Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Επιδεινώνεται» η κατάστασή του

Εχει αναπτύξει μόνο το 40% των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται και να αυξάνεται η «ροή» ασθενών προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

«Επιδείνωση» παρουσιάζει η «επιβαρυμένη υγεία» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο, αν και πέρασαν δυόμισι χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, τα προβλήματα παραμένουν, αυξάνονται και συνεχώς οξύνονται, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» οι ασθενείς, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Κι όσον αφορά στις κυβερνητικές υποσχέσεις περί αναβάθμισης και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου που ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια, αποδεικνύεται ότι δίνονται ως «παρηγοριά στον άρρωστο» και για να ξεγελάσουν τους Θεσσαλούς, που αγωνίστηκαν για να έχουν ένα νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης. Σ' αυτές τις ψεύτικες υποσχέσεις έχουν «πατήσει» ιδιαίτερα οι ντόπιοι υφυπουργοί Υγείας, που εξαρτώνται από την ψήφο των Λαρισαίων, για να κάνουν το «κουμάντο» τους. Ο πρώην Ν. Φαρμάκης, που θήτευσε για μεγάλο διάστημα στο υπουργείο και οι υποσχέσεις του οποίου για το Πανεπιστημιακό «έδιναν και έπαιρναν», χωρίς ποτέ να υλοποιούνται και ο νυν Εκτ. Νασιώκας που συνεχίζει το στο «ίδιο βιολί».

Βεβαίως, το γεγονός ότι τα προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται και πολλαπλασιάζονται, δεν οφείλεται αποκλειστικά στη στάση των συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που στοχεύει στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Δυόμισι χρόνια μετά την πρόχειρη και προβληματική έναρξη της λειτουργίας του, το νοσοκομείο έχει αναπτύξει μόνο το 40% των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται και να αυξάνεται η «ροή» ασθενών προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το δικό τους «Γολγοθά» τραβούν, όμως, και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, καθώς δε γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις.

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, που έχει ως αποτέλεσμα ν' αναβάλλονται πολλά χειρουργεία. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες περιπτώσεις ασθενών για τους οποίους έχουν αναβληθεί έως και τρεις φορές επεμβάσεις που έπρεπε να κάνουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο αυτές τις μέρες εργάζονται μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, για να καλύψουν 9 ειδικότητες χειρούργων, ενώ η τέταρτη αναισθησιολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, από υπερκόπωση, αφού αναγκάστηκε να εργαστεί διαρκώς πάρα πολλές ώρες.

Παρ' όλα αυτά, όμως, θέσεις για προσλήψεις αναισθησιολόγων δεν έχουν, καν, προκηρυχτεί. Τραγελαφική είναι η κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, οι προσλήψεις των οποίων έχουν μείνει στα χαρτιά, καθώς πολλές φορές οι γιατροί που χειρουργούν κάνουν και χρέη νοσηλευτή.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που συνθέτουν την εικόνα απαξίωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μάλιστα, λίγους μήνες μετά την, πολλά υποσχόμενη κατά την κυβέρνηση, τοποθέτηση των νέων διοικητών στα νοσοκομεία του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, που έγινε στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τελετή ορκωμοσίας των μάνατζερ έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά: «Ούτε πρωτοτυπούμε, ούτε πειραματιζόμαστε. Απλά προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα τη διεθνή εμπειρία και όσα η αναπτυγμένη Ευρώπη υιοθέτησε εδώ και μισό αιώνα. Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος...».

Είχε ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ότι πραγματικός στόχος μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, με βάση τις επιταγές της ΕΕ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ