Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ανησυχία για «ανισορροπία» στις διμερείς σχέσεις

Από τις συναντήσεις του Μπορέλ στην Κίνα
Από τις συναντήσεις του Μπορέλ στην Κίνα
Στο Πεκίνο έφτασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπου στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψής του αναμενόταν να συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι στον νέο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Κίνας.

Σχετικά ρεπορτάζ σχολίαζαν ότι οι επαφές του Μπορέλ γίνονται σε μια περίοδο που μεγαλώνει η «ανησυχία» των Βρυξελλών για την «οικονομική εξάρτηση» από την Κίνα και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συνεργασίας τους σε μια σειρά τομείς, ώστε να διασφαλιστούν περισσότερα ανταλλάγματα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Παρέπεμπαν χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του Μπορέλ τον Ιούλη, όταν σημείωνε ότι «η οικονομική ασφάλεια δεν αποτελεί μόνο τεχνολογικό ζήτημα. Θα εξετάσουμε ποιες τεχνολογίες μάς τοποθετούν σε θέση εξάρτησης (...) Ολα αυτά έχουν επίδραση στην εξωτερική μας πολιτική».

Μιλώντας την Παρασκευή σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι είναι «προς το συμφέρον μας» και των δύο πλευρών «να βρούμε κοινό έδαφος, να διορθώσουμε την ανισορροπία στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας (...) Διαφορετικά, η αποσύνδεση μπορεί πραγματικά να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που είναι καλό, καθώς η κοινή γνώμη θα αυξήσει την πίεση που ασκεί στους πολιτικούς ηγέτες να απεμπλακούν από την Κίνα (...) Η ερώτησή μου προς την Κίνα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε αυτήν την αλληλεξάρτηση λιγότερο συγκρουσιακή». Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ασιατική εφημερίδα «The South China Morning Post (SCMP)» επέλεξε να επισημάνει ότι «η Κίνα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει τη σχέση της με την Ευρώπη μέσα από τον φακό της αντιπαλότητάς της με τις ΗΠΑ», αναφέροντας πως «περιμένουμε η Κίνα να μας πάρει περισσότερο στα σοβαρά».

Από κινεζικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν εκτίμησε ότι η διεξαγωγή νέου γύρου του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου «θα συμβάλει στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, θα δημιουργήσει το έδαφος για μελλοντική αλληλεπίδραση υψηλού επιπέδου».

Η δε αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Global Times» φιλοξένησε απανωτές αναλύσεις για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Μπορέλ «σημαντική ευκαιρία για ανυπόκριτη επικοινωνία», ενώ άλλο άρθρο σχολίαζε: «Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη Μπορέλ θα είναι σαν ένα καλομαγειρεμένο γεύμα και ότι θα αξίζει την αναμονή...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ