Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Με αισιοδοξία και πείσμα για να εκλεγεί αγωνιστική δημοτική αρχή

Ο Στέλιος Τσικριτσής
Ο Στέλιος Τσικριτσής
Μέχρι την τελευταία στιγμή και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, δεκάδες υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Τυρνάβου και μαζί τους κι άλλοι αγωνιστές, δίνουν τη μάχη από γειτονιά σε γειτονιά και από χωριό σε χωριό διακινώντας το φυλλάδιο και το ψηφοδέλτιο, μεταφέροντας το κάλεσμα, ανεξάρτητα από την επιλογή του καθενός στον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτήν την Κυριακή στην κάλπη να ρίξουν μαζικά και με αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η μεγάλη συγκέντρωση της Πέμπτης επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που καθημερινά συναντούν οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις συζητήσεις με τον κόσμο, στις εξορμήσεις και τις συσκέψεις, έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να εκλεγεί αγωνιστική δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Στέλιο Τσικριτσή. Για να έχει ο λαός του Τυρνάβου στήριγμα και αποκούμπι και όχι έναν ακόμη αντίπαλο που θα υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντικό εφόδιο για την πλούσια δράση που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες ήταν η σημαντική άνοδος που κατέγραψε ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Τύρναβο, με το ποσοστό να φτάνει στο 32,49%, από 16,54% το 2019, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, που τον προηγούμενο μήνα πνίγηκε στα λασπόνερα της εγκληματικής πολιτικής, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, όπου το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκέντρωσε 48.122 ψήφους και ποσοστό 12,8%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 2019 (6,99%).

Ο λαός του Τυρνάβου χρειάζεται δήμαρχο αγωνιστή

Από τη μεγάλη συγκέντρωση της Πέμπτης στον Τύρναβο
Από τη μεγάλη συγκέντρωση της Πέμπτης στον Τύρναβο
«Πώς θα εξασφαλίσει ο λαός ότι θα έχει περισσότερα στηρίγματα στην πάλη του και λιγότερα εμπόδια όταν διεκδικεί;», «Τι δημοτική αρχή χρειάζεται ο λαός του Τυρνάβου;».

Με ερωτήματα όπως τα παραπάνω, απευθύνονται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε χιλιάδες ανθρώπους που αγωνιούν για τα δύσκολα που έρχονται, σε ανθρώπους με τους οποίους βρεθήκανε τα τελευταία χρόνια σε μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Αναδεικνύουν ότι ο λαός του Τυρνάβου χρειάζεται έναν δήμαρχο αγωνιστή, που δεν θα συμβιβάζεται με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της φορομπηξίας του λαού, τις ιδιωτικοποιήσεις, και όχι έναν δήμαρχο που θα είναι το «καλό παιδί» του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, εφαρμόζοντας το πλαίσιο αυτό.

Χρειάζεται δήμαρχο μπροστάρη και παρόντα στους αγώνες για το λαϊκό εισόδημα, για την προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, για να μην πέσει κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια των «κορακιών», για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Παιδεία και όχι έναν δήμαρχο που θα στηρίζει τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση αναγκαίων υπηρεσιών.

Στη μάχη με υποψηφίους δοκιμασμένους στους αγώνες

Το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαρτίζεται από ανθρώπους που γνωρίζει ο λαός από τη δράση και την αγωνιστική τους στάση και όχι από «γνωστούς» που τον ξεχνάνε την επομένη των εκλογών για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι αυτοί που:

-- Κατέβαιναν πρώτοι με τα τρακτέρ τους στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

-- Οταν η δημοτική αρχή επέβαλε εν μέσω πανδημίας το χαράτσι 0,5% στους επαγγελματίες της εστίασης, όχι μόνο το καταψήφισαν αλλά μπήκαν μπροστά και οργάνωσαν πολύμορφες δράσεις για να παρθεί πίσω.

-- Στάθηκαν στο πλευρό των σεισμοπαθών, οργανώνοντας την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης. Αλλά και πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς στον Αμπελώνα, στον Βρυότοπο, στον Μαυρόλιθο, στο Δαμάσι και στα Πλατανούλια.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά και στο φυλλάδιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «γι' αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον λαό στα μάτια και ζητάμε να μας δώσει τη δύναμη από θέση δημοτικής αρχής να υπηρετήσουμε με αγώνες τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, των νέων ανθρώπων».

Με πλούσια πείρα στην αντιλαϊκή πολιτική ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ

Απέναντι στη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκεται ο συνδυασμός - «Η πόλη που θέλουμε» - που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Αμάρι Σάμερ - Αθανάσιο.

Μεταξύ των συνθημάτων που έχει αυτός ο συνδυασμός είναι και το «διεκδικούμε την ψήφο σας για να αλλάξουμε τον δήμο μας».

Ο λαός του Τυρνάβου, όμως, που με την ψήφο του την προηγούμενη Κυριακή τιμώρησε τον απερχόμενο δήμαρχο και την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε, μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του για να δει ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά κάτι το καινούριο, κάτι διαφορετικό από τον προηγούμενο δήμαρχο.

Αλλωστε, συμμετείχε στη δημοτική αρχή του Τυρνάβου από το 2010 μέχρι και το 2014, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας μια σειρά από μέτρα που επιβάρυναν τον λαό του Τυρνάβου, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε εχθρική στάση απέναντι στις διεκδικήσεις του λαού για μια σειρά από ζητήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 η τότε δημοτική αρχή, στην οποία μάλιστα συμμετείχε ενεργά ως αντιπρόεδρος, επέβαλε ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης το χαράτσι του 80% επί της κατανάλωσης σε ένα αγαθό όπως το νερό, επιβαρύνοντας τους κατοίκους στον Αμπελώνα, στο Αργυροπούλι και στον Βρυότοπο. Και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν διώξεις σε ανθρώπους που δίκαια αντέδρασαν. Την ίδια ώρα, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούσαν και τελικά αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο τέλος.

Μπορεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να μιλά για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δήμου, ωστόσο μένει στη διαπίστωση και δεν έχει την πρόθεση να συγκρουστεί με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και επιβάλλει τα αντίστοιχα μέτρα. Με βάση τις θέσεις και τα έργα του στο παρελθόν, είναι κι αυτός ένας υποψήφιος σαν τους άλλους που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσκυνούν την ανταποδοτικότητα σε κάθε πλευρά της ζωής στον δήμο, με αποτέλεσμα αν εκλεγεί να συνεχίζει να φορτώνει τον λαό με τέλη για να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να οργανώνει εκδηλώσεις με κριτήριο τα «έσοδα» για τον δήμο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Στον δήμο Τυρνάβου ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Κάθε χρόνο γίνονται πολύμορφες κινητοποιήσεις, μπλόκα, με οργανωτές τους τοπικούς αγροτικούς συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στις κινητοποιήσεις αυτές προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Μόνο οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στον δήμο όσο και στην Περιφέρεια, έκαναν παρεμβάσεις και υποστήριξαν τα αιτήματα αυτά. Αλλωστε, πολλοί από τους υποψηφίους αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος, Στέλιος Τσικριτσής, είναι οι ίδιοι αγρότες, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας και μπαίνουν σταθερά μπροστά για να οργανωθεί η πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών για την επιβίωσή τους, με κάθε μορφή.

Αντίθετα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αρνιόταν να στηρίξει τα αιτήματά τους, εμφανιζόταν σε κινητοποιήσεις για να βγάλει φωτογραφίες για τα social media, ενώ δεν στήριζε πάντα μορφές πάλης όπως τα μπλόκα. Κι αυτό γιατί - όπως έλεγε - αυτά βρίσκονται εκτός «των δημοσιονομικών πλαισίων» και των «αντοχών της οικονομίας». Αλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζει, προωθούν τον στόχο της αγροτικής ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», τα λεγόμενα «συνεργατικά σχήματα» και τη «συμβολαιακή γεωργία» και πάνω απ' όλα την ΚΑΠ της ΕΕ.

Από εδώ ακριβώς προκύπτει η ανάγκη να ενισχυθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», που ήταν και είναι στήριγμα των αιτημάτων και των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Για μια δημοτική αρχή που θα είναι αποκούμπι για τον λαό

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι έτοιμη, μαζί με τον λαό της πόλης, να παλέψει, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να είναι μια άλλη δημοτική αρχή, κι όχι άλλη μια δημοτική αρχή.

Μια δημοτική αρχή που θα είναι αποκούμπι για τον λαό και τα προβλήματά του, θα αναδεικνύει τα προβλήματα, θα διεκδικεί, θα αγωνίζεται, θα έχει τον λαό συμμέτοχο και πρωταγωνιστή και όχι στο περιθώριο.

Ο λαός έχει λοιπόν κάθε λόγο να στηρίξει τον συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τον υποψήφιο δήμαρχό της που όχι μόνο «δεν κάθεται καλά», αλλά συγκρούεται με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, του κράτους, τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

Που αναδεικνύει ότι χρειάζεται ρήξη με το θεσμικό πλαίσιο που θέλει τους δήμους γρανάζι για τα κέρδη των λίγων και κυρίως χρειάζεται ανατροπή των δυνάμεων που στηρίζουν αυτό το πλαίσιο και είναι τα ποδάρια τους στην πόλη.

Με φάρο το παράδειγμα της δημοτικής αρχής Πάτρας, που τα έβαλε με όποια κυβέρνηση βρέθηκε απέναντί της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνεται πλατιά στον λαό της πόλης με το σύνθημα: «Είναι στο χέρι του λαού με την επιλογή του στην κάλπη της Κυριακής να μην επιτρέψει άλλη μια χαμένη θητεία για τον Τύρναβο. Να μην προσθέσει άλλον έναν αντίπαλο, άλλον έναν εχθρό στους τόσους που ήδη έχει. Κάντε την επιλογή που ταιριάζει στα συμφέροντα των πολλών! Πάρτε την απόφαση που δεν θα μετανιώσετε, με το χέρι στην καρδιά!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ