Τετάρτη 17 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Μηνύματα από Κομμουνιστικές Νεολαίες προς την ΚΝΕ για τη σαρωτική νίκη και άνοδο της «Πανσπουδαστικής»
  • Στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα ασφάλειας στα σχολεία
  • Με αφορμή τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα Πρότυπα Σχολεία
  • Προσχολική Αγωγή: Ζητούμενο για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να είναι αναβαθμισμένη και με σύγχρονους όρους
Ελπιδοφόρα η πρωτιά της ΠΚΣ για κάθε νέο που αγωνίζεται

Μηνύματα από Κομμουνιστικές Νεολαίες προς την ΚΝΕ για τη σαρωτική νίκη και άνοδο της «Πανσπουδαστικής»

RIZOSPASTIS

Στο μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα που έστειλαν οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες αναδεικνύοντας την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, αναφέρονται μια σειρά από Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο που απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στην ΚΝΕ.

Η αισιοδοξία που σκόρπισε στους χιλιάδες νέους σε άλλες χώρες που αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης η πρωτιά για δεύτερη συνεχή χρονιά, η καταδίκη της πολιτικής που κλέβει το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, καταγράφονται με θερμά συγχαρητήρια στα μηνύματα των Νεολαιών.

***

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, εκφράζει εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου και των χιλιάδων μελών της Οργάνωσης θερμά συγχαρητήρια. «Η ανάδειξη της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" ως πρώτης δύναμης πανελλαδικά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και αγωνιστικό μήνυμα. Μήνυμα που επεκτείνεται πέρα και έξω από τον φοιτητικό χώρο, που αφορά συνολικά τις αντιλαϊκές αντινεανικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Αυτό το μήνυμα αγώνα είναι που καλείται η νέα γενιά να εκφράσει και στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα, το οποίο έρχεται να αποδείξει στην πράξη πως όλα μπορούν να ανατραπούν, με οργάνωση και αγώνα. Με την πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της χώρας, με αγώνες και παρεμβάσεις εντός και εκτός σχολών, η σπουδάζουσα νεολαία ριζοσπαστικοποιείται και αποδεικνύει ότι δεν σκύβει το κεφάλι». «Ο αγώνας του ελληνικού φοιτητικού κινήματος και ειδικά ο αγώνας που αναπτύσσει η "Πανσπουδαστική ΚΣ" μόνο ξένος δεν είναι προς εμάς. Για ακόμα μια χρονιά, αντικρίζουμε αυτή την εκλογική επιτυχία με αίσθημα περηφάνιας, αφού τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΟΝ και της "Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών" στην Ελλάδα έδωσαν πλάι και μαζί τη μάχη, σε όλες τις πόλεις που δραστηριοποιείται η "Προοδευτική ΚΦ"», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας αναφέρει στο μήνυμά της ότι «αυτή η νίκη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί έμπνευση για όλους μας και επιβεβαιώνει πως ο μαρξισμός - λενινισμός, αν εφαρμοστεί σωστά, έχει τις ανώτερες οργανωτικές δυνατότητες και την ικανότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας, σύντροφοι, σας ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από εδώ και μπρος, μαζί με το Κόμμα σας, και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές!», καταλήγει.

Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Συρίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η νίκη στις φοιτητικές εκλογές στην Ελλάδα, «είναι ο καρπός του μακροχρόνιου οργανωμένου αγώνα και των προσπαθειών των νεαρών συντρόφων σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η σημασία αυτής της νίκης σε αυτές τις εκλογές απορρέει όχι μόνο από την ίδια, αλλά και από την εστίαση της ελληνικής αστικής τάξης στη νεολαία προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ψήφους της στις επερχόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Η νίκη σας, σύντροφοι, είναι μια νίκη για εμάς και μια νίκη για κάθε κομμουνιστή που πιστεύει στον προλεταριακό διεθνισμό. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα σας και επιβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας να υψώσετε το λάβαρο του μαρξισμού - λενινισμού στον ουρανό της Ελλάδας». Με την ευκαιρία, ευχαριστεί την ΚΝΕ για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη στήριξη στις προσπάθειες της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Συρίας - Νεολαίας Χαλίντ Μπαγκντάς.

Η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι νέοι της Ελλάδας αναγνωρίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ως τους πραγματικούς αγωνιστές για το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό μέλλον. Χάρη στη δουλειά της ΚΝΕ η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων δεν πιστεύει πλέον στα ψέματα των δεξιών ή οπορτουνιστικών δυνάμεων. Εμείς, ως νέοι κομμουνιστές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ευχόμαστε στο κόμμα σας κάθε επιτυχία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές!».

Η Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές αναφέρει: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, σας στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς και θερμά συγχαρητήρια από το Μπαγκλαντές για τη γενναία νίκη σας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι υπέροχες νίκες θα σας οδηγήσουν στην οριστική νίκη της εργατικής τάξης. Χαιρετισμούς».

«Πολύτιμο μάθημα για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα της νεολαίας»

Από το Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ολλανδίας σημειώνεται ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η παράταξη της ΚΝΕ κατάφερε να πλειοψηφήσει. Με πάνω από το 35% των ψήφων, η ΠΚΣ ενισχύει τη θέση της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ενα εντυπωσιακό επίτευγμα που αναδεικνύει ότι οι Ελληνες φοιτητές της εργατικής τάξης δεν ανέχονται πλέον τη συνεχή επιδείνωση των όρων ζωής και σπουδών τους που επιφέρει ο καπιταλισμός. Αυτή η νίκη θα συμβάλει στην ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα». «Αποτελεί, επίσης, μια σημαντική νίκη έχοντας κατά νου τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι η εργατική τάξη της Ελλάδας θα πάρει κουράγιο από αυτήν τη νίκη και ότι η 21η Μαΐου θα αναδείξει την περαιτέρω ενίσχυση του ΚΚΕ ως τη μοναδική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη», τονίζει.

Η Νεολαία του ΚΚ Πολωνίας στο μήνυμά της προς την ΚΝΕ αναφέρει: «Η ικανότητα να κινητοποιεί τη νεολαία και να κερδίζει την πλατιά της στήριξη αποτελεί θετικό νέο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, δείχνει ότι η νεολαία είναι όλο και περισσότερο συνειδητοποιημένη, έτοιμη να αντιταχθεί στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η νεολαία δείχνει ότι η ταξική πάλη δεν αποτελεί το παρελθόν αλλά το μέλλον. Η εμπειρία των φοιτητικών εκλογών είναι ένα πολύτιμο μάθημα για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα της νεολαίας».

Η Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας μεταφέρει επαναστατικές ευχές και συγχαρητήρια για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, σημειώνοντας: «Οι φοιτητικές εκλογές ανέδειξαν ότι οι φοιτητές έχουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές. Κι αυτό γιατί η ΚΝΕ στέκεται ασυμβίβαστα στο πλευρό των φοιτητών, ενάντια σε κάθε επίθεση στα βασικά τους δικαιώματα. Ενάντια σε κάθε εξάπλωση της παρουσίας της άρχουσας τάξης στις αίθουσες διδασκαλίας, στις σχολές και τις σπουδές μας, όπως συνέβη με την αντιδραστική πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας ήταν πρώτη δύναμη εντός και εκτός των σχολών και, με τη σωστή και δημιουργική εφαρμογή της επαναστατικής ιδεολογίας, οικοδομούνται η εμπιστοσύνη και η συνείδηση μεταξύ των φοιτητών και των κομμουνιστών».

Με αφορμή τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα Πρότυπα Σχολεία

Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία και δημοσιοποίησε πίνακα με τις βάσεις τους, δηλαδή τη βαθμολογία του τελευταίου εισαχθέντα υποψηφίου σε καθένα από αυτά.

Ο πίνακας των βάσεων (δημοσιεύουμε τον πίνακα για τα Γυμνάσια, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα Λύκεια) προσφέρεται για ανταλλαγή σκέψεων και συμπερασμάτων, για έναν θεσμό που η κυβέρνηση έχει πολυδιαφημίσει.

Να σημειωθεί ότι φέτος έδωσαν εξετάσεις 8.405 μαθητές για 1.696 θέσεις στα 31 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια σε 10 Περιφέρειες της χώρας. Ετσι και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Με έναν τρόπο αυτό αποτυπώνεται και στις βάσεις που διαμορφώθηκαν, αφού βλέπουμε ότι αυτές για τα πρώτα σχολεία της Αττικής είναι αρκετά υψηλές. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην εκατοσταβάθμια κλίμακα και δείχνουν ότι στα πρώτα σχολεία ο «χειρότερος» μαθητής που εισάγεται έγραψε βαθμούς 16 και 17 στα 20, ενώ προφανώς η πλειοψηφία των εισαχθέντων είναι στην κατηγορία των αριστούχων. Στην προσπάθειά τους να πετύχουν μια θέση σε Πρότυπο Σχολείο, όπου τελικά περνάει ο ένας στους πέντε, υπάρχουν οικογένειες που ξεκινούν στα παιδιά τους ειδική φροντιστηριακή προετοιμασία ακόμα και έναν χρόνο πριν!

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, πως τα Πρότυπα είναι σχολεία που απευθύνονται στον λαό, στους πολλούς. Γιατί και πάλι αυτός που δεν έχει τα μέσα (που κατά βάση είναι και οικονομικά) να προετοιμαστεί κατάλληλα, δύσκολα θα έχει ελπίδες να τα βγάλει πέρα με αυτόν τον ανταγωνισμό.

***

Από την άλλη, σε σχολεία που συγκεντρώνεται τόσος μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων μαθητών, χάνεται κάθε έννοια πειραματισμού. Οι νέες διδακτικές μέθοδοι, τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που δοκιμάζονται πιλοτικά, η εκπαιδευτική, παιδαγωγική, διδακτική έρευνα, όλα αυτά δεν μπορεί να δοκιμάζονται σε ένα περιβάλλον υπερσυγκέντρωσης αριστούχων, γιατί έτσι θα είναι σαν να δοκιμάζονται σε γυάλα ειδικών συνθηκών. Προγράμματα και διδακτικές μέθοδοι που δοκιμάζονται σε τάξεις με αποκλειστικά καλούς μαθητές του 17 και του 18, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κατόπιν σε κανονικές τάξεις με μαθητές όλων επιπέδων.

Από την άλλη, βλέπουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα σχολεία της Αττικής, ενώ από εκεί και πέρα ο πίνακας παρουσιάζει μια μεγάλη κατηγοριοποίηση μεταξύ των πρότυπων σχολείων, με σαφώς πιο υποβαθμισμένα τα σχολεία της επαρχίας. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι οι πρώτες έντεκα θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνονται από τα σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και από τη δωδέκατη θέση και κάτω συγκεντρώνονται με χαμηλότερες βαθμολογίες όλα τα Πρότυπα Σχολεία της επαρχίας. Οι περιπτώσεις δε των δυο τελευταίων σχολείων της Τρίπολης και της Πρέβεζας μοιάζουν να είναι έως και... «απαξιωμένα», αφού οι τελευταίοι εισαχθέντες σε αυτά είχαν βαθμούς 2 και 3 στα 20 (αλήθεια, πόσο ειρωνικό αν θυμηθούμε τους αλαλαγμούς της υπουργού Παιδείας για την υπεράσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που έλεγε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στις σχολές υποψήφιοι που γράφουν 4 και 5 στις πανελλαδικές)...

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία στο δίκτυο των Προτύπων Σχολείων που έχει φτιάξει η κυβέρνηση και που στο προεκλογικό της πρόγραμμα η ΝΔ εξαγγέλλει μάλιστα τη διεύρυνσή του. Θυμίζουμε ότι τον «ελιτίστικο» θεσμό των Πρότυπων Σχολείων, που νομιμοποιεί και εντείνει την κοινωνική ανισότητα στην Εκπαίδευση, τον είχε διατηρήσει προηγουμένως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φανφάρες του τότε υπουργού Αρ. Μπαλτά ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά»...

***

Την ίδια στιγμή δε, η διεύρυνση του δικτύου των Πειραματικών Σχολείων που έφερε η παρούσα κυβέρνηση και η από κοινού αντιμετώπισή τους με τα Πρότυπα (αναφέρονται συχνά από κοινού ως Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία) τόσο από την παρούσα όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνει τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων.

Ενα σύστημα Πειραματικών - και όχι Πρότυπων - Σχολείων στην αντίληψη του ΚΚΕ έχει νόημα ύπαρξης για να μελετά και να αξιοποιεί νέα πορίσματα στον κλάδο της Παιδαγωγικής, της αναπτυξιακής ψυχολογίας, της διδακτικής κ.ά., να μελετά σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τις εξελίξεις και να προωθεί την καινοτομία, που στη συνέχεια θα διαχέεται στο σύνολο της Εκπαίδευσης. Για να εξασφαλίζεται όμως ο πειραματικός χαρακτήρας των σχολείων αυτών, από τη μια η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση και όχι εξετάσεις και από την άλλη τα σχολεία που χαρακτηρίζονται Πειραματικά θα πρέπει να εναλλάσσονται σε εύλογα χρονικά διαστήματα (3 - 6 χρόνια), για να εξασφαλίζεται έτσι η τυχαιότητα του δείγματος των μαθητών από διάφορες περιοχές και να μην παγιώνουν μια πιο «ελιτίστικη» φυσιογνωμία από τα σχολεία της γειτονιάς. Κι αυτό γιατί το ΚΚΕ θέλει ένα ενιαίο σχολείο χωρίς διαχωρισμούς, που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας»

Μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια ζητούν οι γονείς με αφορμή τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς

Αμεσα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται σε ασφαλή σχολεία, με την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων, κονδυλίων και προσωπικού ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Σε αυτή αναφέρεται πως «οι περιφερειακοί διευθυντές/τριες, οι διευθυντές/τριες ΠΕ, οι διευθυντές/τριες και οι προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων οφείλουν να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.τ.λ.), ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός) για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους 2022 - 2023, σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, καταγράφονται τα προβλήματα, που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή της σχολικής μονάδας και διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου και στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας τους (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός)».

Ο απολογισμός αυτής της σχολικής χρονιάς έχει να δώσει πάρα πολλά, σχεδόν καθημερινά, παραδείγματα κατάρρευσης τμημάτων των ασυντήρητων υποδομών, όπως σοβάδες, σχολείων που αναγκαστικά μένουν κλειστά λόγω τέτοιων ζημιών και προβλημάτων, ακόμα και τραυματισμούς μαθητών, ενώ δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη κάθε γονιού το περιστατικό με τον θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες. Με αφορμή τα παραπάνω, τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία με τον τραγικό απολογισμό, το έγκλημα στα Τέμπη, Σύλλογοι, Ενώσεις και Ομοσπονδίες Γονέων έχουν εντείνει τις διεκδικήσεις για σύγχρονη ασφαλή στέγη.

Οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα προβλήματα

«Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει το αυτονόητο, που είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που το υπουργείο Παιδείας στέλνει πλέον εθιμοτυπικά χωρίς καμία μέριμνα για την υλοποίησή του. Στα αλλεπάλληλα υπομνήματα και ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα κτιριακά ζητήματα η αυτοματοποιημένη απάντηση είναι: "Είναι ευθύνη των δήμων"», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων. Θυμίζει παράλληλα στο υπουργείο:

  • «Τις εκατοντάδες κατά κυριολεξία υπομνημάτων, επιστολών, παρεμβάσεων που έχουν κάνει σύλλογοι γονέων στους δήμους και την απαξιωτική αντιμετώπιση που έχουν λάβει από τους αρμόδιους.
  • Τις ημερίδες και υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι Ενώσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ημερίδες των Ενώσεων Αιγάλεω, Περιστερίου, το υπόμνημα της Ενωσης Νέας Φιλαδέλφειας, της Ενωσης Αιγάλεω, κινητοποιήσεις της Ενωσης Βύρωνα κ.τ.λ.)
  • Τα 4 δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας με αναλυτικά στοιχεία για Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Παιανία, Αγιο Δημήτρη με τίτλο: Τα σχολικά κτίρια της Αττικής εκπέμπουν SOS
  • Τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, όπου αναλυτικά παρουσιάστηκαν εικόνες από σχολικά κτίρια σε άθλια κατάσταση και βασίστηκε στο υλικό που έστειλαν 22 Ενώσεις Γονέων, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση - απόδειξη τα εκτεταμένα ρεπορτάζ από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του αθηναϊκού Τύπου και τηλεοπτικά κανάλια μεγάλης εμβέλειας.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Παιδείας και κατατέθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα».

«Αρα το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει. Και το υπουργείο Παιδείας ξέρει και το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι. Και όλοι κάνουν τους ανήξερους γιατί θεωρούν κόστος τα παιδιά μας», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας τις Ενώσεις Γονέων να εντείνουν τώρα τις πιέσεις τους προς τους δήμους ώστε μέσα στο καλοκαίρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή και όμορφα. Να εξασφαλισθούν τώρα κονδύλια και το ανάλογο προσωπικό. «Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας», επαναλαμβάνουν οι γονείς.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούμενο για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να είναι αναβαθμισμένη και με σύγχρονους όρους

MotionTeam

Τα νέα ζευγάρια, οι γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας, που, αν και βλέπουν κάθε μέρα το μικρό τους παιδί να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, σε μία δυναμική πορεία ανάπτυξης ή αν και αγωνιούν, γιατί σε αυτήν την, κυριολεκτικά, επαναστατική πορεία κάτι συμβαίνει διαφορετικό στα παιδιά τους από τα υπόλοιπα, μένουν αβοήθητοι, «τραβώντας κουπί» μόνοι, στο πέλαγος της ατομικής ευθύνης.

Από τη φροντίδα της υγείας τους, την είσοδό τους σε μία προσχολική δομή, την αγωγή και διαπαιδαγώγησή τους, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, την παρέμβαση και αντιμετώπιση, εφόσον τα παιδιά αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε αναπηρία, η ευθύνη για την επίλυση τόσο σύνθετων και πολλαπλών καθηκόντων βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους, οι κρατικές δομές (πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, παιδικοί σταθμοί, χώροι πολιτισμού και άθλησης για μικρά παιδιά, παιδικές χαρές κ.λπ.) είναι υποτυπώδεις για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Τα καθήκοντα αυτά, πέρα από τις στοιχειώδεις γνώσεις που απαιτούν, δυστυχώς, κοστολογούνται και είναι ιδιαίτερα δαπανηρά, γονατίζοντας τους πενιχρούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς ή ό,τι τέλος πάντων περισσεύει από τους ισχνούς, καθηλωμένους μισθούς, τσακισμένους από την επέλαση της ακρίβειας.

Ολα τα παραπάνω, στον γενικότερο καμβά των σημαντικών εξελίξεων, μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις 21 Μάη, να εκφράσουν αυτό που διαφαίνεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ή συζητιέται σε πηγαδάκια μεταξύ μας, έξω από τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές.

Διαχρονική υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αναντίστοιχη των δυνατοτήτων της εποχής

Διαχρονικά, απ' όλες τις κυβερνήσεις, τη νυν και τις προηγούμενες, η ανάπτυξη και δημιουργία επαρκών δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών δεν ήταν στις προτεραιότητές τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες για τα μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας και να είναι πολύ οξυμένη η κατάσταση στις βρεφικές ηλικίες. Με voucher, κάθε χρόνο, κληρώνεται το δικαίωμα και η ανάγκη του παιδιού για μία θέση σε έναν παιδικό σταθμό, που ακόμα κι αν το πάρουν δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν θέση, καθώς οι προσφερόμενες είναι λιγότερες από τον αριθμό των παιδιών, γι' αυτό και μένουν ακάλυπτα τα voucher στην πρώτη φάση και επαναδιατίθενται. Φυσικά, πριν από την κλήρωση, έχουν αποκλειστεί χιλιάδες άλλα παιδιά που δεν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τους νομοθετημένους «κόφτες» τους.

Το προσωπικό στη συντριπτική του πλειοψηφία απασχολείται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθιστώντας αίολη τη λειτουργία των σταθμών κάθε χρονιά, ανάλογα με τον αριθμό των προσλήψεων και τον χρόνο που αυτές θα γίνουν. Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε δυσχερείς συνθήκες (κτιριακές, υποδομών, παιδαγωγικών μέσων, καθώς η υποχρηματοδότηση αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε έκφανση της λειτουργίας τους), προσφέρει σημαντικό και αναντικατάστατο έργο, με μεράκι, που όμως έχει «ταβάνι» καθώς δεν εξασφαλίζονται όλα τα αναγκαία ώστε να υλοποιούνται ολόπλευρα και αναβαθμισμένα προγράμματα.

Πάνω σε αυτήν την κεντρική ράγα, της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, των συρρικνωμένων προσχολικών δομών, αυτό που, κύρια, τους προβληματίζει δεν είναι η ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη των μικρών παιδιών αλλά η «χασούρα» που προκύπτει από τη λιμνάζουσα γυναικεία εργατική δύναμη, που αναγκάζεται, ελλείψει των ανάλογων δομών, να μένει σπίτι και να αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών. Επισημαίνοντας αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση και τα ευρωενωσιακά επιτελεία, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να θίξουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, με το κράτος τους να συνεχίζει να αιμοδοτεί και να χρηματοδοτεί αυτήν την καλπάζουσα κερδοφορία, δεν διατίθενται να χρηματοδοτήσουν γενναία την κάλυψη αυτής της σημαντικής ανάγκης. Ετσι, πρόσφατα, από αυτήν την κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, «φορέθηκαν» τα δήθεν σύγχρονα (παλιοκαιρισμένα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη καθώς σε αυτά εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες) μοντέλα φύλαξης των μικρών παιδιών, όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς» και οι χώροι φύλαξης παιδιών στις επιχειρήσεις.

Αλήθεια, πόσο σύγχρονο είναι να βάζεις ISO και ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις φύλαξης, κατ' οίκον, πάλι για ορισμένους δικαιούχους; Πόσο σύγχρονο είναι να μετατρέπεις το παιδί σε «πακέτο delivery» που συνοδεύει την εργαζόμενη μητέρα του στον χώρο εργασίας της, ακόμα κι αν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος, με το ανάλογο προσωπικό;

Καθόλου σύγχρονο, απλά επιβεβαιώνεται, σε κάθε νομοθέτημα, ότι αυτό που κύρια προτάσσουν είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, οι προϋποθέσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα ώστε να καλπάζουν τα κέρδη, ενώ από την άλλη οι ανάγκες του μικρού παιδιού κοστολογούνται, ικανοποιούνται μερικά, σε μεγάλο βαθμό σε συνάρτηση με το πόσο αυτό υπηρετεί τις προτεραιότητες αυτής της οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ «κατοχύρωσαν» για τα μεγαλύτερα παιδιά την υποχρεωτική τους φοίτηση σε... τσίγκινα κλουβιά και 25άρια τμήματα

Για τα μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η θέση έχει «εξασφαλιστεί», καθώς είναι υποχρεωτική η φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Τη θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, προβλέποντας - ως να είναι μία έκτακτη ανάγκη σε σεισμόπληκτη περιοχή! - την τοποθέτηση προκάτ παντού, ακόμα και σε αυλές γυμνασίων και λυκείων! Ας υπενθυμίσουμε ότι τα πάντα σε αυτόν τον νόμο προβλέπονται και υλοποιούνται «κατά παρέκκλιση», δηλαδή σε αντίθεση με τις ισχύουσες σύγχρονες προδιαγραφές για τους όρους κατασκευής των νηπιαγωγείων. Η ΝΔ υλοποίησε τον νόμο χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία, με τη βασική προϋπόθεση που έθετε ρητά αυτός ότι δεν προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό, δίνοντας με τη σειρά της τη δυνατότητα στους δήμους (πάλι «κατά παρέκκλιση» των ισχυόντων) να τοποθετούν κοντέινερ με μία απλή απόφασή τους. Ετσι, εκατοντάδες, πλέον, «τσίγκινα κουτιά» έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη χώρα, κάνοντας την καθημερινότητα νηπιαγωγών και μικρών παιδιών αβίωτη. Φυσικά, ούτε λόγος για γενναία χρηματοδότηση ώστε να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα νηπιαγωγεία παντού, που να υποστηρίζουν το παιδαγωγικό έργο και τις ανάγκες τους.

Η κυβέρνηση, προκλητικά, πανηγυρίζει για τα ρομποτάκια στα νηπιαγωγεία, την ψηφιακή κοσμογονία ή τη διδασκαλία των Αγγλικών, μόνο που από τα νηπιαγωγεία λείπουν τα πλέον βασικά και αναγκαία ώστε να καλύπτεται το παιδαγωγικό έργο των νηπιαγωγών πλέρια: Τα σύγχρονα και κατάλληλα κτίρια, οι υποδομές, οι χώροι ώστε να παίξει, να ξεκουραστεί, να φάει και να κοιμηθεί το νήπιο. Γιατί και αυτές είναι «μαθησιακές» δραστηριότητες προς κατάκτηση από το νήπιο, παιδαγωγικοί στόχοι, ώστε μέσα από την ομάδα και την κοινωνικοποίησή του να γίνεται αυτόνομο και ανεξάρτητο. Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των νηπιαγωγών, οι παιδαγωγικοί στόχοι εκπληρώνονται με τους χειρότερους όρους.

Λείπουν από τα νηπιαγωγεία όλο το αναγκαίο προσωπικό, όπως είναι οι ειδικοί παιδαγωγοί, οι ψυχολόγοι, οι μόνιμοι νηπιαγωγοί (κατά 30% προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές), το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας και σίτισης. Λείπει το αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό υλικό, τα παραμύθια και η εμπλουτισμένη βιβλιοθήκη, τα σύγχρονα παιχνίδια, τα μέσα ώστε να αναπτύσσεται αρμονικά και ολόπλευρα το σώμα τους.

Ταυτόχρονα, στο περιεχόμενο του νηπιαγωγείου προκρίνονται οι παντός είδους εγγραμματισμοί (ψηφιακός, γραπτής γλώσσας και ανάγνωσης) και εξοβελίζονται αντικειμενικά, ακόμα κι αν δεν διατυπώνεται ρητά αυτό, τομείς σημαντικότεροι για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, που αφορούν στη γλωσσική έκφραση, στην ανάπτυξη της σκέψης του, του σώματος, της αισθητικής του και τόσα άλλα. Με μία μονομέρεια, εντατικά, αποσπασματικά «βομβαρδίζεται» από μαθησιακές δεξιότητες, δίχως να αφήνεται χρόνος για πιο ελεύθερη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αγαπούν και έχουν ανάγκη τα παιδιά, όπως είναι τα ομαδικά παιχνίδια, οι κατασκευές, το θεατρικό ή μουσικό παιχνίδι και πολλά άλλα.

Οι όροι Αγωγής και Εκπαίδευσης των μικρών παιδιών μας κριτήριο ψήφου στις 21 Μάη

Τα απλά, τα καθημερινά, τα αναγκαία και βασικά παραμένουν ζητούμενα στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών μας, την ώρα μάλιστα που ο πλούτος των δυνατοτήτων από το επιστημονικά μορφωμένο δυναμικό, από την παραγωγή των μέσων, έχει απογειωθεί, τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Κι ενώ αυτή θα έπρεπε να βελτιώνεται, γιατί διαρκώς χειροτερεύει;

Απάντηση μπορεί να δώσει η πρόταση του ΚΚΕ, που πατάει στις σημερινές, στις σύγχρονες δυνατότητες για ολόπλευρη, αναβαθμισμένη, καθολική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονο περιεχόμενο ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού, που θα υποστηρίζεται με κάθε διαθέσιμο επιστήμονα, εργαζόμενο και παιδαγωγικά μέσα. Η εξασφάλιση μιας θέσης για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με αυτούς τους σύγχρονους όρους, απορρέει από την αντίληψη του ΚΚΕ ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει το «μάτι» της ολοκληρωτικά στραμμένο στο παιδί, γιατί αυτό είναι το μέλλον της, γι' αυτό και του προσφέρει απλόχερα τα πάντα. Βέβαια, οι προτεραιότητες αυτές θέλουν έναν διαφορετικό σχεδιασμό, σε μία κοινωνία όπου την εξουσία πραγματικά την έχουν οι εργαζόμενοι, που θα παράγουν και θα αξιοποιούν όλο τον διαθέσιμο πλούτο, ώστε να ικανοποιούνται οι διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες τους, οι οποίες προκύπτουν από την ίδια την πρόοδο και εξέλιξη.

Ολα τα παραπάνω είναι ανάγκη να προβληματίσουν καθέναν που αντιλαμβάνεται ότι το «πάμε κι όπου βγει» δεν βγάζει πουθενά, καταλαβαίνει ότι το όριο της δικής μας «ατομικής ευθύνης» έχει προ πολλού εξαντληθεί. Συνειδητοποιεί μέρα με τη μέρα ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες μας, τις δικές μας και των παιδιών μας. Οτι αυτό το κράτος υπηρετεί μέχρι κεραίας τις απαιτήσεις του αδίστακτου κεφαλαίου για αχαλίνωτη κερδοφορία, πράγμα που σημαίνει «τσεκούρωμα» της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας. Στο ζύγι του κόστους - οφέλους είναι πάντα ριγμένες οι ανάγκες μας, οι δικές μας και των παιδιών μας. Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, σε ρόλο τροχονόμου, αυτό το κράτος διαχειρίζονται και, μάλιστα, πολύ πετυχημένα, με βάση τις ιεραρχήσεις που μπαίνουν κάθε φορά.

Ετσι, θαρρετά, αποφασιστικά, πηγαίνοντας προς την κάλπη, να μη μασήσουμε στα εκβιαστικά διλήμματα τόσο της ΝΔ για σταθερή κυβέρνηση, δηλαδή σταθερότητα στο τσάκισμά μας ή στην κάλπικη, ξαναζεσταμένη σούπα της πολιτικής αλλαγής, όπως τη ζήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση ή τους υπόλοιπους δορυφόρους, που δηλώνουν πρόθυμοι να βάλουν πλάτη για την περιβόητη συνεννόηση και σταθερότητα. Ενα πρέπει να είναι το δικό μας σύνθημα: Ανίσχυρα τα κόμματα που από χέρι είναι έτοιμα να συγκροτήσουν την επόμενη σταθερή και αντιλαϊκή κυβέρνηση, ισχυρός ο λαός με δυνατό ΚΚΕ.

Επιμέλεια: Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ