Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Ολοι και όλα για την επιτυχία της αυριανής απεργίας

Στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Στις 10 π.μ. η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος

Eurokinissi

Στο ρυθμό της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα, ζει όλη η χώρα. Εως και την τελευταία στιγμή δίνεται μάχη στους εργασιακούς χώρους τόσο για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων όσο και για την ίδια την οργάνωση της απεργίας, έτσι που να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, κύρια πρωτοβάθμιων σωματείων, που κατέληγαν σε πρακτικά μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Χαρακτηριστική η χτεσινή έκκληση των ΠΕΜΕΝ-«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που καλούν ως και τους ξέμπαρκους ναυτεργάτες να συνδεθούν με τα σωματεία και να επανδρώσουν τις επιτροπές περιφρούρησης από τα χαράματα στο λιμάνι του Πειραιά. Τέτοιες αποφάσεις υπάρχουν ήδη πολλές, ειδικά για τους χώρους όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός εντείνει τη δράση του για να παρεμποδίσει την απεργία.

Το μέγεθος της επίθεσης που επιχειρούν το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του, με τη συνδρομή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες και εφησυχασμό: Παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ολική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραφή συλλογικής σύμβασης στα μέτρα των βιομηχάνων με τις «πλάτες» της ΓΣΕΕ, κι άλλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης του ΙΚΑ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κι όλα αυτά δείχνουν τι είναι αυτό που προωθείται: Ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Μετατροπή των κοινωνικών αγαθών - Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια - σε αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.


Κι ενώ εκατοντάδες συνδικαλιστές έχουν ριχτεί στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ - γνήσια εκπρόσωπος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - όχι μόνο αρνείται να συμμετάσχει στους αγώνες των εργαζομένων αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βάλει εμπόδια στην αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων. Καταφεύγει ακόμα και σε απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις ακολουθώντας κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο, που έχουν ήδη ενεργοποιήσει τους δικούς τους μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιαπεργιακών μεθοδεύσεων το γεγονός ότι η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ζήτησε χτες να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Από την άλλη, οι αποφάσεις δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων Σωματείων αντανακλούν την πίεση που ασκείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους για αγωνιστική απάντηση στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Η στάση των εργαζομένων δικαιώνει το σταθερό προσανατολισμό του ΠΑΜΕ στη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης. Η ανυποχώρητη στάση, η εξαρχής καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου», η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων από τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος συνέβαλαν ώστε οι εργαζόμενοι να μην «πιαστούν στον ύπνο», τώρα που η κυβέρνηση ξαναέφερε τα μέτρα Γιαννίτση με «περιτύλιγμα Ρέππα».

Ομως, η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Χρέος του κάθε συνδικαλιστή, του κάθε εργαζόμενου, όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις των εργαζομένων να μπουν στη μάχη της απεργίας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τις απεργιακές συγκεντρώσεις, να παλέψουν για τη μεγαλύτερη δυνατή μαζικοποίησή τους. Να αντισταθούν στις τρομοκρατικές μεθόδους της εργοδοσίας και κάθε χώρος δουλιάς να γίνει χώρος περιφρούρησης της απεργίας.

  • Πλατύ κάλεσμα για την οργάνωση της επόμενης απεργιακής κινητοποίησης, αυτής της Πρωτομαγιάς, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. καλεί σε σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές με θέμα την Πρωτομαγιά. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κάνιγγος).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ