Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ και στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα γίνουν, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία ο Δ. Αγκαβανάκης, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ το συνέδριο της ομοσπονδίας τους. Και έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτό το κάλεσμα, καθώς αφορά αυτούς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν οι συντάξεις πείνας, η αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων από το μεγάλο κεφάλαιο, η συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το αγωνιστικό κάλεσμα του Δ. Αγκαβανάκη ήταν και μια απάντηση στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρέλασαν από το βήμα του Συνεδρίου, για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι προς όφελός τους.
«Πρώτη φορά ακούω σε ημερίδα τέτοια διαστροφή της πραγματικότητας», τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται θετικά βήματα η εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η συρρίκνωση της κύριας σύνταξης, η λειτουργία των επικουρικών Ταμείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.ά. «Είναι πρόκληση να λέγονται τέτοια πράγματα», είπε και υπογράμμισε ότι η καλύτερη απάντηση των εργαζομένων είναι η μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία και στις άλλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Ενώ, αναφερόμενος στον «κοινωνικό διάλογο» είπε ότι «μας καλούνε σε ένα διάλογο για να κουβεντιάσουμε τι θα χάσουμε».
Καταλήγοντας παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για 30 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας κ.ά. και επισήμανε: «Το κριτήριο που χρησιμοποιούμε για τη διαμόρφωση των προτάσεών μας είναι αποκλειστικά οι ανάγκες των εργαζομένων».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Κουτρουμάνης, ισχυρίστηκε σε βάρος της πραγματικότητας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προωθούν μια «δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση διανεμητικού χαρακτήρα». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το 56% με 58% των μισθωτών θα «συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις ευνοϊκότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα», ενώ για τους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά είπε ότι οι συντάξεις τους θα αυξηθούν από 17 - 71%!!!
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ισχυρίστηκε ότι τα όσα έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση είναι μια καλή αρχή και ότι για πρώτη φορά το σχέδιο που προτείνεται εξασφαλίζει την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, επισήμανε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις αποκλίνουν σημαντικά από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι απαιτείται η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, επανέλαβε τα όσα μέχρι σήμερα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ενώ ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, είπε ότι ένας από τους δύο σκοπούς της κυβέρνησης είναι η προώθηση της δημιουργίας του τρίτου πυλώνα και ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ιδιωτική Ασφάλιση.
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Γιακουμάτος στην προσπάθειά του να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση μίλησε κυρίως για τους τρόπους χρηματοδότησης χωρίς να κάνει αναφορά για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ή τη μείωση των συντάξεων. Ο Λ. Κανελλόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αναδείξει ως αναγκαιότητα τον «κοινωνικό διάλογο». Τέλος ο Π. Σιώκος από το Συνασπισμό τόνισε μεν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά οι προτάσεις που παρουσίασε ο ίδιος κινήθηκαν σε μεταρρυθμιστικό - διαχειριστικό μοντέλο αντιμετώπισης του ζητήματος.