Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Ρωσικές προσπάθειες για ενίσχυση συμμαχιών εν μέσω «περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης»

Τις δικές της συμμαχίες προσπαθεί να ενισχύσει η Ρωσία, στο πλαίσιο μιας «περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης» όπως τη χαρακτήρισε ο Βλ. Πούτιν από το Κιργιστάν, όπου διεξήχθη την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν διαβουλεύσεις οι επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και οι ΥΠΕΞ.

Πριν τη Σύνοδο ο Ρώσος ηγέτης είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ «ηχηρή» ήταν η απουσία της Αρμενίας, με φόντο τη ρήξη με τη Ρωσία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικά τον Νότιο Καύκασο. Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

«Η αλληλεπίδραση εντός της ΚΑΚ αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης. Ταυτόχρονα, η ΚΑΚ παραμένει μια αξιόπιστη και αναμφίβολα απαραίτητη και αποτελεσματική μορφή συνεργασίας (...) με βάση τα συμφέροντα του κάθε συμμετέχοντα», σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που πλέον δεν συμμετέχουν.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν με τη Γεωργία «μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του πρώην Προέδρου (Μ. Σαακασβίλι) να λύσει ορισμένα εσωτερικά προβλήματα με τη βία και με επιθέσεις στη Νότια Οσετία». Παράλληλα άσκησε κριτική στη Μολδαβία, που «χάνει πλήρως την ταυτότητά της με την επιλογή της (σ.σ. φιλοδυτικής) κυβέρνησής της και μόνο ο λαός θα μπορούσε να το αντιστρέψει αυτό». «Οι ελίτ αυτής της χώρας γενικά πιστεύουν ότι δεν είναι Μολδαβοί. Αυτοαποκαλούνται Ρουμάνοι», συμπλήρωσε.

Οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΚΑΚ ενέκριναν πρόταση του Καζακστάν να υπάρχει πρόβλεψη για χώρες - παρατηρητές και χώρες - εταίρους.

Παράλληλα ο Πούτιν προέτρεψε τα κράτη της ΚΑΚ να επεκτείνουν τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποδολαριοποίησης»: «Θεωρούμε ότι η δημιουργία σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής, ανεξάρτητης από εξωτερική επιρροή, καθώς και η επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις αμοιβαίες πληρωμές, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την περαιτέρω τόνωση των εμπορικών εργασιών και των επενδυτικών ροών».

Στη ρωσική οικονομία «το ρούβλι χρησιμοποιείται συχνότερα, αν και χρησιμοποιούνται επίσης εθνικά νομίσματα άλλων χωρών», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία σε συνεργασία «με όλους τους εταίρους, εννοώντας πρώτα απ' όλα χρηματοπιστωτικές - οικονομικές οντότητες και κεντρικές τράπεζες».

Στη συνάντησή του με τον Τατζίκο Πρόεδρο, Εμομάλι Ραχμόν, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, κυρίως η κατάσταση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, και θέματα λειτουργίας της ρωσικής 201ης στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Τατζικιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ