Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στοχευμένες» απολύσεις στην πρώην ΕΒΓΑ

Εκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα με στάση εργασίας

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) μετά τις στοχευμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, απολύσεις τριών εργαζομένων στα τμήματα αποθήκης, παραγωγής και τεχνικό πριν δύο μέρες. Για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης έχει προκηρυχθεί 2ωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), με το Σωματείο να καλεί όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

Το ΔΣ του Σωματείου καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας της EMFI, η οποία «αφού πρώτα ξεζούμισε τους συναδέλφους για χρόνια, τώρα τους πετάει στον Καιάδα της ανεργίας. Καθήκον όλων είναι να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους και τη δουλειά τους, η αλληλεγγύη μας είναι να αγωνιστούμε ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις».

Παρακάτω επισημαίνει ότι ενώ η εργοδοσία στελεχώνει το νέο πολυμελές εμπορικό τμήμα, για να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αποψιλώνει κρίσιμα παραγωγικά τμήματα και βάζει όλο και περισσότερους εργολάβους. Κάτω από «τη δική μας παρέμβαση η εργοδοσία έκανε προσλήψεις στο τμήμα των ψυκτικών και σήμερα, με την απόλυση του συναδέλφου, είναι σαν να τις παίρνει πίσω, δημιουργώντας κενά. Η δουλειά που έκανε ο κλακαρτζής στο τμήμα της αποθήκης θα πέσει στην πλάτη των υπόλοιπων που μένουν πίσω, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση της εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον συνάδελφο που απολύθηκε από το τμήμα της παραγωγής. Εναν συνάδελφο που η εργοδοσία τον απασχόλησε σε όλα τα τμήματα της παραγωγής, είτε του παγωτού είτε του κρουασάν».

Το Σωματείο τονίζει ότι αποτελεί μονόδρομο ο αγώνας με επίκεντρο τις ανάγκες και προβάλλει τα αιτήματα: Αμεση ανάκληση των απολύσεων. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ημερομίσθια για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου. Να εξασφαλιστεί σταθερό ωράριο εργασίας. Να γίνουν άμεσες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Eκδικητικές απολύσεις και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τις εκδικητικές απολύσεις τριών πρωτοπόρων καθαριστριών, μελών της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών ν. Μαγνησίας, με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων, καταγγέλλει το Σωματείο. Οπως τονίζει, «οι συναδέλφισσες πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον εργολάβο, για την παροχή μέσων προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας που ξελάσπωνε τους χώρους του Ιδρύματος στον Βόλο, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Οι εργοδότες επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος προσπαθεί να αντισταθεί στις αυθαιρεσίες και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων από τους εργοδότες, θα απολύεται».

Σε απάντηση της τρομοκρατικής αυτής προσπάθειας, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «με την ενότητά μας, την οργάνωσή μας στα σωματεία» «να αποτρέψουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης».

Καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να εκφράσει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις τρεις απολυμένες καθαρίστριες, και απαιτεί από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον εργολάβο να πάρουν πίσω τις τρομοκρατικές - εκδικητικές απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ