Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
«Τύμπανα πολέμου» σε όλη τη Μέση Ανατολή

Πολεμικά επεισόδια και «περιστατικά» σε Λίβανο, Ιράκ και Ερυθρά Θάλασσα

Τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, με «πυροκροτητή» τη χερσαία εισβολή στη Γάζα που ετοιμάζει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια σειρά ταυτόχρονα πολεμικά επεισόδια και «περιστατικά» που καταγράφηκαν και χθες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, καθώς επίσης στο Ιράκ και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, όπου ήδη καταγράφονται νεκροί και στις δύο πλευρές από εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, ο τελευταίος ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, σημαίνοντας συναγερμό στην πόλη Ναχαρίγια και σε κοντινές κοινότητες, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε με βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με το BBC, την ευθύνη ανέλαβαν δυνάμεις της Χαμάς στον Λίβανο, ανακοινώνοντας ότι εκτόξευσαν 30 πυραύλους.

Το Ισραήλ αναφέρει επίσης ότι αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο κιμπούτς «Μανάρα», στα βόρεια σύνορα, με ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν με βομβαρδισμό πυροβολικού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών» «απετράπησαν» επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ανέφερε ακόμα ότι τα drones αυτά «καταρρίφθηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρείς τραυματισμοί.

Τις τελευταίες μέρες ιρακινές ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με το Ιράν απειλούσαν να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Ανέλαβαν μάλιστα την ευθύνη για δύο επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων όπου στρατωνίζονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού», στην περιοχή Αΐν αλ Ασάντ στα δυτικά, και στην Αλ Χαρίρ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Αργά χθες το βράδυ αναφέρθηκε νέα επίθεση με ρουκέτες και drone στη βάση Αΐν αλ Ασάντ, με το πρακτορείο «Reuters» να κάνει λόγο για αρκετές εκρήξεις εντός των εγκαταστάσεων.

Στα παραπάνω προστέθηκαν όσα μετέδωσε χθες το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι το πλοίο «USS Carney» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε 2-3 πυραύλους κοντά στις ακτές της Υεμένης, οι οποίοι προέρχονταν από τους - υποστηριζόμενους από το Ιράν - αντάρτες Χούτι. Δεν διευκρινίστηκε αν οι πύραυλοι στόχευαν το αμερικανικό πλοίο. Το «USS Carney» διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ και μπήκε στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη, όπου - σύμφωνα με επίσημη αμερικανική ανακοίνωση - «θα συνέβαλλε να διασφαλιστεί η θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία κ.ά., και το γερμανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Νωρίτερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό είχε προτρέψει τους Αμερικανούς πολίτες να οργανώσουν την αποχώρησή τους το συντομότερο δυνατόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου(2024-04-27 00:00:00.0)
Αύξηση της ισραηλινής στρατιωτικής πίεσης(2024-04-26 00:00:00.0)
Διαμορφώνει κλίμα για γενικευμένο χτύπημα στο Ιράν(2024-04-23 00:00:00.0)
Συνεχής και επικίνδυνη κλιμάκωση(2024-01-09 00:00:00.0)
Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στη Δραπετσώνα(2016-11-16 00:00:00.0)
Κι άλλο αμερικάνικο πλοίο(2016-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ