Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τη συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, που με προκλητικό τρόπο επενέβη δικαστικά με στόχο την απαγόρευση λειτουργίας του ΚΚ Βενεζουέλας, προχώρησε την Τρίτη στα νησιά Μπαρμπάδος σε μερική συμφωνία με τη λεγόμενη «Ενωτική Πλατφόρμα», που περιλαμβάνει ένα τμήμα της δεξιάς αντιπολίτευσης. Η συμφωνία αφορά σε «εγγυήσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της Βενεζουέλας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε στην κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο ότι αναμένει να παρουσιαστεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση όλων των υποψηφίων». Επίσης, επισημαίνεται ότι η μερική άρση των περιορισμών είναι υπό αίρεση στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στις κυρώσεις που αίρονται είναι ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές στην αγορά αερίου και πετρελαίου της Βενεζουέλας για έξι μήνες, ενώ για τον χρυσό δεν μπαίνει χρονικό όριο. Επίσης, οι ΗΠΑ επιτρέπουν ξανά τις αγοραπωλησίες αξιόγραφων της Βενεζουέλας στη δευτερογενή αγορά ενώ ισχύει η απαγόρευση στην πρωτογενή.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που πραγματοποίησε στις 13-14 Οκτώβρη την 16η Πανεθνική του Συνδιάσκεψη, επαναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μαδούρο, με την ανοχή και της δεξιάς αντιπολίτευσης και θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με όσους αντιστέκονται σε αυτήν, κόντρα στις απαγορεύσεις και τις διώξεις λαϊκών αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ