Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες για ΝΑΤΟικές συμφωνίες

Με συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου της συνεχίστηκαν χτες τα παζάρια

Από τις χτεσινές επαφές
Από τις χτεσινές επαφές
Συνεχίζονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά με ορίζοντα ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις για τη διατήρηση της αμερικανοΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευόδωση των μπίζνες τους κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε συνέχεια των προηγούμενων επαφών, χτες έγιναν στην Αθήνα «τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του ομολόγου της, πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ, επισήμως με αντικείμενο τις «διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Οπως έλεγαν κατόπιν διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε το Παλαιστινιακό με επίδικο τη «σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επιβεβαιώνοντας βασικά ότι τα Ελληνοτουρκικά αποτελούν μέρος ευρύτερων σχεδιασμών. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το Μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων στη Γάζα και του ενδεχόμενου νέων «ροών». Κι αυτό ενώ την ίδια περίοδο με «μεσολαβητή» την ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνονται οι διεργασίες και τα παζάρια για νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αυτός ο αποκαλούμενος και «Πολιτικός Διάλογος» προορίζεται μεν να καλύψει και τον «σκληρό πυρήνα» των Ελληνοτουρκικών, με πρώτο από ελληνικής πλευράς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν τέθηκαν ακόμα τα «βαριά» ζητήματα, μόνο υπήρξε βολιδοσκόπηση για τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για τη συζήτησή τους πιθανότατα στο α' εξάμηνο του 2024, και αφού προηγηθεί το 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές κάποιων συμφωνιών για μπίζνες θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης».

Επ' αυτού θυμίζουμε προχτές έγινε στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη (αρμόδιος για την «οικονομική διπλωματία») και του Ακσαπάρ, με αντικείμενο επισήμως τη λεγόμενη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια, μεταφορές, Υγεία και περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία «τρέχει» από το 2010, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «το κλίμα ήταν καλό και συζητήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα όλα τα ζητήματα». Φυσικά, η «πρόοδος» που σημειώνεται σε αυτό το επίπεδο αξιοποιείται ως πρόκριμα για επιτάχυνση του παζαριού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να μπαίνουν στον βωμό των «ντιλς» του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Σε αυτή τη βάση και με την ολοκλήρωση των διήμερων διαβουλεύσεων, οι δυο πλευρές εξέδωσαν χτες Κοινή Δήλωση, τονίζοντας ότι «στη βάση του θετικού κλίματος των πρόσφατων συναντήσεων υψηλού επιπέδου» «και σύμφωνα με την αποστολή που τους ανέθεσαν οι ηγέτες των δύο κρατών και με τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών», Φραγκογιάννης και Ακσαπάρ συναντήθηκαν για τη διεξαγωγή του 5ου γύρου συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο κρατών και «επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να παραγάγουν απτά αποτελέσματα» για το Ανώτατο Συμβούλιο «επί ζητημάτων που άπτονται της Θετικής Ατζέντας, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η Ενέργεια, οι επιστήμες, η τεχνολογία, η γεωργία, το περιβάλλον, η κοινωνική ασφάλιση και υγεία, η νεολαία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός».

Για, δε, τη συνάντηση Παπαδοπούλου - Ακσαπάρ λένε ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπισθούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Εξέτασαν τις διαδικασίες προετοιμασίας του επικείμενου ΑΑΣ τον Δεκέμβριο, καθώς και τους υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών. Εν προκειμένω, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση του διαλόγου, με σκοπό την επίτευξη συναντίληψης».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον «οδικό χάρτη» που συμφώνησαν ήδη στις πρόσφατες συναντήσεις τους Μητσοτάκης - Ερντογάν (τον Ιούλη στο ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη), στόχος της συζήτησης για τη θετική ατζέντα είναι, κατά πληροφορίες, μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να έχει ωριμάσει η υπογραφή τριών ή και τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας ή «μνημονίων κατανόησης» μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού.

Στο ενδιάμεσο, τον Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο), όπου επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έχει ορισθεί ο μέχρι πρόσφατα γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Χ. Λαλάκος, καθώς αποφασίστηκε να υπάρχει ενιαίος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα του «διαλόγου» από το υπουργείο.

Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέψεις στην Τουρκία των υπουργών Αμυνας και Μετανάστευσης - Ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ