Το «πράσινο φως» για «φαρμακερές» αυξήσεις στα φάρμακα ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς στη χτεσινή συζήτηση στο Δ` Τμήμα (υπό επταμελή διευρυμένη σύνθεση) οι δύο εισηγητές σύμβουλοι Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου και Π. Κοτσώνης πρότειναν να γίνει δεκτή η προσφυγή των φαρμακοβιομηχάνων.
Συγκεκριμένα, στο Δ` Τμήμα του ΣτΕ, συζητήθηκε χτες η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και των φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί το τελευταίο Δελτίο Τιμής Φαρμάκων, με το οποίο καθορίστηκαν οι ανώτατες τιμές των φαρμάκων με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (14/11/2001).
Οι εισηγητές υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματική η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων και έκδοσης του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ). Επίσης, εισηγήθηκαν ότι είναι παράνομο και το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ισχύει από τις 14 Νοεμβρίου 2001.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΣτΕ είχε αναστείλει το ισχύον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ως προς ορισμένα φάρμακα, ενώ στο μεσοδιάστημα εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από το αρμόδιο υπουργείο, που με νομοθετική ρύθμιση κύρωνε τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων και έκδοσης του ΔΤΦ αναδρομικά από το 1997. Παράλληλα, οι εισηγητές τόνισαν ότι η «εκλεπτυσμένη» αναδρομική κύρωση του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων που έγινε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και πως η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν επηρεάζει τη δίκη.
Σχετικά με τη νέα ρύθμιση των τιμών των φαρμάκων, οι εισηγητές δέχτηκαν πλήρως τις θέσεις των φαρμακοβιομηχάνων, επισημαίνοντας τα γνωστά επιχειρήματα των φαρμακευτικών εταιριών, ότι, δηλαδή, η νέα ρύθμιση πάσχει επί της ουσίας, γιατί δεν αποδέχεται ότι τα κριτήρια καθορισμού των κατώτατων τιμών των φαρμάκων είναι σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας μιας ορθολογιστικής επιχείρησης!