Την ώρα που η Ρωσία ενισχύει τις συμμαχίες με Κίνα και Βόρεια Κορέα
Copyright 2023 The Associated |
Από συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Εμ. Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς τον περασμένο Φλεβάρη |
Το Κίεβο είχε επανειλημμένως ζητήσει πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile Systems), προκειμένου να μπορεί να επιφέρει χτυπήματα στα μετόπισθεν και στον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, διαβεβαίωσε την Τετάρτη τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, πως ο πόλεμος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη δεν θα επηρεάσει την ευρωενωσιακή υποστήριξη στο Κίεβο.
«Ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων δεν θα αποδυναμώσει σε καμία περίπτωση τη γαλλική και ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε ο Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις «ανάγκες» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει του χειμώνα, για θέματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και το «ειρηνευτικό» σχέδιο του Κιέβου.
Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς είπε ότι η ΕΕ πρέπει συλλογικά να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία στο μέλλον και να της παρέχει σταθερότητα, αλλά επισήμανε ότι η χρήση πρόσθετων κεφαλαίων δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.
Στο άλλο στρατόπεδο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για το «πρωτοφανές» επίπεδο εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, την ώρα που η Μόσχα επιζητεί να ενισχύσει τις εξαγωγές στις χώρες της Ασίας, για να αντισταθμίσει την απώλεια μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή ευρωατλαντικών κυρώσεων.
«Μεγάλα διμερή έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και στην πυρηνική ενέργεια υλοποιούνται με συνέπεια. Ο όγκος των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών σε Κινέζους καταναλωτές αυξάνεται ανάλογα», σημείωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του στο 5ο Ρωσο-κινεζικό ενεργειακό επιχειρηματικό φόρουμ στο Πεκίνο.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ding Xuexiang είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί και καταναλωτές Ενέργειας και έχουν προφανή πλεονεκτήματα και μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας.
Πρότεινε οι δύο χώρες να προωθήσουν σταθερά τη συνδεσιμότητα ενεργειακών υποδομών και την ασφαλή και σταθερή λειτουργία διασυνοριακών ενεργειακών καναλιών. Επίσης, Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς επενδύσεων, όπως οι ΑΠΕ, το υδρογόνο, η αποθήκευση Ενέργειας και η αγορά άνθρακα. Τέλος, θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα της παγκόσμιας ενεργειακής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιγκ. Σετσίν επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού «Rosneft», η Ενέργεια αντιπροσωπεύει «περισσότερο από το 75% των ρωσικών εξαγωγών στην Κίνα».
Οπως είπε, τους 8 πρώτους μήνες του 2023 η Ρωσία έγινε η βασική πάροχος πετρελαίου στην Κίνα, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία. Περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι ρωσικού πετρελαίου έχουν παραδοθεί στην Κίνα φέτος, 25% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.
Για τις εξαγωγές φυσικού αερίου η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με υψηλά κόστη και σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή των υποδομών απαραίτητων για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα φτάσουν φέτος σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 δισ. κυβικά μέτρα χάρη στην αύξηση της ισχύος του αγωγού «Power of Siberia», είπε ο Σετσίν.
Αυτήν την περίοδο, το ρωσικό αέριο παραδίδεται στο Πεκίνο μέσω αυτής της υποδομής που βρίσκεται στη ρωσική Απω Ανατολή και η Μόσχα ελπίζει να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους η συμφωνία για την κατασκευή ενός άλλου γιγαντιαίου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, του «Power of Siberia 2», μέσω της Μογγολίας. Εως το 2030, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα κατά σχεδόν 100 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Στο μεταξύ χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα. «Οπως και οι Βορειοκορεάτες φίλοι μας, ανησυχούμε σοβαρά για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στην περιοχή και για την πολιτική της Ουάσιγκτον», δήλωσε.
Ο Λαβρόφ έφθασε την Τετάρτη στην Πιονγιάνγκ για συναντήσεις ενόψει και της επίσκεψης Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για την αταλάντευτη στήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι «παρομοίως» η Ρωσία εκφράζει «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στις φιλοδοξίες» της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, μετά από συνομιλίες με τη Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του Τσο Σον Χούι, ο Λαβρόφ εξέφρασε «ανησυχία» για τις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι Βόρεια Κορέα, Κίνα και Ρωσία επιδιώκουν να προτείνουν «εποικοδομητικές εναλλακτικές» με στόχο την «άμβλυνση περιφερειακών εντάσεων».
Από την άλλη, το Καζακστάν, «εταίρος» της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία που όμως προσπαθεί να ωφεληθεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης και πιέζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μη βοηθάει τη Μόσχα, αποφάσισε να σταματήσει την εξαγωγή 106 συγκεκριμένων προϊόντων στη Ρωσία, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Πρόκειται για προϊόντα που δεν παράγονται στο Καζακστάν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ρωσία προσπάθησε να αποκτήσει «δυτικά» εξαρτήματα μέσω επανεξαγωγών.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί «Δυτικοί» αξιωματούχοι μετέβησαν στην Κεντρική Ασία απειλώντας με δευτερογενείς κυρώσεις τα κράτη - εταίρους της Ρωσίας που τη βοηθούν να τις παρακάμψει.
Στα τέλη Σεπτέμβρη, οι αρχηγοί κρατών του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν υποσχέθηκαν να καταβάλουν «επιπλέον προσπάθειες για να εμποδίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων» σε μια συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο.
Το ΝΑΤΟ εντείνει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις πρόσφατες ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή, και συγκεκριμένα σε αγωγό φυσικού αερίου και καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέουν Φινλανδία και Εσθονία, χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
«Τα αυξημένα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων, με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροπλάνα «Awacs» του ΝΑΤΟ και drones. Ενας στόλος τεσσάρων ναρκοθηρευτικών του ΝΑΤΟ αποστέλλεται επίσης στην περιοχή», αναφέρει η δήλωση του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία σήκωσε χτες μαχητικά αεροσκάφη για να εμποδίσει βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα να εισέλθουν στον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε ένα ακόμη περιστατικό μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ρωσικά αεροσκάφη SU-27 απογειώθηκαν για να αποτρέψουν την είσοδο αναγνωριστικών αεροσκαφών «RC-135», 2 τζετ «UJ Typhoon» στον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.