Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η «Δύση» αυξάνει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή

Δύο αεροπλανοφόρα και άλλες δυνάμεις στέλνουν οι ΗΠΑ, πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στέλνει η Βρετανία

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου
Σκηνικό ενδεχόμενης διάχυσης του πολέμου στήνεται τα τελευταία 24ωρα στην εύφλεκτη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ξορκίζουν μια τέτοια εξέλιξη στα λόγια αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάζονται γι' αυτή με διάφορους τρόπους.

ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ, πέρα από το να επαναλαμβάνουν διαρκώς τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του ισραηλινού κατοχικού κράτους εναντίον των Παλαιστινίων, συγκεντρώνουν αυξημένες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και προχωρούν σε παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση του πάνοπλου Ισραήλ, με το βλέμμα στο ενδεχόμενο άνοιγμα κι άλλων μετώπων στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επιλογή των ΗΠΑ να στείλουν ανοιχτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ τα αεροπλανοφόρα «USS Gerald Ford» και «USS Dwight Eisenhower», να προμηθεύσουν επιπρόσθετα πυρομαχικά για τα ισραηλινά βομβαρδιστικά και ενισχύσεις για την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος», καθώς και να προχωρήσουν σε αποστολές βομβαρδιστικών A-10, F-15 και F-16 σε βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, που την Παρασκευή βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ, δεν έκανε καν τον κόπο να διαψεύσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο ισραηλινό έδαφος και δη στην «καυτή» μεθόριο με τον Λίβανο: «Δεν θα κάνω εικασίες για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Μην αμφιβάλλετε: Οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Οποιος θέλει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή, πρέπει να καταδικάσει και να απομονώσει τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν μιλά εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επιχειρώντας να «διαγράψει» την πραγματική αιτία και της νέας όξυνσης, την κατοχή της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ.

Παράλληλα, και η Βρετανία στέλνει 2 πολεμικές φρεγάτες και αεροπλάνα παρακολούθησης στην περιοχή.

Η ΕΕ στήριξε τις κατοχικές επιχειρήσεις, δηλώνοντας από την πρώτη ώρα ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Η Γερμανία ανακοίνωσε ακόμα την παραχώρηση δύο εκ των πέντε πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Heron TP» που είχε αγοράσει από το Ισραήλ και βρίσκονται εκεί, καθώς εκπαιδεύονται στον χειρισμό τους Γερμανοί στρατιωτικοί. Αντιθέσεις καταγράφηκαν εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο αν θα πρέπει να ανασχεθεί ή όχι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, αντανακλώντας διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ευρωενωσιακά συμφέροντα στην περιοχή.

Και από την άλλη πλευρά υπάρχουν κινήσεις για προετοιμασία μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό συνάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν (ο οποίος μία μέρα πριν είχε μεταβεί στη Βαγδάτη και είχε συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό) με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Της επίσκεψης του Αμίρ Αμπντολαχιάν στη Βηρυτό είχαν προηγηθεί την Πέμπτη δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, την ώρα που αναμενόταν στη Συρία ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Παρεμβάσεις στις εξελίξεις με βάση τα συμφέροντά τους πραγματοποιούν και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά την τελευταία βδομάδα την πρότασή του να μεσολαβήσει για την επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συνομιλιών, ενώ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς να επισκεφτεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για τη νέα όξυνση της σύγκρουσης, λέγοντας ότι είναι απόδειξη της αποτυχίας τους στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» (κάτι που προς το παρόν μπήκε στο «συρτάρι»), ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις παραμερίζοντας το όραμα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος, δίνοντας υποσχέσεις μόνο για «υλική» βοήθεια ή υποστήριξη.

Από τη μεριά της η Κίνα δεν σταμάτησε να δηλώνει «παρούσα» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας προθυμία να παίξει ρόλο στην ενεργοποίηση μιας διπλωματικής διαδικασίας. Η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου στα γεγονότα ήταν να απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς τις δύο πλευρές και να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις, επαναφέροντας την ανάγκη συμφωνίας για λύση δύο κρατών. Η τοποθέτηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ, με τον πρέσβη του στο Πεκίνο να δηλώνει πως «όταν δολοφονούνται άνθρωποι (...) δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητούμε λύση δύο κρατών». Σε ένα τέτοιο φόντο, στο μεταξύ, την Παρασκευή αναφέρθηκε περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι σε Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο.

Η Τουρκία, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε φάση «εξομάλυνσης» των σχέσεών της με το Ισραήλ, πρότεινε «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, ενώ εργάζεται πυρετωδώς στην κατεύθυνση του να αναλάβει κάποιου είδους «μεσολάβηση», ώστε να αναδείξει ότι αποτελεί μείζονα «περιφερειακό παράγοντα» στην περιοχή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν είχε διαδοχικές επαφές με ομολόγους του σε ΗΠΑ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο, για ενέργειες αποκλιμάκωσης. Οι συχνές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι «είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και η άρνηση της Αγκυρας να καταδικάσει τη Χαμάς στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπως και οι υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε σε τοποθετήσεις του ο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, εντάσσονται στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράν, που κατηγορήθηκε από ορισμένες πλευρές ως έμμεσα ενεχόμενο στις επιθέσεις της Χαμάς, διέψευσε από την πρώτη στιγμή οιαδήποτε ανάμειξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ξεκίνησε μεσοβδόμαδα περιοδεία σε Βαγδάτη, Βηρυτό και πιθανώς στη Δαμασκό. Ο δε Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κάλεσε από την πρώτη στιγμή τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό κράτος.

Από την άλλη, Αίγυπτος και Ιορδανία ζήτησαν τερματισμό των εχθροπραξιών, προχωρώντας άμεσα σε επαφές με τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί τρόπος «ανάσχεσης της αιματοχυσίας». Η ανησυχία τους για πιθανές ροές εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και μαχητών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Η εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν στο Αμμάν την Παρασκευή, και οι συναντήσεις του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', μεταξύ άλλων είχαν και «καθησυχαστικό» χαρακτήρα υποστήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ