Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηρεμα...

«Σκιάζεται» ο Αδ. Γεωργιάδης από τη συζήτηση για την αύξηση των φόρων στο μέρισμα των μετόχων. «Εμείς μειώσαμε τον φόρο στο μέρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πάει 15%, τον πήγε 10%, εμείς τον πήγαμε 5%. Με το 5% έχουμε πάρει τριπλάσια χρήματα από όσα έπαιρνε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχει νόημα κάποιος να κάνει διανομή κερδών όταν πληρώνει 5%, δεν έχει νόημα όταν πληρώνει 15%». Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, συζητάει μια αύξηση των φόρων στο μέρισμα, με το σκεπτικό ότι έτσι αποτρέπεται η διανομή του και τα κέρδη επανεπενδύονται προς όφελος τελικά των μετόχων. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δραγασάκης έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες», αφού όμως πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον φόρο στους μετόχους και ξετίναξε τα λαϊκά στρώματα, ενώ στο σημερινό του πρόγραμμα μιλάει για «λελογισμένη» αύξηση.

... και χαλαρά

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι για να μοιράσει μέρισμα ένας όμιλος, θα πρέπει να έχει κέρδη. Και στις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, καμιά διαφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού κάνουν ό,τι πιο αντεργατικό περνάει από το χέρι τους για να αυξήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία (+300% για τις 150 εισηγμένες το 2022, 2,8 δισ. ευρώ μερίσματα, τα μεγαλύτερα της δεκαετίας). Ολα τα υπόλοιπα, περί του ύψους των φόρων στα μερίσματα, είναι «εναλλακτικές προτάσεις» και «εργαλεία φορολογικής πολιτικής», στο πλαίσιο «μιας συζήτησης φορολογικής πολιτικής που μπορεί να γίνει ήρεμα και χαλαρά», όπως συμφωνούσαν πριν από τις προηγούμενες εκλογές ο Βορίδης, ο Δραγασάκης και ο Τσαγκαράκης του ΠΑΣΟΚ.

Εγνοιες

Για «εικόνες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση για το όργιο καταστολής στην Καλαμιά Κοζάνης, όπου κάτοικοι, σωματεία και φορείς δίνουν αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου που περικυκλώνει το χωριό τους. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. να «μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.»! Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται επειδή ...«τραυματίζονται» η εικόνα της αστυνομίας και η ευρωπαϊκή βιτρίνα της χώρας, την ίδια ώρα που ακριβώς δίπλα ο οδοστρωτήρας της «πράσινης» ανάπτυξης σαρώνει τα πάντα στο διάβα του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Και πώς θα μπορούσε να τοποθετηθεί διαφορετικά, αφού είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, προώθησε και στήριξε την ίδια πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης αποκατάστασης» του λιγνιτικού πεδίου, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν τώρα ακόμα πιο ακριβά εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για τον λαό της Δυτ. Μακεδονίας και ειδικά της Κοζάνης να βγάλει συμπεράσματα μπροστά και στις εκλογές: Την ώρα που τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, μαζί και η νεοεκλεγείσα βουλευτής του Κόμματος, δίνουν τη μάχη μαζί με τους κατοίκους για να μην περάσει το «κάθε χωράφι και φωτοβολταϊκό», τα άλλα κόμματα στηρίζουν τον ...επενδυτικό οργασμό στην περιοχή, διαφωνώντας στο «πώς» και όχι στο «τι». Που σημαίνει ότι εμπόδιο στα σχέδιά τους μπορεί να βάλει μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, «κλειδώνοντας» έναν ακόμα βουλευτή στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Σίγουρη θέση

Οπως μας πληροφόρησε ο Αλ. Τσίπρας από τη Νίκαια, «η ΝΔ θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα μπορεί να την κοιτάει στα μάτια», υπονοώντας βέβαια πως αυτός είναι το κόμμα του. Περιττό να πούμε βέβαια ότι γέλασαν κι οι πέτρες στη Νίκαια, ενθυμούμενες τη ...«συμπολίτευση διά της αντιπολίτευσης» που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη τετραετία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το σημείο να έκανε λογοκλοπή από τα στελέχη και προπαγανδιστές της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν όλο και πιο ευθαρσώς τις προτιμήσεις τους για το τι αντιπολίτευση θέλουν. Οπως ο Γ. Γεραπετρίτης, που ζήτησε μια «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, ή ο Δ. Καιρίδης που αναζητάει μια «αξιόπιστη». Αλλά και ο Πορτοσάλτε του «ΣΚΑΪ» μίλησε για μια «συστημική αντιπολίτευση, ώστε αν με απογοητεύσει ο Μητσοτάκης να πάρει τη σκυτάλη». Με το βιογραφικό του ...φουσκωμένο από την κυβερνητική και αντιπολιτευτική του θητεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» ανεξάρτητα από το ποσοστό του στις ερχόμενες εκλογές. Αλλωστε, τέτοια συνεπή συνεταιράκια στην πολιτική που τσακίζει τον λαό δεν βρίσκεις εύκολα στην «πιάτσα». Ενα πράγμα φοβούνται όλοι τους: Την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που αντιπολιτεύεται στρατηγικά την πολιτική τους από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Και είναι στο χέρι του λαού να κάνει κι αυτόν τον φόβο τους πραγματικότητα!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ