Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν άμεσα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης των υποδομών του ΑΠΘ

«Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι των κερδών τους... Οι ζωές μας έχουν αξία και δεν κοστολογούνται», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέσα από συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές του Ιδρύματος σχετικά με την ασφάλεια των φοιτητών.

Την πρωτοβουλία έλαβαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Δασολογίας, Οδοντιατρικής και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρεται στην τραγική κατάσταση των κτιρίων και των υποδομών του ΑΠΘ.

Οπως τόνισε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στα 203 κτίρια των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ έχει να γίνει προσεισμικός έλεγχος από το 2003, ενώ στη Σχολή Θετικών Επιστημών δεν λειτουργεί καν το σύστημα προειδοποίησης για εκκένωση του κτιρίου. Ελεγχος για την αντιπυρική προστασία των κτιρίων δεν γίνεται, δεκάδες έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού είναι κλειστές, ενώ υπάρχει μέχρι και εργαστηριακό κτίριο με αμίαντο στην ταράτσα, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για την υγεία των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων.

«Είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον ειρωνικό για εμάς τους φοιτητές το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για τις υποδομές και την κατάσταση των κτιρίων είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ετησίως, αυτήν τη στιγμή δίνονται μόνο 2 εκατομμύρια», τόνισε η ίδια και ανέφερε ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά, όπως οι πλημμύρες στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και στο υπόγειο των Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, η πτώση φοιτητή της Νομικής λόγω συνωστισμού στην αίθουσα, οι πτώσεις ταβανιού στην Οδοντιατρική και στο κυλικείο της Κτηνιατρικής, η έλλειψη απαγωγών και το σπάσιμο τζαμιού σε εργαστήριο στο Τμήμα Χημείας.


Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα, με τα εργαστήρια και τις αίθουσες να είναι καταχωρημένες ως αποθήκες επειδή υπάρχει καθίζηση του εδάφους. Παρουσιάζοντας ενδεικτικές φωτογραφίες όπου απεικονίζονται ορισμένα από τα παραπάνω από τις υποδομές του ΑΠΘ, τόνισε ότι οι φοιτητές δεν θα ανεχτούν οι σχολές τους να γίνουν νέες «κοιλάδες των Τεμπών» και κάλεσε την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα ελέγχου σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Σημείωσε πως για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται με γλαφυρό τρόπο ότι το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που στηρίζουν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, το πανεπιστήμιο που λειτουργεί με βάση τη λογική κόστους - οφέλους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι ένα πανεπιστήμιο που βλέπει τις ανάγκες και την ασφάλεια των φοιτητών σαν κόστος, ενώ πρόσθεσε πως «είναι τουλάχιστον ειρωνικό ότι όλοι αυτοί, που δεν πήραν κανένα μέτρο για τον έλεγχο των κτιρίων, λίγους μήνες πριν "κόπτονταν" για την "ασφάλεια" των φοιτητών στο ΑΠΘ, την ανάγκη τοποθέτησης καμερών και την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που με τους αγώνες τους ακύρωσαν οι φοιτητές!».

***

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αναστάσης Πολυχρονιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ, και παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.

Οπως είπε, η χρόνια υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας λόγω της υποχρηματοδότησης έχει οδηγήσει στην απαξίωση των φοιτητικών εστιών, οι οποίες καλύπτουν μόλις το 2% του συνολικού αριθμού των φοιτητών του Ιδρύματος.

Οι Εστίες, ανέφερε, δεν έχουν περάσει από αντισεισμικό και αντιπυρικό έλεγχο, με κτίρια να πλημμυρίζουν στις βροχές, χωρίς κλιματισμό, και δωμάτια με μούχλα. Από τη μία, τόνισε, όλες οι κυβερνήσεις με την πολιτική που υπηρετούν έχουν συμβάλει στην υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας και στη μη επαρκή στελέχωση, ενώ ταυτόχρονα έφεραν εργολάβους, μετατρέποντας έτσι ανάγκες όπως η σίτιση των φοιτητών, η συντήρηση και η καθαριότητα των υποδομών, σε πεδίο κερδοφορίας. Από την άλλη, πρόσθεσε, η Πρυτανεία αρκείται στη συντήρηση αυτής της κατάστασης.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα σε ορισμένους ορόφους να λειτουργούν μόλις μία τουαλέτα και μία ντουζιέρα για δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες στα κοινόχρηστα μπάνια, από τα οποία κάποια δεν κλειδώνουν, ενώ άλλα δεν λειτουργούν.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κλοπών - ενοχλήσεων των φοιτητών, ειδικά στα κτίρια Α, Β και Γ, ενώ προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν με τη σταθερή πρόσβαση στο ίντερνετ, τα πλυντήρια και τα ασανσέρ.

***

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ διεκδικούν:

  • Να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, με ευθύνη του κράτους και του Πανεπιστημίου.
  • Σχέδιο αντιμετώπισης όλων των πιθανών δευτερογενών επιδράσεων σε περίπτωση σεισμού σε ό,τι αφορά την εργαστηριακή - ερευνητική υποδομή (π.χ. πυρκαγιές, διαφυγή τοξικών ή επικίνδυνων ρύπων κ.λπ.). Εγκατάσταση συστημάτων παροχής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση διακοπής της από το δίκτυο. Συστήματα με ειδικούς αισθητήρες για την αυτοματοποιημένη παύση πιθανής ανεξέλεγκτης παροχής αγωγών δικτύων (φυσικού αερίου κ.λπ.).
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, εισόδων και εξόδων σε όλο το campus.
  • Τοποθέτηση κλιματισμού και εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια, καθώς και όλων των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ