Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κόντρα στην «ιερά συμμαχία»

Η κυβέρνηση Σημίτη δίνει στην κυριολεξία τα «ρέστα» στο μεγάλο κεφάλαιο. Οχι μόνο συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν συστηματικά οι μισθωτοί και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά την εμπλουτίζει με νέα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζοντας την πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι, στις τσουχτερές αυξήσεις των ειδών διατροφής (πάνω από 10% το 2001) και των τιμολογίων ΔΕΚΟ που επιβλήθηκαν πέρσι, το 2002 έκανε ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις που επέβαλαν - ελέω «ελεύθερης αγοράς» - οι κρατικές, ημικρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ χρεώνει από το Φλεβάρη το πάγιο 21% ακριβότερα, η ΕΥΔΑΠ αύξησε προχτές από 4,9% έως 20% τα τιμολόγια στο νερό, ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζει για τον Ιούνη τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγιά της.

Και ενώ οι ανατιμήσεις τρέχουν, οι μισθωτοί δεν έχουν πάρει ακόμη τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που για το δημόσιο περιορίζονται μεταξύ 2% και 3% (ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από 3,5%) και οι επίσημοι άνεργοι ξεπερνούν τις 500.000. Οι αγρότες εισπράττουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο χαμηλές τιμές για παραδοσιακά προϊόντα (οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πληρώθηκαν ακόμη για το βαμβάκι που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια). Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων πλήττει και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που τους πνίγουν οι «δείκτες ασφυξίας» (απλήρωτες συναλλαγματικές, ακάλυπτες επιταγές, πτωχεύσεις).

Η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δε σταματά εδώ. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - με την ενεργό ή τη σιωπηρή στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΟΝΕ, της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» - ετοιμάζεται για γενική επίθεση εναντίων των εργαζομένων. Εκτός από τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (που εγκρίνονται για να γίνει πιο ελκυστικό το ξεπούλημα και άλλων πακέτων μετοχών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ κλπ.) και τις αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (που επιβάλλουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω ευρώ), κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν το «μάξι» ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νόμο. Δυο μέτρα - με δεκάδες αντιλαϊκές ρυθμίσεις - συστατικό στοιχείο των οποίων είναι η διεύρυνση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου με την πλήρη ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και την αύξηση των φορολογικών βαρών για τους «μη έχοντες και μη αντέχοντες».

Απέναντι στην «ιερά συμμαχία» κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων - που με τη στάση τους κάνουν επίκαιρο τον τίτλο του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου «Αγύρτες και Κλέφτες στην εξουσία» - οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους μέτωπο. Μπορούν και πρέπει να συντονίσουν την πάλη τους, με στόχο όχι απλά να ματαιώσουν, να αμβλύνουν τις συνέπειες της λιτότητας, αλλά να ανατρέψουν εκ βάθρων αυτή την πολιτική για το καλό και των ίδιων και του τόπου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ