Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Καλά κρατούν οι αντιπαραθέσεις και το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ

Εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, στο έδαφος του αποτελέσματος του β' γύρου των τοπικών εκλογών και με διακύβευμα τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός νέου πόλου διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής, στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οι όποιες αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται αφορούν τη διαδικασία αλλά και το ποιος - εκ των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν τη διαδικασία, από την οποία ο λαός δεν έχει να προσδοκά τίποτα.

Για «εμφανές ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης» του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την ηγεσία του ο Δ. Τεμπονέρας, συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, με άρθρο του στην «ΕφΣυν». Και υποδεικνύει στη νέα ηγεσία τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ξεπεραστεί η εσωκομματική αναταραχή και αντιπαράθεση που σοβεί και παραπέρα να στήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στα πόδια του, ως βασικό παίκτη του αστικού πολιτικού συστήματος με ανακτημένη την ικανότητα χειραγώγησης. Πρώτο τέτοιο βήμα υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο άμεσος και σαφής προσδιορισμός του «οδικού χάρτη» για τη διεξαγωγή συνεδρίου. Ενώ με αναφορές όπως ότι «δεν μπορεί να είμαστε με όλους ή με το κεφάλαιο (...) είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους», στην πραγματικότητα υποδεικνύει στη νέα ηγεσία ότι η λαϊκή χειραγώγηση θα τους ξαναφέρει σε κυβερνητική τροχιά, ενώ «προσπερνάει» και πως όσα είπε ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ αποτελούν τμήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο «κατέβηκε» στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Χρ. Σπίρτζης επέμεινε και χτες στην πρότασή του για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ενώ ο Δ. Βίτσας, απ' την άλλη, δήλωσε πως «είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες γι' αυτό που λέγεται και μάλιστα να φτιαχτεί ένα ενιαίο μετωπικό σχήμα». Επιπλέον, ο τελευταίος διέψευσε ότι συγκεντρώνονται υπογραφές για την εκδίωξη του Στ. Κασσελάκη, αλλά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ «ηχηρή» ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος μιλώντας χτες στο «Open» επί της ουσίας άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας «έτοιμος να συνεργαστώ και με το προοδευτικό Κέντρο και την Αριστερά, αλλά με συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ