Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δικαστήριο επιβεβαίωσε εγκλήματα πολέμου Αυστραλού στρατιώτη στο Αφγανιστάν

Αλλη μία τρανταχτή απόδειξη για τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στο Αφγανιστάν προέκυψε από το αποτέλεσμα μιας δίκης σε δικαστήριο της Αυστραλίας.

Η δίκη αφορούσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση, που υπέβαλε ο διακεκριμένος στρατιώτης της Αυστραλίας Μπεν Ρόμπερτς - Σμιθ εναντίον τριών εφημερίδων που τον κατηγόρησαν για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αξιολόγησε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από αυστραλιανές δυνάμεις.

Ο Ρόμπερτς - Σμιθ έχασε τη δίκη, καθώς ο δικαστής είπε ότι τέσσερις από τους έξι ισχυρισμούς δολοφονίας ήταν ουσιαστικά αληθινοί.

Μεταξύ άλλων αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος:

-- Είχε σπρώξει σε γκρεμό έναν χωρικό με χειροπέδες και στη συνέχεια τον αποτελείωσε, πυροβολώντας τον.

-- Είχε πυροβολήσει τουλάχιστον 10 φορές στην πλάτη έναν αιχμάλωτο Ταλιμπάν, παίρνοντας το τεχνητό πόδι του ως «τρόπαιο» και χρησιμοποιώντας το ως κύπελλο για ποτό.

-- Είχε διατάξει ή συμφωνήσει σε δύο δολοφονίες, για να πάρουν ορισμένοι νέοι στρατιώτες το «βάπτισμα του πυρός».

Οι αποκαλύψεις για τον Ρόμπερτς - Σμιθ ξεκίνησαν το 2018, όταν οι εφημερίδες «Sydney Morning Herald», «The Age» και «The Canberra Times» άρχισαν να δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με τη δολοφονική του δράση μεταξύ 2009 και 2012.

Ο στρατιώτης υποστήριξε ότι πέντε από τις δολοφονίες που αναφέρουν οι εφημερίδες είχαν συμβεί νόμιμα κατά τη διάρκεια της μάχης και η έκτη δεν συνέβη καθόλου.

Ωστόσο, περισσότεροι από 40 μάρτυρες - συμπεριλαμβανομένων Αφγανών χωρικών, ενός υπουργού της κυβέρνησης και μιας σειράς νυν και πρώην στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων - έδωσαν στοιχεία για κάθε πτυχή της δράσης του.

Το θέμα βέβαια δεν είναι «προσωπική υπόθεση» του Ρόμπερτς - Σμιθ, οι δολοφονίες αμάχων και οι εκτελέσεις αιχμαλώτων είναι πάγιο χαρακτηριστικό όλων των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την επέμβαση στο Αφγανιστάν χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για τα εγκλήματα Βρετανών στρατιωτών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλη του 2022, μετά τη διαρροή αναφορών της βρετανικής SAS από το 2010 - 2011. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC παρουσίασε τη δράση των πρακτόρων της SAS και αναφέρεται στις δολοφονίες τουλάχιστον 54 άοπλων ανθρώπων, που στη συνέχεια για να τις δικαιολογήσουν, τους «φύτευαν» δίπλα «Καλάσνικοφ» και χειροβομβίδες... Στην πραγματικότητα ο αριθμός τέτοιων δολοφονιών υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 54 καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Οι πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι είχε ενημερωθεί για τα εγκλήματα αυτά ο τότε αρχηγός των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Κάρλτον Σμιθ, επιλέγοντας να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία στη βασιλική στρατονομία. Ο στρατηγός Σμιθ ανέλαβε αργότερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του βρετανικού στρατού έως ότου παραιτήθηκε ενάμιση μήνα πριν από τη διαρροή των αναφορών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ