Την «επιφυλακτικότητα» δυτικών χωρών να αναλάβουν να ηγηθούν μίας διεθνούς ένοπλης δύναμης επέμβασης στην Αϊτή για την «ανάσχεση της εγκληματικής δράσης συμμοριών» αποδοκίμασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που ζητεί από τον περασμένο Οκτώβριο την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων, στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.
«Υπάρχει πράγματι κάποια επιφυλακτικότητα από μέρους των χωρών εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επιχείρηση αυτού του τύπου, θα την έλεγα επέμβαση μάλλον, διότι νομίζω πως πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση», είπε ο Γκουτέρες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, έχοντας στο πλάι του τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντριου Χόλνες.
Ο Γκουτέρες δήλωσε τα παραπάνω, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απουσία «σημαντικών προσπαθειών από πλευράς χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία» για τη «συνεργασία με τις (15) χώρες της CARICOM», της Κοινότητας της Καραϊβικής σε σχέση με μία επέμβαση στην Αϊτή.
«Ο καλύτερος τρόπος, κατά την άποψή μου, για να ξεπεραστεί αυτή η επιφυλακτικότητα (...) είναι να υπάρξει αξιόπιστη πολιτική διαδικασία» στην Αϊτή, ανέφερε σε άλλο σημείο ο Γκουτέρες, προτείνοντας την οργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που έχουν να γίνουν από το 2016. Πριν από έναν μήνα, η νέα ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, δήλωσε πως ίσως είναι καιρός ο ΟΗΕ να φανεί «καινοτόμος», δηλαδή να αναπτύξει δύναμη επέμβασης που θα αποτελείται από αστυνομικούς, όχι στρατιωτικούς.
Ο Αϊτινός σημερινός πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, διορίστηκε 48 ώρες πριν από τη δολοφονία του τελευταίου Προέδρου της χώρας, του Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021, και η νομιμοποίησή του τελεί υπό αμφισβήτηση.
Μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Αϊτή έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες από τις ξένες επεμβάσεις, με πιο «πρόσφατες» περιπτώσεις εκείνη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1994-95 επί του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και αργότερα το 2010 με την επιχείρηση «Unified Response», που έγινε με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό 7 Ρίχτερ, φέρνοντας ανάμεσα στα άλλα δεινά στην πολύπαθη χώρα, για πρώτη φορά και τη χολέρα.