Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Εντείνεται το πογκρόμ ισραηλινών δολοφονιών και διώξεων

Συνελήφθη από τον κατοχικό στρατό η αγωνίστρια Αχεντ Ταμίμι

Από τη σύλληψη της Αχέντ Ταμίμι μετά την εισβολή του κατοχικού στρατού στο σπίτι της οικογένειάς της
Από τη σύλληψη της Αχέντ Ταμίμι μετά την εισβολή του κατοχικού στρατού στο σπίτι της οικογένειάς της
Παράλληλα με το μακελειό στη Γάζα, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός και Εβραίοι έποικοι εντείνουν το πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, με δολοφονίες, συλλήψεις, βασανιστήρια, εμπρησμούς και επιθέσεις σε σπίτια και χωριά.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη ξεπέρασαν τους 150 από τις 7 Οκτώβρη και οι συλληφθέντες τους 2.150, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 7.000 τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Μέσα στις δεκάδες νέες συλλήψεις Παλαιστινίων περιλαμβάνεται και αυτή της 22χρονης αγωνίστριας Αχεντ Ταμίμι.

Μετά από μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Ναμπί Σαλέχ, διέλυσαν το σπίτι της οικογένειας Ταμίμι και συνέλαβαν στο κρεβάτι της την Αχεντ, η οποία είχε φυλακιστεί ξανά πριν από χρόνια για τον αγώνα της από μικρό παιδί ενάντια στην κατοχή και απελευθερώθηκε κάτω από την τεράστια διεθνή κινητοποίηση και αλληλεγγύη. Πριν από μια βδομάδα συνελήφθη και ο πατέρας της.

Η Αχεντ, όπως και πλήθος άλλοι Παλαιστίνιοι, κρατείται ως «υποκινητής τρομοκρατίας». Η μητέρα της 22χρονης, Ναριμάν Ταμίμι, απέρριψε την προσπάθεια ισραηλινών επιτελείων να στηρίξουν τις προκλητικές κατηγορίες συνδέοντας την Αχεντ με μια «τρομοκρατική» ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Υπάρχουν δεκάδες σελίδες (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με το όνομα της Αχεντ και τη φωτογραφία της, με τις οποίες δεν έχει καμία σχέση», τόνισε η μητέρα της.

Η Αχεντ Ταμίμι έγινε σύμβολο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού από μικρό κορίτσι, όταν άφοβη όρθωνε το παιδικό ανάστημά της και τη γροθιά της απέναντι στους πάνοπλους κατοχικούς στρατιώτες που εισέβαλλαν στο χωριό της, με τις σχετικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η Ταμίμι συνελήφθη το 2017, σε ηλικία 16 ετών, και κρατήθηκε επί 8 μήνες επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη που είχε μπουκάρει μέσα στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς της.

Παράλληλα συνεχίζονται οι δολοφονίες Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά.

Ο 18χρονος Yousef Takatka σκοτώθηκε μετά από επιδρομή του κατοχικού στρατού στο Beit Fajjar, νότια της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε άλλο περιστατικό, Ισραηλινοί στρατιώτες έστησαν ενέδρα και σκότωσαν 3 Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε ΙΧ στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

Επίσης χτες, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά λίγα λεπτά αφότου επιτέθηκε με μαχαίρι σε γυναίκα στρατιώτη του κατοχικού στρατού και έναν άλλο Ισραηλινό. Η στρατιώτης, που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ