Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Σύνοδος των BRICS και περιοδείες από Μόσχα και Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ξεκίνησαν την Πέμπτη διήμερη σύνοδο στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζήτηση για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, σχέδια μείωσης της «εξάρτησης» από το αμερικανικό δολάριο, ανάπτυξη μίας «πλατφόρμας συνεργασίας» μεταξύ αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και αιτήματα προσχώρησης άλλων υποψήφιων χωρών (στις οποίες περιλαμβάνονται το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και η Αλγερία).

Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά διμερείς συναντήσεις, στο πλαίσιο τον οποίων ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε και με μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Σαουδαράβων.

Πριν την άφιξή του στη Νότια Αφρική, ο Λαβρόφ είχε πραγματοποιήσει άλλη μια αφρικανική περιοδεία, προκειμένου να προωθήσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στην ήπειρο, σε ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες προσπάθειες των ΗΠΑ και «συμμάχων» τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Κένυα, το Μπουρούντι και τη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της επικείμενης ρωσο-αφρικανικής Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη.

Στον αντίποδα των κινήσεων Λαβρόφ, ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα ανάλογη περιοδεία σε αφρικανικές χώρες (Μαρόκο, Αιθιοπία, Ρουάντα, Μοζαμβίκη, Νιγηρία). Με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις να επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον πόλεμο στη Ρωσία για να μειώσουν την επιρροή της Μόσχας στην Αφρική, ο Κουλέμπα δεν παρέλειψε να επικρίνει - χωρίς να κατονομάσει - αφρικανικές χώρες που δεν άσκησαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτε καταδίκασαν ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ