείας ο Κρανιδιώτης ήταν; Και αν ναι, ως τι τον φώναξαν; Ως μαθητή ή ως ...δάσκαλο;

Βαλίτσες

Η προπαγάνδα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ - και ακολούθως οι πρόθυμοι ντελάληδές της - καταφεύγει σε όλο και πιο κατάφωρα ψεύδη, επειδή αντιλαμβάνονται από τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ότι ο λαός δεν καταναλώνει τις κατασκευασμένες ειδήσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφταλί Μπένετ, έχει ξεκινήσει περιοδεία στις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας συναντήσεις και επαφές με μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και διοικήσεις επιχειρηματικών ομίλων. Ο ίδιος, πριν την αναχώρησή του από το Ισραήλ, δήλωσε φόρα παρτίδα: «Η διεθνής μας κατάσταση δεν είναι καλή. Στόχος μου είναι να βοηθήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να ενισχύσω τη θέση μας στην κοινή γνώμη, στο Κογκρέσο και στη διοίκηση, προκειμένου να δοθεί στους διοικητές του ισραηλινού στρατού πλήρης ελευθερία δράσης για να εξαφανίσουν τη Χαμάς. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν είναι υπέρ μας τώρα. Για παράδειγμα, υπάρχουν 15 φορές (!) προβολές περιεχομένου υπέρ της Παλαιστίνης/Χαμάς σε σύγκριση με το φιλοϊσραηλινό περιεχόμενο στο TikTok. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να το αλλάξω και να δώσω ώθηση στην ισραηλινή κυβέρνηση». Ωμός και κυνικός ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ για τις νέες «βόμβες» παραπληροφόρησης και κατασκευασμένων ειδήσεων που κουβαλάει στις βαλίτσες του...

Πολυδιάστατη εμπλοκή

«Ολες οι συνιστώσες δείχνουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί», σημείωσε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι διευρύνονται τα ηλεκτρικά σύνορα της χώρας. Επίσης, αυτές τις μέρες, μία από τις πολλές επισκέψεις κοινού κλιμακίου του ΝΑΤΟ και του υπουργείου Αμυνας ήταν στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ, στο Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Την ώρα λοιπόν που το μακελειό στη Γάζα συνεχίζεται με χιλιάδες θύματα και ανάμεσά τους μικρά παιδιά, η εμπλοκή της χώρας για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης είναι όντως «πολυδιάστατη». Πλάι και δεμένη με τη στρατιωτική είναι και η οικονομική εμπλοκή. Οπως στον τομέα της Ενέργειας, που για τον λαό σημαίνει νέους κινδύνους αλλά και βάρη που συνεχίζει να πληρώνει, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ακριβότερη Ενέργεια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1918 Στο Βερολίνο συγκροτείται νέα κυβέρνηση, το Σοβιέτ των Πληρεξουσίων του Λαού, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αστική εξουσία ωστόσο - με ευθύνη των τελευταίων - παραμένει άθικτη.

1927 Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης πραγματοποιείται στη Μόσχα το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ.

1929 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), η οποία αποφασίζει την αποστολή 25.000 εργατών στην ύπαιθρο, για να πρωτοστατήσουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1938 Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη.

1954 Ο Γ. Γρίβας, τέως επικεφαλής της δοσιλογικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ», φτάνει κρυφά στην Κύπρο με καΐκι από τη Ρόδο και ιδρύει την ΕΟΚΑ.

1965 Σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα μπλακάουτ στην Ιστορία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και περιοχές άλλων εννέα Πολιτειών βυθίζονται στο σκοτάδι (συνολικά 30.000.000 άνθρωποι).

1968 Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, με την οποία καταδικάζουν τη φραξιονιστική, διασπαστική δράση των αναθεωρητών και καλούν σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τη γραμμή και την καθοδήγηση του Κόμματος.

1976 Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν χωρίς αντίσταση τη Βηρυτό. Στο μεταξύ, οι νεκροί του εμφύλιου πολέμου, που μαινόταν επί 13 μήνες στον Λίβανο, ανέρχονταν ήδη σε 60.000.

1980 Ενάμισι, περίπου, εκατομμύριο εργάτες και υπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να παραλύσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη την Ελλάδα. Αιτήματα των απεργών είναι η καθιέρωση του πενθήμερου, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1982 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ