Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΟΦΤΕΞ
Επαναφορά της επιχείρησης στο δημόσιο

Εκβιαστικά διλήμματα απ' την κυβέρνηση και την εργοδοσία για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις που σχεδιάζουν

Οι εργαζόμενοι έφτασαν με μαχητική πορεία στο υπουργείο
Οι εργαζόμενοι έφτασαν με μαχητική πορεία στο υπουργείο
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη για την πορεία της ΣΟΦΤΕΞ μέχρι τώρα, αλλά, στην ουσία, προτείνει στους εργαζόμενους να κάτσουν να βρουν με τους αρμόδιους πόσο κοστίζει το να χάσουν τη δουλιά τους 580 άτομα!

Στα παραπάνω, πάνω-κάτω, συνοψίζονται τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης των εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, χτες το μεσημέρι, μαζεύτηκαν έξω από το υπουργείο, απαιτώντας ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, υπαγωγή της επιχείρησης, προσωρινά, στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη λειτουργία της και να μην απολυθεί κανένας. Αγανακτισμένοι πια από την πολύχρονη κοροϊδία και τη γνωστή μέθοδο «νέος αγοραστής, νέες απολύσεις για να σωθεί η επιχείρηση», φώναζαν όλοι μαζί «θέλουμε δουλιά και όχι απολύσεις», ενώ επιβεβαίωναν τη διάθεσή τους για αγώνα.

Αίσθηση έκανε η μεγάλη αστυνομική δύναμη που επιστρατεύτηκε ως «ασπίδα» στην είσοδο του υπουργείου. Ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του σωματείου, κατήγγειλε το γεγονός υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομοκρατία «έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που διεκδικούν τη δουλιά τους και δεν είναι τρομοκράτες».

Ο πρόεδρος του σωματείου, Λ. Κολιγιάννης, μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε ότι οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού διακυβεύει την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου και ότι μόνο ενωμένοι, αγωνιστικά και χωρίς απογοητεύσεις θα υπερασπίσουν τη δουλιά τους.

Πριν από τρία χρόνια η ΣΟΦΤΕΞ είχε 2.500 εργαζόμενους. Ζητήθηκε από την πολιτεία και τότε, λόγω ιδιωτικοποίησης, να φύγει ο ένας στους δύο εργαζόμενους για να «σωθούν» οι υπόλοιποι. Σήμερα πάλι το ίδιο γίνεται, είτε με εκβιασμούς της εταιρίας - αφήνοντας στον αέρα την πληρωμή του μισθού του Απρίλη και με ανάκληση διαθεσιμοτήτων στη Δράμα - είτε με «επιχρυσωμένα» χάπια, προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για τους εργαζόμενους, με επιδοτήσεις των εργοδοτών. Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η εταιρία, στοχεύοντας σε εκβιασμό των εργαζομένων ώστε να αποδεχτούν τα παραπάνω.

Ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του σωματείου, είπε στο «Ρ»: «Ο υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός κ. Καλαφάτης, στο μόνο που επιδίδονται καλά είναι πώς να πιέσουν τους εργαζόμενους, να "βάλουν πλάτη" στους εργοδότες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να μειωθεί το προσωπικό. Μάλιστα, αφήνουν έμμεσα να εννοηθεί, ότι αν οι απολύσεις είναι λίγο λιγότερες, να πανηγυρίζουμε. Εμείς απαντήσαμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική στην εταιρία είναι ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, επαναφορά της στον δημόσιο έλεγχο και φυσικά να μη φύγει κανένας εργαζόμενος. Να τονίσω ότι μαθηματικά αυτό που παρουσιάζεται ως λύση, οι απολύσεις, οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης».

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Τ. Γόντικας, στέλεχος του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ