Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η διαδικασία των «εντολών» για κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στη συνέχεια θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, κατά τις οποίες το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), αν και αναδείχθηκε πρώτο, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία εδρών.

Από την άλλη, ο πιο «φιλοευρωπαϊκός» Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ), του Ντ. Τουσκ, που ήρθε δεύτερος στις εκλογές, ο «κεντροδεξιός» Τρίτος Δρόμος και η σοσιαλδημοκρατική Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης και έχουν δηλώσει πως θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αντρ. Ντούντα θα πραγματοποιήσει στο Προεδρικό Μέγαρο διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των ξεχωριστών εκλογικών επιτροπών, με τη σειρά των εκλογικών αποτελεσμάτων τους, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πριν από τις εκλογές ο Ντούντα είχε δηλώσει ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, ενώ ο Ντ. Τουσκ και οι αρχηγοί των κομμάτων που επιζητούν να σχηματίσουν συνασπισμό έχουν καλέσει τον Πρόεδρο να μην καθυστερήσει τη διαδικασία.

«Θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα», τόνισε σύμβουλος του Ντούντα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να κρατήσει βδομάδες, ακόμη και μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ