Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Σε αυτόν τον αγώνα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στο νησί βρίσκονται τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, τόσο με την πρωτοπόρα δράση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και με τις παρεμβάσεις που οργανώνει το ίδιο το Κόμμα.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της άμεσης παρέμβασης στη διεύθυνση μεγάλου ξενοδοχείου για τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στον χώρο, κατά την περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ Γ. Στεφανάκη, μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος.

Αλλωστε, στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος στον νομό για τις βουλευτικές εκλογές περιλαμβάνονται ως υποψήφιοι η Βούλα Καρακώστα, καμαριέρα και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, το οποίο στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων.

«"Θαύμα" χτισμένο στην εκμετάλλευση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων»

Για την κατάσταση στον κλάδο μάς μίλησε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ζακύνθου του Κόμματος, σημειώνοντας: «Το "τουριστικό θαύμα", η εκτίναξη των κερδών για τις μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού και των Μεταφορών, είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση τόσο των μισθωτών του κλάδου όσο και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - μικροϊδιοκτητών, που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι χάρη στους νόμους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η μεγαλοεργοδοσία έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει ακόμα και αυτά που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, καταστρατηγώντας ωράριο, ρεπό, όρους δουλειάς, διαμονής και ζωής στους εποχικούς από άλλες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στις Μεταφορές, να διεκδικήσουν τους όρους δουλειάς που αξίζουν και για να εκφράσουν την οργή τους για τις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά στις 25 Ιούνη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Είναι το μοναδικό κόμμα που είναι συνεπής αντίπαλος κάθε κυβερνητικής πολιτικής, παλεύει δίπλα τους στους χώρους δουλειάς, δεν έχει δεσμεύσεις αλλά συγκρούεται με το σύστημα και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Δυνατό ΚΚΕ για 100% εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη σημασία επιπλέον ενίσχυσης του Κόμματος: «Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό κίνημα, δυνατός λαός, να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί τα χειρότερα, ακόμα και να αποκαθίστανται κατακτήσεις. Και στη Ζάκυνθο έχουν τέτοια πείρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Γνωρίζουν, επιπλέον, ότι τους αρνήθηκαν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ, γι' αυτό ακόμη περισσότεροι να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, να μη χαθεί καμία ψήφος λόγω αποχής. Η άρνησή τους αυτή να γίνει κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ. Οσοι σκέφτηκαν επίσης να ψηφίσουν ΚΚΕ, αλλά δίστασαν, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να το κάνουν τώρα.

Δεν χρειάζεται να δώσουν δύναμη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, να σκορπίσουν την ψήφο τους στα άλλα, δήθεν "αντισυστημικά" κόμματα. Δεν υπάρχουν τώρα οι εκβιασμοί "σταθερότητα ή ακυβερνησία", έχει καταρρεύσει το δίλημμα "κυβέρνηση ΝΔ ή προοδευτική κυβέρνηση".

Απέναντι στη μάλλον αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είναι μονόδρομος το πιο δυνατό ΚΚΕ, 100% εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, ώστε να δυσκολέψουμε την πολιτική που θα εφαρμόζει μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Εδώ θα βρίσκονται σταθερά το ΚΚΕ και οι βουλευτές του από τις 26 Ιούνη».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αγρια εκμετάλλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων απαιτούν οι «υψηλές προσδοκίες» των ομίλων

Την πάλη για υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν σε μεγάλο κομμάτι των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ζάκυνθο, αφού οι «υψηλές προσδοκίες», για εκτίναξη των αφίξεων τουριστών αλλά και των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπερέιτορ, όπως ήδη εκφράζονται από το «κλείσιμο» του πρώτου μήνα της σεζόν, περνούν πάνω από τις «τσακισμένες» πλάτες τους.

Στο νησί, για το οποίο η περηφάνια της κυβέρνησης της ΝΔ για την τουριστική «έκρηξη» περισσεύει και που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί εκπρόσωποι όλων τους καίγονται για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ξενοδόχων, εφοπλιστών κ.ά., η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς θυμίζει γαλέρα.

Την ώρα που οι τέσσερις Ενώσεις Ξενοδόχων διαφημίζουν την άνοδο επισκεπτών και εσόδων που προσμένουν (η οποία ήδη σημειώνεται από τον πρώτο «γεμάτο» μήνα), δεν «αντέχουν» να συζητήσουν τα αιτήματα του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωράρια εργασίας, ρεπό, επιδόματα κ.ά. Πρόκειται για τον αγώνα διεκδίκησης που συνεχίζει ο συνδικαλιστικός φορέας, καλώντας ταυτόχρονα, μπροστά και στην ένταση της εκμετάλλευσης, όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό, να του απευθύνονται για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Με το... καλημέρα της σεζόν ψυχολογική πίεση και όχι μόνο

Ηδη, σε μεγάλες μονάδες η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η ψυχολογική πίεση καθημερινά είναι μεγάλη», σημειώνει η Εφη, εργαζόμενη σε μπαρ μεγάλου ξενοδοχείου, εξηγώντας:

«Οι ξενοδόχοι, με τους διάφορους υπευθύνους τους σε πόστα, απαιτούν δουλειά χωρίς διάλειμμα, λένε ότι έχουν πολύ προσωπικό ενώ αυτό δεν επαρκεί να καλύψει ανάγκες, εκβιάζουν ότι όποιος δεν θέλει να δουλέψει μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από άλλους εργαζόμενους και ειδικά μετανάστες συναδέλφους, για να μας φοβίσουν, να μας βάλουν και σε αντιπαλότητα».

Τονίζει μάλιστα την περίπτωση σερβιτόρου σε μπαρ-πισίνα ξενοδοχείου, που κλήθηκε να τα βγάλει πέρα για ένα ολόκληρο 8ωρο, κάτω από τον ήλιο, έχοντας ουσιαστικά να εξυπηρετήσει πελάτες για το 85% των σε πληρότητα δωματίων, από 450 που διαθέτει συνολικά η μονάδα! Την ίδια ώρα, προϊστάμενοι έλεγαν ότι το προσωπικό στο ίδιο μπαρ ήταν αρκετό, όταν στο πόστο ήταν δύο άτομα και χρειάζονταν περισσότερα, ενώ επικαλούνταν «τέσσερις προσλήψεις» (!) που σκόπευε να κάνει η εργοδοσία, με τις ανάγκες να είναι πολύ μεγαλύτερες και τους εργαζόμενους στον χώρο ήδη να υποφέρουν.

«Πώς έχουν το θράσος λοιπόν και λένε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό και ότι αυτό δεν θέλει να εργαστεί στα ξενοδοχεία, όταν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται να προσλάβουν κόσμο παρά τις ανάγκες;», αναρωτιέται η εργαζόμενη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί: «Ποιος αντέχει να σερβίρει κόσμο, κάτω από τον ήλιο, για 8 και περισσότερες ώρες, να μαζεύει όλη την πισίνα και αν κάτσει για 15 λεπτά διάλειμμα να του επιβάλλεται από πάνω και ποινή μισής ώρας περισσότερης δουλειάς; Είμαστε ακόμη στην αρχή, τι θα γίνει τον Αύγουστο και πώς θα αντέξουμε ως το τέλος;».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχουν αρχίσει να ξεκόβονται οι «συζητήσεις» για άδειες και ρεπό, εφόσον πρόθεση των ξενοδόχων είναι να «βγει» το καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερο και πιο εντατικά εργαζόμενο προσωπικό, προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αυτό άλλωστε μαρτυρά το ότι τουλάχιστον 5 νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν πρώτη φορά φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στο νησί.

Βρέχει... σοβάδες

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν από άλλες περιοχές, βιώνουν έναν επιπλέον «Γολγοθά», που έχει να κάνει με τη διαμονή τους. Εκτός από τα υπόγεια και άλλους ακατάλληλους χώρους ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται ως «δωμάτια», χρησιμοποιούνται ακόμη και παλαιές γκαρσονιέρες ή άλλοι χώροι εκτός των μονάδων.

Πρόσφατα, σε έναν από αυτούς τους χώρους που ενοικιάζονται απ' τους ξενοδόχους για τη «διαμονή» των εργαζομένων τους, μέσα στη νύχτα, αποκολλήθηκαν σοβάδες και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός του εργαζόμενου, που εν συνεχεία έψαχνε χώρο να ξεκουραστεί. Δεν είναι το μόνο συμβάν, αφού, στην αρχή της σεζόν, σε άλλη εργαζόμενη από πόλη της Βόρειας Ελλάδας, «προσφέρθηκε» υπόγειο δωμάτιο που είχε νερά στο πάτωμα και μούχλα...

Πρόκειται για την «κορυφή του παγόβουνου» των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές, εργάζονται μισό χρόνο για... ολόκληρο και τον υπόλοιπο ζουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας (για τρεις μήνες), αλλά και με ό,τι άλλη δουλειά μπορούν να βρουν.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε!»

«Για όλους αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, η υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρής Σαρακίνης, υπογραμμίζοντας:

«Οι ξενοδόχοι, πατώντας πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων, δεν δέχονται τη Σύμβαση. Επικαλούνται τις προσωπικές συμφωνίες, λέγοντας ότι πληρώνουν περισσότερα, όμως πρόκειται για μπούμερανγκ κατά των εργαζομένων, που δουλεύουν ως και 14ωρα ή με 4ωρα (για να μην κολλάνε οι εργοδότες όλο το ένσημο) που εν συνεχεία μετατρέπονται και σε περισσότερες ώρες δουλειάς. Επίσης, πολλές φορές, κολλάνε μόνο τα απαραίτητα ένσημα για το ταμείο ανεργίας, για την πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που φτάνουν μόλις τα 101, χωρίς ρεπό, άδειες, επιδόματα και ό,τι άλλο δικαιούνται».

Τονίζει ότι ο αγώνας του συνδικάτου δεν πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως οργανώνεται νέος γύρος περιοδειών, συσκέψεων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας, για νέες κινητοποιήσεις.

«Την ώρα που οι ξενοδόχοι μετράνε κέρδη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνθλίβονται στους χώρους δουλειάς, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής», δηλώνει και προσθέτει:

«Ο,τι καταφέρνουμε είναι αποτέλεσμα του αγώνα και της οργάνωσής μας, όπως πρόσφατα κάναμε παρέμβαση σε μεγάλο ξενοδοχείο άμεσα για τους όρους διαβίωσης εργαζομένων εκτός νησιού και καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα. Ετσι συνεχίζουμε και απέναντι στους εκφοβισμούς των ξενοδόχων, στην αδιαλλαξία που επιδεικνύουν για τα προβλήματά μας, προτάσσοντας την ανάγκη της τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, που μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα ζητήματά μας».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»:
  • Στον αγώνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ζάκυνθο για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, κόντρα στις συνθήκες γαλέρας.
  • Σε θέσεις μάχης το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα: Χθες απέτρεψαν 10 πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών.
  • Εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Δεύτερη μέρα απεργίας χθες, για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Δέσμευση για την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ απέσπασαν οι μεταλλεργάτες.
Σύσκεψη σωματείων στη Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας απέναντι στα κέρδη των αφεντικών!», σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του, καλώντας σε συμμετοχή όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ ξανά στο πλευρό της Ιωάννας Κολοβού

Ως μάρτυρες υπέρ της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού και του παιδιού της, που είναι άτομο με αναπηρία, μετά τη μήνυση της εταιρείας LOTUS, που πλειστηρίασε το σπίτι της και επιδιώκει να την διώξει από αυτό, κατέθεσαν χτες στον πταισματοδίκη Νέας Ιωνίας ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής, και ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια ξεσπιτώματος της Ιωάννας Κολοβού από το διαμέρισμά της στου Ζωγράφου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στην περιοχή. Το ξημέρωμα της 21ης Νοέμβρη 2022, που αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία δικαστικού επιμελητή έσπαγαν την πόρτα της χαμηλοσυνταξιούχου, βρέθηκαν στο πλευρό της εκατοντάδες εργαζόμενοι και σωματεία ορθώνοντας εμπόδια στο ξεσπίτωμα. Ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης μπήκε μπροστά για να εκδιωχθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο δικαστικός υπάλληλος, ώστε η οικογένεια να συνεχίσει να μένει στο σπιτικό της.

Σε δήλωσή του ο Χρ. Κατσώτης σημειώνει: «Στεκόμαστε δίπλα τους, όπως και σε όσους κινδυνεύουν από τα "κοράκια" που διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΝΔ παραδόθηκαν σ' αυτά.

Επισημαίνουμε ότι οι ευθύνες για τους πλειστηριασμούς ανήκουν σε όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν, οδηγούν στο ξεσπίτωμα εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Απέναντι σε αυτό το άδικο αντιλαϊκό πλαίσιο στέκεται το ΚΚΕ και αγωνίζεται να οργανωθεί η αλληλεγγύη του λαού και να σωθούν τα σπίτια του.

Καλούμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όλους όσοι έχουν οδηγηθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, όσους δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων, μπροστά στις εκλογές στις 25 Ιούνη να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που στέκεται στο πλευρό τους, που αγωνίζεται και στη Βουλή με τροπολογίες και προτάσεις νόμου για απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

Να σκεφτούν ότι όλες οι άλλες δυνάμεις που ζητούν την ψήφο τους αρνήθηκαν να ψηφίσουν αυτές τις προτάσεις του ΚΚΕ».

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ!
Μπλόκο σε 10 πλειστηριασμούς με μαζικές κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς

Από τη συγκέντρωση στην «Cepal»
Από τη συγκέντρωση στην «Cepal»
Τα σπίτια δέκα οικογενειών, μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών σώθηκαν από τη μέγγενη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, χάρη στις χτεσινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις έξω από τις εταιρείες «Cepal» στο Κουκάκι και «DoValue» στην Καλλιθέα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, μπροστά στη μαζική αγωνιστική αντίδραση, ανέλαβαν τη δέσμευση να μη γίνει κανείς από τους πλειστηριασμούς που είχε προγραμματιστεί και να ρυθμιστούν τα χρέη σύμφωνα με τις δυνατότητες των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που χρωστάνε ξέρουν πια ότι έχουν αποκούμπι το ΠΑΜΕ, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, και θα έχουν τη στήριξή τους όποτε αυτό χρειαστεί.

Στις δύο χτεσινές συγκεντρώσεις το «παρών» έδωσαν συνδικάτα, μαζικοί φορείς, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η ΟΓΕ και φοιτητικοί σύλλογοι, που ξεχώρισαν για τη ζωντάνια τους. Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ το «παρών» έδωσε ο Γιώργος Πέρρος.

Ακόμα παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας έξω από τη συγκέντρωση στην «Cepal», τόνισε πως «είμαστε εδώ σήμερα για να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, δείχνουμε τον δρόμο μαζί με τα εργατικά σωματεία». Επισήμανε ότι ακόμα και τώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση το κράτος έχει συνέχεια σε βάρος του λαού, άρα συνέχεια πρέπει να έχει και ο αγώνας. «Η λύση είναι η ενίσχυση του αγώνα, των σωματείων, που είναι αποκούμπι για κάθε επαγγελματία, για κάθε εργαζόμενο», υπογράμμισε.

Στην «DoValue»
Στην «DoValue»
Από τα μεγάφωνα των συγκεντρώσεων ακουγόταν ξανά και ξανά ότι «αφού η αδικία έχει γίνει νόμος, η αντίσταση είναι το καθήκον μας», ενώ προβάλλονταν διαρκώς τα αιτήματα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» και «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός».

Την ώρα των κινητοποιήσεων ανακοινώθηκε η είδηση, που οι συγκεντρωμένοι την υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα, ότι τα συνδικάτα των εργατών στο Πέραμα κατάφεραν τους εργοδότες να υπογράψουν την αίτηση για να γίνει η Συλλογική Σύμβασή τους υποχρεωτική.

Στο τέλος των κινητοποιήσεων ο Βάλσαμος Συρίγος, από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, τόνισε για τη σημασία της συμμετοχής στους αγώνες: «Η παρουσία σας εδώ έφερε θετικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή σας είναι που σπάει την αδιαλλαξία των funds, των τραπεζικών ομίλων, των κυβερνήσεων που προσπαθούν να αρπάξουν την περιουσία του λαού. Κάθε γειτονιά να γίνει κάστρο αγώνα. Η αλληλεγγύη θα νικήσει, χρειάζεται ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ισχυρή αντίσταση στις γειτονιές».

H τράπεζα αρπάζει και το επίδομα νοσηλείας από καρκινοπαθή

Το απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή και υγεία «κόστος» ήρθε και χτες στο προσκήνιο, με 60χρονο καρκινοπαθή από την Ηλεία να καταγγέλλει ότι η τράπεζα κατάσχει τα 400 από τα 460 ευρώ του επιδόματος νοσηλείας, επικαλούμενη «οφειλή» του 60χρονου προς την εφορία, ύψους 1.800 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο 60χρονος καρκινοπαθής είναι αναγκασμένος να πληρώνει από την τσέπη του τη φαρμακευτική του περίθαλψη για αποκατάσταση λειτουργιών, που κοστίζει ακριβά, επειδή δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά τις ιατρικές συστάσεις, με τη δικαιολογία ότι είναι ασφαλισμένος στον Οίκο Ναύτου.

Μετά το πρώτο στάδιο της επίπονης θεραπείας του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και έπειτα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Οίκου Ναύτου, εγκρίθηκε στον ασφαλισμένο ένα επίδομα 460 ευρώ ανά δίμηνο. Παρά τις αποφάσεις που υποτίθεται το χαρακτηρίζουν «ακατάσχετο, αφορολόγητο, μη συμψηφιζόμενο με οποιαδήποτε οφειλή», έγινε η παραπάνω κατάσχεση.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του στην τοπική εφημερίδα «Patrisnews»: «Πήγα στην τράπεζα και μου ζήτησαν το χαρτί από την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για τη λήψη του επιδόματος. Δεν το δέχθηκαν με την αιτιολογία ότι ο Οίκος Ναύτου δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, όμως ανήκει στον φορέα από το 2012, αλλά και να μην ανήκε, δεν παύει να είναι κρατικός ασφαλιστικός φορέας. Πήγα και ρώτησα στην εφορία και μου είπαν ότι ουδέποτε έχει δοθεί εντολή από αυτούς να κατάσχουν ακατάσχετα επιδόματα ασθενείας.

Είμαι σε απόγνωση (...) Δεν μπορώ να αντεπεξέλθω, να πληρώνω τις υποχρεώσεις, στις οποίες ήμουν και είμαι πάντα συνεπής, και να μην έχω να κάνω την ειδική διατροφή που απαιτείται ή να πάρω τα φάρμακά μου. Αδυνατώ. Το επίδομα είναι μεγάλη βοήθεια για εμένα, όμως το παρακρατούν. Σχεδόν όλο το επίδομα, που είναι ακατάσχετο».

Νέα κινητοποίηση για το σπίτι του 81χρονου στη Χαλκιδική

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός», διαμήνυσε και ο εργαζόμενος λαός της Χαλκιδικής, με δυναμική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στα Φλογητά, η οποία κατέληξε έξω από το σπίτι του 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου, που η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί και τώρα απειλείται με έξωση από τον νέο ιδιοκτήτη.

Την κινητοποίηση κάλεσαν τα Σωματεία Οικοδόμων Ν. Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

«Θησαυρίζουν πάνω στην αγωνία και τον μόχθο του λαού και αρπάζουν σπίτια και κατοικίες φτωχών ανθρώπων», τόνισε ο Δημήτρης Μωυσιάδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο 81χρονος Θεόφιλος Τσεχονίδης και η οικογένειά του από 4 Μάη 2023, όπου δικαστικός επιμελητής και αστυνομία τους πέταξαν από το σπίτι αλλάζοντας κλειδαριές, παραμένουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους έχοντας τη συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού των Φλογητών Χαλκιδικής.

Θυμίζουμε ότι η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί το σπίτι γιατί ο συνταξιούχος ήταν εγγυητής σε στεγαστικό δάνειο του γιου του, ο οποίος έμεινε άνεργος και δεν μπορούσε να πληρώνει τις δόσεις. Το σπίτι του 81χρονου πλειστηριάστηκε τον Δεκέμβρη για 150.000 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής του ΚΚΕ Μαρία Αδαμίδου και Δημήτρης Λυρτζής.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στον δήμο Θεσσαλονίκης

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 30 Μάη, στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Εργαζόμενη τραυματίστηκε, όταν, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής σκουπιδιών σε δρόμο πίσω από το Γ' Σώμα Στρατού, αναπήδησε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί και να χτυπήσει τα δύο γόνατά της στα σίδερα του οχήματος. Από το χτύπημα έχει κάταγμα στο ένα γόνατό της και σκίσιμο στο άλλο.

Παρεμβαίνοντας, η ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ότι ενώ τα εργατικά «ατυχήματα» σαρώνουν και στον δήμο Θεσσαλονίκης, και παρά τις καταγγελίες που έχουν κάνει ως εργαζόμενοι, καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν έχει ασχοληθεί.

Απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, τον έλεγχο όλων των απορριμματοφόρων, των οχημάτων, των εγκαταστάσεων και των χώρων δουλειάς, τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων στη διοίκηση του δήμου για τη μη απόδοση εδώ και χρόνια των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Επίσης, αναφέρει ότι άλλο ένα παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται η διοίκηση του δήμου την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι η συγχώνευση εργοταξίων καθαριότητας. «Οι συνάδελφοι του εργοταξίου της οδού Ειρήνης μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο των Αγίων Πάντων. Σε ένα εργοτάξιο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ούτε για τους εργαζόμενους που ήδη στεγάζονταν σε αυτό.

Πέρα από το ότι στοιβάζουν εργαζόμενους σε ακατάλληλους χώρους, τους αναγκάζουν να περπατάνε χιλιόμετρα κουβαλώντας τα εργαλεία τους για να προσεγγίσουν τους χώρους και τους δρόμους που θα καθαρίσουν. Και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη για τη μεταφορά των εργαζομένων με οχήματα του δήμου».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή προγραμματισμένη συνέλευση του Συλλόγου τους και να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική, απαιτώντας: Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού. Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων. Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια - δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους. Σωστή χωροθέτηση των κάδων. Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Να πληρωθεί ό,τι οφείλεται στους εργαζόμενους (όλη η αποζημίωση για ΜΑΠ και δεδουλευμένα νυχτερινά - εξαιρέσιμα).

ΛΑΡΙΣΑ
Πέθανε 28χρονος αφού πρώτα τον μετέφεραν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο...

Η τραγική πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας αποτυπώνεται και στην τραγική είδηση του θανάτου ενός 28χρονου από τη Φαλάνη Λάρισας. Ο νεαρός άντρας, πριν καταλήξει, πέρασε μια πραγματική Οδύσσεια από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, η οποία τελικά στοίχισε τη ζωή του...

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής ο 28χρονος ένιωσε ενοχλήσεις και αδιαθεσία. Κλήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου οι γιατροί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον κρατήσουν στη ζωή. Το περιστατικό ήταν ιδιαίτερα βαρύ και εκτίμησαν ότι έπρεπε να μεταφερθεί είτε στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας είτε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, καθώς είναι τα μόνα νοσοκομεία στη Θεσσαλία που διαθέτουν στεφανιογράφο (!), ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαζόταν να μπει κάποιο stent στον ασθενή.

Η έλλειψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σε συνδυασμό και με το ότι δεν έγινε δεκτός στο Πανεπιστημιακό, επομένως χρειάστηκε να φύγει για Τρίκαλα, φαίνεται ότι ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Αναγκαστικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο 60 χιλιόμετρα μακριά. Οι γιατροί στα Τρίκαλα έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Μάλιστα, λόγω του ότι υπάρχει έλλειψη μονάδας για τη νεκροψία - νεκροτομή, η σορός του θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Σε αρχαιρεσίες από την Τρίτη 6 Ιούνη

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιεί από την Τρίτη 6 έως και τη Δευτέρα 12 Ιούνη το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες ως εξής:

- Τρίτη 6/6 στην Αλεξανδρούπολη: 6 μ.μ.- 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

- Τετάρτη 7/6 στην Ξάνθη: 2.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ. στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» και 5 μ.μ. - 7 μ.μ. στην οδό Ηρώων 11.

- Παρασκευή 9/6 στη Δράμα: 10 π.μ. - 11 π.μ. στην «Arivia», 12 μ. - 3 μ.μ. στο Πάρκο Κομνηνών και 3.30 μ.μ. - 7 μ.μ. στο δημαρχείο Δράμας.

- Κυριακή 11/6 στην Καβάλα: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Αριστείδου Στάνη 1 και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Ποδοχώρι.

- Δευτέρα 12/6 επίσης στην Καβάλα: 9.30 π.μ. - 11 π.μ. στη ΒΙΠΕ Καβάλας, 1 μ.μ - 4 μ.μ. στα Λιμενάρια Θάσου και 5 μ.μ. - 7 μ.μ. στη Νέστο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στο ερώτημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας;» απαντάμε οι ζωές μας!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη του Περάματος:

«Στη Ζώνη του Περάματος, συνολικά στα Ναυπηγεία, που οι εργάτες δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφάλειας, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, φανερώνεται τόσο ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας της ανάπτυξης που υπόσχεται η ΝΔ, όσο και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν πλάτη για να διαμορφωθεί αυτή η εργασιακή ζούγκλα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται για να μη γίνουν τα Ναυπηγεία η νέα κοιλάδα των Τεμπών. Στο ερώτημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας;" απαντάμε οι ζωές μας!».

Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, κανένας εργάτης δεν σας συγχωρεί!

Εργαζόμενοι και νεολαία διαδήλωσαν και χτες το απόγευμα στο κέντρο του Πειραιά

RIZOSPASTIS

«Ως εδώ! Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών»: Την απαίτηση να μην θυσιάζεται η ζωή και η υγεία κανενός εργαζόμενου στον βωμό της κερδοφορίας διαδήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία και χτες το απόγευμα στον Πειραιά.

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης ανταποκρίθηκαν σωματεία, σύλλογοι της ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, φοιτητικοί σύλλογοι, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Πασαλιμάνι. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, κανένας εργάτης δεν σας συγχωρεί», διαμήνυσαν.

Στη νέα κινητοποίηση καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα μέλη του ΠΓ Γιάννη Πρωτούλη, Γιώργο Μαρίνο και Θοδωρή Χιώνη, καθώς και τους Νίκο Αμπατιέλο, Βάλσαμο Συρίγο, Μανώλη Καραντούσα, Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ και υποψήφιους βουλευτές.

«Εδώ και δύο μέρες είμαστε στους δρόμους μετατρέποντας τη θλίψη για τον χαμό του συναδέλφου μας σε οργή και αγώνα», σημείωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι «ταγμένοι» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα αιτήματα για μέτρα προστασίας σαν «κόστος», «γραφειοκρατία» και «εμπόδιο» για τις δουλειές στα ναυπηγεία.


RIZOSPASTIS

«Ολοι ζούμε και εργαζόμαστε τελικά σε μια τεράστια κοιλάδα των Τεμπών», τόνισε και εξήγησε πως στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια τα κέρδη και από την άλλη οι ζωές των εργαζομένων. «Μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι», σημείωσε. Οσον αφορά τα αίτια που στέρησαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο και οδήγησαν στον τραυματισμό άλλων δύο, στάθηκε στη μεγάλη εντατικοποίηση, στο ψαλίδισμα των ελέγχων.

Επισήμανε μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή και πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος έλεγχος που είχε γίνει π.χ. μέρα Σάββατο ήταν αυτός που έγινε για να ανακαλέσει απόφαση της προηγούμενης μέρας, που είχε σταματήσει τις εργασίες σε πλοίο που υπήρχε αμίαντος.

Στο φόντο αυτό, ενημέρωσε για την πρώτη νίκη που πέτυχαν οι απεργοί, αφού υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει ΚΥΑ προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της βδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το Συνδικάτο.

Οσο για τους ισχυρισμούς της ΝΔ, διά στόματος του πρωθυπουργού και υπουργών, για τους «χαμογελαστούς» εργαζόμενους στα ναυπηγεία που έχουν υψηλούς μισθούς, υπενθύμισε πως η τελευταία κυβέρνηση είχε, με τη σειρά της, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη, αρνηθεί να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει τους μισθούς, τα ωράρια, τα δικαιώματα. Και αυτό το αίτημα βρίσκεται πλέον σε πορεία ικανοποίησης, καθώς κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση ότι η Σύμβαση που με σκληρούς αγώνες έχουν υπογράψει θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα υποχρεωτική.

Τέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης επανέλαβε τη δέσμευση του Συνδικάτου πως θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια, στην σύζυγο και τα παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη.

Τα αλλεπάλληλα εργοδοτικά εγκλήματα στη Ζώνη και τα άλλα ναυπηγεία της χώρας υπενθύμισε ο Φώτης Κισκίρας, μέλος της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ. «Ηταν 47 ετών, θα μπορούσε να είναι ο μπαμπάς καθενός από μας», τόνισε η Μυρτώ Μάτση από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. Τα βαθιά συλλυπητήρια και την οργή των φοιτητών μετέφερε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Κρατήσαμε τον λόγο μας πως θα κάνουμε τα πάντα για να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και χαιρέτισε τις κατακτήσεις που απέσπασαν οι απεργοί μεταλλεργάτες με τις κινητοποιήσεις τους. «Η φωτιά που έχει ανάψει στο λιμάνι του Πειραιά, που την κρατάει και τη φουντώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων από διάφορους κλάδους, να απλώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

Και στέλνοντας το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση και όσους σπέρνουν τον φόβο στους εργάτες, ξεκαθάρισε: «Να ξέρουν πως παντοδύναμος είναι ο λαός, που όταν σαν τους μεταλλεργάτες το πάρει απόφαση θα θερίσουν αγώνες και θα τους πάρουμε αμπάριζα».

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δέσμευση για να κηρυχτεί υποχρεωτική η τοπική ΣΣΕ απέσπασαν οι μεταλλεργάτες!

Στους δρόμους βγήκαν και χτες, συνεχίζουν τον αγώνα μετά το στυγερό εργοδοτικό έγκλημα

RIZOSPASTIS

Σε δεύτερη μέρα απεργίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής τους ακεραιότητας, της ίδιας της ζωής τους, για να γυρνάνε όρθιοι από το μεροκάματο. Η απεργία ξεκίνησε με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή στον 47χρονο εργάτη στη Ζώνη Περάματος και οδήγησε στον τραυματισμό δύο ακόμα συναδέλφων του, τη Δευτέρα 29 Μάη.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, που προκήρυξαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το πρωί έγινε συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, μετά από κάλεσμα και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με αφετηρία την πλατεία Κοραή.

Σημαντική κατάκτηση προς την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ

Ο απεργιακός αγώνας είχε αποτέλεσμα να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για τα μέτρα προστασίας και τους ελέγχους, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει.


RIZOSPASTIS

Συγκεκριμένα, μετά από παρέμβαση που έγινε χτες το μεσημέρι, η εργοδοτική Ενωση (ΣΕΝΑΒΙ) αναγκάστηκε να υποβάλει το απαραίτητο αίτημα, πράγμα που απέφευγε εδώ και χρόνια. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται πλέον το υπουργείο να κηρύξει τη Σύμβαση υποχρεωτική τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για τη σύμβαση που κατάφερε το Συνδικάτο να υπογράψει με τους εργοδότες της Ζώνης το 2017, μετά από 9μηνο σκληρό αγώνα. Ομως από τότε, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ αρνούνταν να την καταστήσουν υποχρεωτική, παρέχοντας «κάλυψη» στους εργοδότες για να την παραβιάζουν.

Στο πλευρό των απεργών κατά την πρωινή τους συγκέντρωση βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αντιπροσωπείες σωματείων από μια σειρά κλάδους και μαζικοί φορείς. «Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», φώναξαν και έστειλαν μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να «παραγραφεί» ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.

Εκτη απεργία από την αρχή του χρόνου για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού στον Πειραιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και συνολικά στη Ναυπηγοεπισκευή, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα για τους «χαμογελαστούς» εργαζόμενους των Ναυπηγείων, τόνισε ο Ακης Αντωνίου, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά.

Υπενθύμισε ότι η χτεσινή ήταν η έκτη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους, με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας και τους ελέγχους για την εφαρμογή τους. Κάτω από την πίεση των πετυχημένων απεργιών, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο έγινε συνάντηση την Τρίτη δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές για την Υγιεινή και Ασφάλεια θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά τη βδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι). Επίσης, υποσχέθηκε να δρομολογήσει την υποχρέωση των τεχνικών ασφαλείας να έχουν περισσότερες ώρες παρουσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εξαντλούνται σε αυτά. Μεταξύ άλλων, ζητούν να μπει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς που θέλει οι τεχνικοί ασφαλείας να είναι υπάλληλοι του εργοδότη και να πληρώνονται από αυτόν τον οποίον υποτίθεται ότι πρέπει να ...ελέγξουν.

Το εργοδοτικό έγκλημα καταδίκασε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, και χαιρέτισε τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην παρέμβασή του σχολίασε τη συνέχιση της επίθεσης τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και με τους πλειστηριασμούς. «Το ξέρουμε πολύ καλά πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Μπαίνουμε μπροστά για να τα σταματήσουμε όλα αυτά», είπε.

Κυβερνήσεις και εργοδοσία θέλουν τα ναυπηγεία «ειδικές οικονομικές ζώνες»

«Ο,τι δικαιώματα έχει κατακτήσει ο κλάδος σας, δεν σας τα χάρισε κανένας», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας για τους σκληρούς αγώνες που έχουν δώσει οι μεταλλεργάτες και έχουν γίνει σημείο αναφοράς σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

«Δεν τα βάζετε μόνο με μια ανάλγητη κυβέρνηση, τα βάζετε με ένα ολόκληρο σύστημα, πρώτα και κύρια την εργοδοσία, η οποία θέλει τους εργάτες ξεμοναχιασμένους, μόνους, χωρίς συλλογικά δικαιώματα», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η ΣΣΕ στη Ζώνη.

Την επιθυμία της εργοδοσίας για χώρους δουλειάς που θα αποτελούν «ειδικές οικονομικές ζώνες», στις οποίες οι εργαζόμενοι θα στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα, η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει να την κάνει πράξη: «Αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο, αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελευσίνα», σχολίασε. Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια έκαναν οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, αξιοποιώντας και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, στη Ζώνη στο Πέραμα, βρήκαν όμως απέναντί τους τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

«Κάθε νεκρός εργάτης που προστίθεται σε αυτή τη μακάβρια λίστα των νεκρών συναδέλφων, μας θυμίζει ότι οι εργάτες έχουν απέναντί τους ένα κοινό μέτωπο των εργοδοτών και των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα», πρόσθεσε και κατέληξε ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να συγκρουστούν με το μέτωπο αυτό και να το ανατρέψουν.

Για τους δικούς μας ανθρώπους...

Γράφει η Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας από αυτόν που είναι χαραγμένος χρόνια και δεν αλλάζει όσο γύρω μας κυριαρχεί το άδικο. Εμείς θα είμαστε στον δρόμο όταν σκοτώνουν τους δικούς μας.

Δικοί μας είναι οι άνθρωποι της δουλειάς όπου Γης, δικοί μας είναι στη Ναυπηγοεπισκευαστική. Και για τον άδικο θάνατο και για τους τραυματισμούς και για όλη την εκμετάλλευση που καλά κρατεί.

Για τους δικούς μας βγαίνουν στον δρόμο όλοι όσοι δεν σηκώνουν την ψευτιά και την κοροϊδία και τα υποσχετικά χαμόγελα όσων κυνηγούν να συντηρήσουν την πολιτική που δολοφονεί. Την πολιτική που, θορυβημένη από την απήχηση των θέσεών μας, επιστρατεύει τους παραχαράκτες της Ιστορίας και ό,τι άλλο τη φωτίσει το Μέγα Ψεύδος, προκειμένου να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τον λαό μας.

Στο χέρι μας είναι. Ολοι όσοι κατέβηκαν στους δρόμους του Περάματος και στον Πειραιά να τιμήσουν με Αγώνα τον νεκρό και τους τραυματίες και τόσοι κι άλλοι τόσοι που έκαναν το μεγάλο βήμα πάμε να τους δώσουμε μάθημα στις 25 του Ιούνη.

Εμείς είμαστε οι πολλοί και μας φοβούνται. Μην τους αφήσουμε να μας σκοτώνουν.

Φτάνει πια με τα μεροκάματα του τρόμου!

Συγκλονιστική επιστολή της συζύγου του αδικοχαμένου εργάτη

Η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη στην προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, με την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου
Η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη στην προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, με την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου
Συγκλονιστικά είναι τα λόγια της συζύγου του 47χρονου εργάτη που σκοτώθηκε στο εργοδοτικό έγκλημα. Η ίδια, εργάτρια κι αυτή, συμβασιούχος στον δήμο Ελευσίνας, σκορπά ρίγη συγκίνησης, με επιστολή που έστειλε και διαβάστηκε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέροντας:

«Καλημέρα σας. Είμαι η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη στο Πέραμα. Θα ήθελα να μεταφέρετε τα λόγια μου εις μνήμην του συζύγου μου. Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων πια εργαζομένων να ευαισθητοποιήσει και να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα.

Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Ελεος, φτάνει. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων. Με εκτίμηση σε όλες τις οικογένειες που χάνουν άδικα τους δικούς τους ανθρώπους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ