Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αναγνώριση της κρατικής ευθύνης

Ευθύνη του Δημοσίου (σημαντικές ευθύνες στην Πυροσβεστική και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) για το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς, διαπιστώνει άλλη μία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, το οποίο αναγνωρίζοντας «αιτιώδη σύνδεσμο» σε σειρά παραλείψεων διατάσσει την αποζημίωση των συγγενών 73χρονης με ποσό 150 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 ανάλογο δικαστήριο είχε επιδικάσει αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ στους συγγενείς 77χρονης που έχασε τη ζωή της στην ίδια περιοχή.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο απορρίπτει επί της ουσίας όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε εξετάστηκε η δυνατότητα οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, μη δεχόμενο τον ισχυρισμό του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου ότι «η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών δεν ήταν ενδεδειγμένο μέτρο στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, ελλείψει επαρκούς χρόνου για την ασφαλή απομάκρυνση τους».

Το δικαστήριο τονίζει ακόμα ότι «ο ισχυρισμός του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου, με τον οποίο προβάλλεται ότι για τον υπολογισμό του ύψους της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης των εναγόντων πρέπει να ληφθεί υπόψη η καταβολή στον πρώτο των εναγόντων του ποσού των 10.000 ευρώ δυνάμει της από 26.7.2018 Π.Ν.Π. είναι απορριπτέος, δεδομένου ότι από το προσκομιζόμενο από το ίδιο το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο 264750/Σ.60789/Α.00/26.8.2022 έγγραφο του προϊσταμένου του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους ενάγοντες εξαιτίας του θανάτου της συγγενούς τους». Θυμίζουμε ότι η ποινική δίκη εξελίσσεται με τις καταθέσεις μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ