Η αδιαμφισβήτητη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας φάνηκε να ζυγίζει περισσότερο στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου που στην παρούσα φάση εμφανίστηκαν πρόθυμες να αυξήσουν τις επενδύσεις και να εντείνουν σε διάφορα επίπεδα τη συνεργασία με την Αγκυρα.
Η επιλογή του Τούρκου Προέδρου να μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στην Ντόχα του Κατάρ και στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 200 επιχειρηματίες (ισχυρών μονοπωλίων σε βιομηχανία και υπηρεσίες) φάνηκε να αποδίδει καρπούς.
Στη Σαουδική Αραβία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Baykar» θριαμβολόγησε για τη σύναψη συμφωνίας πώλησης στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κάνοντας λόγο για τη «σημαντικότερη συμφωνία άμυνας» στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας.
Στο Κατάρ (όπου η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση) συμφωνήθηκαν ακόμη στενότερες σχέσεις σε όλους τους τομείς αλλά και σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, υπογράφηκαν αρκετές στρατηγικές συμφωνίες, συνολικής αξίας 50,7 δισ. δολαρίων, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ομόλογα για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φλεβάρη 2023 στην Τουρκία, στην Ενέργεια, στην άμυνα και άλλους τομείς.
Παράλληλα, αναλυτές, όπως ο Τίμοθι Ας από το «BlueBay Asset Management» του Λονδίνου, επισήμαναν ότι η επίσκεψη έγινε σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε στο 38% από 85% τον περασμένο Οκτώβρη, δύο χρόνια μετά τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για αποκατάσταση των σχέσεων με ισχυρές χώρες του Κόλπου. Ο Ας εκτίμησε, μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι οι νέες συμφωνίες της Τουρκίας με τις τρεις χώρες της περιοχής συνιστούν «μια νέα στρατηγική σχέση» και έσπευσε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα της περιοδείας του Ερντογάν «πραγματικό θρίαμβο». Τούρκοι αναλυτές φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όπως ο Burhanettin Duran της εφημερίδας «Σαμπάχ», είδαν την περιοδεία Ερντογάν ως αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τις σχέσεις της Αγκυρας με τις χώρες του Κόλπου, τονίζοντας την ακόλουθη δήλωση του Τούρκου Προέδρου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την έναρξη της περιοδείας του: «Η συνεχιζόμενη κρίση στον μουσουλμανικό κόσμο επιτάσσει στενές διαβουλεύσεις και συνεργασία με τον Κόλπο». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σχέδιό του για «ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες του Κόλπου για τη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας» πέριξ της χώρας, στο πλαίσιο του οράματος «για ισχυροποίηση του τουρκικού άξονα», όπως αυτός είχε περιγραφεί στο εκλογικό μανιφέστο του 2023, με στόχο «αμοιβαίες επενδύσεις, αμυντική συνεργασία, εθνική ασφάλεια, αλληλεγγύη ενόψει περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων».
Επίσης, ο Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία, επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα στην Κύπρο παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις στο ψευδοκράτος για την 49η επέτειο της εισβολής το 1974, ενώ προχώρησε και στα εγκαίνια του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, κίνηση που αξιοποίησε για να ζητήσει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και να προβάλει την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, μιλώντας για «δύο κυρίαρχα κράτη».