Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Το ΚΚΕ θα ενημερώσει τον λαό για τους κινδύνους αυτής της ρύθμισης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα εν δυνάμει ανυπολόγιστο, απροσδιόριστο και, το πιο σημαντικό, ένα εκλογικό σώμα που θα συμπεριλαμβάνει και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, που μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα και έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες άλλων κοινωνιών και χωρών. Παρ' όλα αυτά οι - εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια - άνθρωποι αυτοί θα συνδιαμορφώνουν τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία συνέπεια γι' αυτές τις επιλογές τους.

Τόνισε ότι το να υπάρχει συνδετική σχέση δικαιώματος και υποχρέωσης, που προτείνει το ΚΚΕ, ισχύει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, είναι η ίδια η λογική του αστικού δικαίου, υπάρχει σχετική νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, στοιχεία που αποδεικνύουν το ψέμα της κυβέρνησης ότι τάχα πρόκειται για «ιδεοληπτικές και οπισθοδρομικές» θέσεις του ΚΚΕ.

Αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, επισήμανε ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των αποδήμων, όταν τόσο η ίδια όσο και τα άλλα αστικά κόμματα εφαρμόζουν και πίνουν νερό στο όνομα της αντιλαϊκής πολιτικής που έδιωξε αυτούς τους ανθρώπους από την πατρίδα τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, διαρκώς αυξάνει τα προβλήματα των αποδήμων, με το κλείσιμο ελληνικών σχολείων, αποψίλωση υπηρεσιών κ.ο.κ. Ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων να διευκολύνει τους εργαζόμενους που ζουν στην Ελλάδα, όπως αυτούς στον τουρισμό, για να ψηφίσουν, σχολιάζοντας:

«Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί διευκόλυνση για αποδήμους που δεν έχουν κανέναν δεσμό με τη χώρα και όχι διευκόλυνση για τους εργαζόμενους που ζουν, παράγουν στη χώρα, που υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών που ασκούνται στη χώρα και που απλά τυχαίνει τη μέρα των εκλογών να δουλεύουν σε κάποιο νησί; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί αντιμετωπίζετε τους αποδήμους ως κουκιά».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στο αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος» προσθέτοντας: «Καταλαβαίνετε τι επικίνδυνους δρόμους ανοίγετε;»

Τόνισε ότι απέναντι σε αυτά υπάρχει η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, θέση αρχών, που δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να ψηφίζουν όλοι, να εκλέγουν κάποιους απόδημους και απλά το αποτέλεσμα αυτής της ψήφου να μη συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, με τη δικαιολογία πως η ομογένεια δεν πρέπει να εντάσσεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. «Η ομογένεια δεν έχει κοινωνική, ταξική διαστρωμάτωση όπως έχει ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και πρέπει να εντάσσεται και στην αντιπαράθεση και στην ταξική πάλη, λέμε εμείς. Ομως, με ορισμένα κριτήρια», τα οποία «δεν απέτυχαν, όπως λέτε, αλλά τα υπονομεύσατε».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα ενημερώσει για όλα αυτά τον λαό και σημείωσε: «Να ξέρετε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, και δικοί σας ψηφοφόροι, που συμφωνούν με αυτήν την κριτική του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ