Τετάρτη 17 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπερμνημόνιο

Μια ακόμη πλευρά του Ταμείου Ανάκαμψης αποκαλύπτεται με αφορμή το αίτημα της κυβέρνησης να εκταμιευθεί η τρίτη δόση. Οι εκταμιεύσεις - άρα και η ολοκλήρωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που ψηφίζει κάθε κυβέρνηση - έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αν οι πιστώσεις δεν απορροφηθούν σε συγκεκριμένο διάστημα, τότε επιστρέφουν ως «αδιάθετες» στο ταμείο. Είναι κι αυτό ένα μέσο επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, με παράγοντες της αγοράς να λένε ήδη πως όποια κυβέρνηση εκλεγεί, δεν θα έχει πολύ χρόνο για να «τρέξει» τον επόμενο γύρο προαπαιτούμενων, αν θέλει να προλάβει τις προθεσμίες της τέταρτης δόσης. Οπως επιβεβαιώθηκε εξάλλου από τη νέα φουρνιά «συμβολαιοποιήσεων» με τις τράπεζες, το χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και καμιά σχέση δεν έχει ούτε με μικροεπιχειρήσεις βιοπαλαιστών και αυτοαπασχολούμενων, ούτε βέβαια με τις πραγματικές ανάγκες του λαού, ο οποίος πληρώνει από την τσέπη του τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις των ομίλων. Ολες οι προδιαγραφές λοιπόν του Ταμείου επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για υπερμνημόνιο με τη βούλα, στο οποίο δεσμεύονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ζητάει τη μονιμοποίηση και την επέκτασή του, για να παραμένει επ' άπειρο στο σβέρκο του λαού ένας τόσο σκληρός μηχανισμός, που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μόνο το ΚΚΕ στέκεται απέναντι, αποκαλύπτει τι πραγματικά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και πρωταγωνιστεί στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που εγγυάται αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στον λαό και χρήμα με τη σέσουλα στο κεφάλαιο, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί.

Φάρμακο

Και επειδή πιάσαμε τα ...μεταμνημονιακά μνημόνια διαρκείας, όπως είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε ότι την «έμπνευση» για τέτοιους μηχανισμούς την είχαν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης στη διάρκεια της προηγούμενης μεγάλης κρίσης, με τη στήριξη μάλιστα των ΗΠΑ, που καλούσαν τη Γερμανία να εγγυηθεί τον δανεισμό της ΕΕ με καλύτερους όρους για όλα τα κράτη - μέλη. Τέτοιος μηχανισμός ήταν το ευρωομόλογο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε και στη χώρα μας ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσον», τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Τι έλεγαν τότε; Οτι το ευρωομόλογο θα μας σώσει από τα υψηλά επιτόκια, ότι θα γλιτώσει τον λαό από αχρείαστες θυσίες και ότι θα δυναμώσει τη συνοχή της Ευρώπης. Να λοιπόν που το ευρωομόλογο ονομάστηκε τελικά Ταμείο Ανάκαμψης και το εφαρμόζει η «δεξιά» κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οποιασδήποτε απόχρωσης. Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι τέτοιοι μηχανισμοί δεν είναι παρά εργαλεία του κεφαλαίου για να φορτώνουν τα βάρη στον λαό από άλλο δρόμο και να εξασφαλίζουν στήριξη για τις επενδύσεις των ομίλων. Ετσι και με το Ταμείο Ανάκαμψης: Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν για τα επόμενα πολλά χρόνια με προαπαιτούμενα, φόρους και «πράσινα» χαράτσια, ενώ το κεφάλαιο θα πίνει «στην υγειά» όσων πίστεψαν έστω και για μια στιγμή ότι υπάρχει περίπτωση και τα κέρδη να θωρακίζονται και ο λαός να ζει καλύτερα.

Και γι' αυτά

«Ψηφίζουμε όχι μόνο για το πώς θα είναι τα νοσοκομεία, αλλά και για το ποιος θα κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας και στην εξωτερική πολιτική», έλεγε χτες σε συνέντευξή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αφήνουμε στην άκρη τα ανέκδοτα για τα νοσοκομεία και στεκόμαστε στο εξής: «Σταθερά το τιμόνι» από την όποια επόμενη κυβέρνηση σημαίνει σταθερά και ακόμα πιο μέσα στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Σημαίνει Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη βάση για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και στόχος ο λαός. Σημαίνει ο λαός να μετράει τα ψιλά για να βγάλει τον μήνα για να χρηματοδοτεί τον «πρωταθλητισμό» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. «Σταθερά το τιμόνι» στα Ελληνοτουρκικά, με βάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης που υπηρετούν όλα τα κόμματα, σημαίνει ΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» για να εξασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης. Και βέβαια, όσο αυτοί θα κρατάνε «σταθερά» το τιμόνι των ευρωενωσιακών και άλλων δεσμεύσεων που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους», ο λαός στα αμπάρια θα τραβάει κουπί χωρίς τέλος για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων. Και γι' αυτά, λοιπόν, δυνατό ΚΚΕ την Κυριακή!

Γιαλαντζί

«Η Ελλάδα δεν έχει καπιταλισμό, ολιγαρχία έχει. Μας κυβερνάει μια μαφία, η οποία πλουτίζει από τη φτωχοποίηση της χώρας και του λαού μας, είτε με τους εργολάβους, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τις ιδιωτικοποιήσεις της κακιάς ώρας, με την αγορά των "κόκκινων" δανείων από αρπακτικά ταμείων του Delaware και των Cayman Islands»... Κάπως έτσι μάθαμε από την ομιλία του Βαρουφάκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ότι για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν φταίει το σύστημα της εκμετάλλευσης, η αστική τάξη και το κράτος της, αλλά ...μια μαφία! Σε μια περίοδο που εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική που υλοποιούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, για τα αδιέξοδα που επαναλαμβάνονται και βαθαίνουν, την ώρα που περισσότεροι προβληματίζονται για το «πού πάνε τα πράγματα» και αναζητούν διέξοδο, ο Βαρουφάκης και το κόμμα του «μπουγαδιάζουν» τον σάπιο καπιταλισμό και ρίχνουν τον μουντζούρη στους ...κακούς ολιγάρχες. Τόση ...ρήξη απορούμε πώς την αντέχουν ο Βαρουφάκης και το κόμμα του. Ο γιαλαντζί «αντισυστημισμός» στα καλύτερά του!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ