Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στη Γερουσία η συμφωνία για την αύξηση του κρατικού χρέους

Την έγκριση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (με 314 ψήφους υπέρ και 117 κατά) έλαβε η συμφωνία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής Κ. Μακάρθι για αύξηση της «οροφής» του κρατικού χρέους των ΗΠΑ μέχρι 1η Γενάρη 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψήφισή της από τη Γερουσία.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 165 Δημοκρατικοί και 149 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ την καταψήφισαν 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί.

Το σχετικό νομοσχέδιο - που αποτελεί προϊόν ενδοαστικού συμβιβασμού μετά από έντονα παζάρια - προβλέπει μεταξύ άλλων περιορισμό κρατικών δαπανών και περαιτέρω περικοπές στα ψίχουλα προνοιακών επιδομάτων, ενώ εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Πλέον η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τις 5 Ιούνη στην αμερικανική Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν 51 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 49.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει γρήγορα τη συμφωνία, ώστε να την υπογράψει άμεσα ο Αμερικανός Πρόεδρος, να αποκτήσει νομική ισχύ «και να συνεχίσει η χώρα μας να οικοδομεί την πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ