Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με σπασμένα φρένα!

Είναι Ιούνης του 2021 και τα αστικά επιτελεία πανηγυρίζουν για «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας», που καταθέτουν στο Κογκρέσο από κοινού γερουσιαστές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ως προέκταση του «East Med Act», που αφορά τα συνολικότερα σχέδια των ΗΠΑ σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ χαιρετίζει: Με τον νόμο αυτόν εδραιώνεται ο «χαρακτήρας» της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»! Το νομοσχέδιο προβλέπει «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του» και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας».

***

Απέναντι λοιπόν στην «κακόβουλη επιρροή» των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την επέκταση της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα». Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια» που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη βάση, αλλά είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 αλλού.
  • Ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής».
  • Ζητάει οι ΗΠΑ «να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο του και την επιχειρησιακή του ικανότητα στην Ανατ. Μεσόγειο για λογαριασμό των ευρωατλαντικών συμφερόντων. Στην κατεύθυνση αυτή, «να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα», να διαθέσουν «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και «απευθείας δάνεια» για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, να στηρίξουν περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
  • Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).
  • Αναφέρεται τέλος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν «μελλοντικούς ηγέτες», δίνοντας μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο για την «προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης» της πολιτικής τους στην περιοχή και ευρύτερα...
***

Μόλις δυο χρόνια μετά, όλα όσα περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου. Συγκεκριμένα:

  • Η κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις επεκτάθηκε, όχι απλά για μια πενταετία, αλλά επ' αόριστον, περιλαμβάνοντας και νέα μέρη. Οπως η Αλεξανδρούπολη, που έγινε βασικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά και η Σούδα, όπου «τρέχουν» εργασίες αναβάθμισης, αποτελεί το κύριο στήριγμα των τεράστιων αμερικανοΝΑΤΟικών στόλων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατ. Μεσόγειο, μαζί και ελληνικών πλοίων, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» του πολέμου. Ο λαός βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών και οι ασκήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες για την προστασία υποδομών Ενέργειας, πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, μιλάνε από μόνες τους για τους κινδύνους από την ελληνική εμπλοκή.
  • Με τη βοήθεια της DFC των ΗΠΑ και τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πέρασαν στην αμερικανική ONEΧ, με στόχο να γίνουν επισκευαστήριο του 6ου Στόλου. Προορίζονται επίσης για την κατασκευή νέων, αμερικανικού σχεδιασμού φρεγατών και κορβετών, που θα αγοράσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως προβλέπει το χρυσοπληρωμένο από τον λαό εξοπλιστικό συμβόλαιο, για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδο-Ειρηνικό. Τα «οφέλη» της επένδυσης τα ...χορταίνουν ήδη οι εργαζόμενοι, με εκβιασμούς και αλλαγές συμβάσεων. Οσο για τη «δυναμική» τέτοιων επενδύσεων; Δέκα χιλιόμετρα πιο νότια, οι ΗΠΑ στήνουν τώρα βάση logistics για τον στρατό τους, «μια ανάσα» απ' την COSCO, απογειώνοντας τους ανταγωνισμούς και βάζοντας τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.
  • Στο κεφάλαιο «εξοπλισμοί και συνεκπαιδεύσεις», οι εξελίξεις είναι ακόμα πιο γρήγορες τα τελευταία δυο χρόνια. Η Ελλάδα πήρε F-35 και «πλεονάζων» εξοπλισμό, ξεφόρτωσε κρίσιμα για την άμυνα της χώρας ρωσικά συστήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ στο καλεντάρι των ΝΑΤΟικών ασκήσεων δεν υπάρχει ούτε μια μέρα κενή! Και τι αποδείχτηκε; Πως τα πολεμικά μέσα για τα οποία ο λαός ματώνει με πολλά δισ. κάθε χρόνο, όχι μόνο δεν αφορούν την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Βρίσκονται από την Ουκρανία και τη Ρουμανία έως τη Σαουδική Αραβία, για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, βάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!
  • Οσο για την ...επιμόρφωση «ηγετών» για την «καλύτερη κατανόηση των ΗΠΑ»... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους για το «μασαζάκι» που κάνουν αυτές τις μέρες αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες σε διευθυντές ειδήσεων και μεγαλοδημοσιογράφους για να αναπαράγουν αμάσητη την προπαγάνδα του πολέμου και να στοχοποιούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα που στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και απέναντι στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο.
***

Με ...σπασμένα φρένα «τρέχουν» λοιπόν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά. Οσο για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα», αρκεί να δει κανείς ότι στη γειτονιά μας γίνονται δυο πόλεμοι και ότι η χώρα μας είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια και στους δυο!

Ομως τα χρόνια αυτά ήταν και περίοδος μεγάλων αγώνων που έδωσε και δίνει ο λαός μας απέναντι στην εμπλοκή με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές: Από τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και την επέκτασή τους με τις συμφωνίες των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, έως τις κινητοποιήσεις για να μπλοκαριστούν τα ΝΑΤΟικά κομβόι προς το μέτωπο της Ουκρανίας και τις σημερινές συγκλονιστικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Με αυτή την παρακαταθήκη, λοιπόν, σταθερά «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής!


Τ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ