Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι με 10 λεπτά βροχής

Χτεσινές εικόνες από το Περιστέρι
Χτεσινές εικόνες από το Περιστέρι
Σε ποτάμια μετατράπηκαν χτες δρόμοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της βροχόπτωσης που συνεχίζει να την πλήττει ανά διαστήματα τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, χτες δεν χρειάστηκαν πάνω από 10 λεπτά βροχής ώστε να εξαφανιστεί η άσφαλτος από τα ορμητικά νερά, να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Στην Αθήνα τα κυριότερα εντοπίζονται στη Δυτική Αθήνα, όπως σε Περιστέρι και Χαϊδάρι.

Ιδια κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, της οποίας κεντρικοί δρόμοι, όπως επίσης της Καλαμαριάς και άλλων περιοχών, μετατράπηκαν σε ποτάμια λόγω της βροχόπτωσης που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 70 κλήσεις, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της για 11 αντλήσεις υδάτων και μία αφαίρεση αντικειμένου.

Λόγω της κακοκαιρίας, δύο δέντρα έπεσαν και επιτόπου έσπευσαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής προκειμένου να τα κόψουν και να τα απομακρύνουν.

Ελλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας

«Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές, υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναδεικνύει επίσης ότι «ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα "κοράκια" της "πράσινης ανάπτυξης", στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα.

Την ώρα που ο λαός πνίγεται σήμερα προωθούνται έργα για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, ενεργειακό κέντρο, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά, που ίσως τελειώσει το 2025, ενώ δεν υπάρχουν μελέτες για νέα αναγκαία έργα.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου αντιπλημμυρικού masterplan για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το σκηνικό παραμένει το ίδιο όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού! Η ιεράρχηση παρεμβάσεων και έργων με βάση προσεγγίσεις "κόστους - οφέλους" και το πόσο "ώριμο" είναι κάθε έργο, τελικά, αφορά τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες. Μια τέτοια ιεράρχηση είναι επικίνδυνη για τον λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, στην καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων Πολιτικής Προστασίας».

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. «Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού», σημειώνει.

Και καλεί τον λαό να σταθεί απέναντι στο εχθρικό αστικό κράτος, να ενισχύσει το ΚΚΕ στις εκλογές για να δυναμώσει η διεκδίκηση από όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ώστε:

  • Να διασφαλιστούν η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Αμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να ενισχυθούν το προσωπικό, τα μέσα και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν αντιπλημμυρικά μέτρα(2022-09-14 00:00:00.0)
«Τρέμει το φυλλοκάρδι μας»(2022-08-25 00:00:00.0)
Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία(2021-10-16 00:00:00.0)
Νέα επιβάρυνση από τη συνεχή βροχόπτωση(2021-01-14 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις πλημμύρες στο Ηραίον Σάμου(2013-03-15 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν πολιτικά οι υπεύθυνοι(2010-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ