Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ποια απεργία;»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Υψηλόβαθμος συνδικαλιστής και γνωστός εργατοπατέρας, που απεχθάνεται τις απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις όπως ο διάβολος το λιβάνι, σε περιοδεία του στο πολυκατάστημα «Hondos Center», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άκουγε σε κάθε βήμα του τους εργαζόμενους να του αναφέρουν «συνάδελφε, την Τετάρτη έχουμε απεργία». Εμφανώς εκνευρισμένος, ο συνδικαλιστής ξεσπάει: «Απεργία, τι απεργία... Δεν απεργούμε, τα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση δε μας αφορούν»! Ο εν λόγω συνδικαλιστής, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ, είναι ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Βασιλόπουλος.

Η απεργία που κήρυξαν δεκάδες σωματεία της Θεσσαλονίκης, μαζί και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, είναι προφανώς καρφί στο αλληθωρίζον προς τη μεριά κυβέρνησης -εργοδοσίας μάτι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, γιατί τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης και του «διαλόγου», που τόσο επιμελώς φροντίζουν να προωθούν.

Η προσπάθεια, όμως, του εν λόγω κυρίου έπεσε στο κενό, γιατί η απάντηση όλων των εργαζομένων στο πολυκατάστημα ήταν «εμείς μια φορά συμμετέχουμε στην απεργία». Οι ίδιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και το περιστατικό. Δεν μπορούσε να είναι και διαφορετικά, αφού είναι αυτοί που βιώνουν στο πετσί τους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις. Ενώ οι μεγαλόσχημοι, που δεν τους αφορούν τα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ζουν στο δικό τους γυάλινο πύργο της χλιδάτης υποταγής...

Ανιστόρητοι συμψηφισμοί

Ανιστόρητες και ισοπεδωτικές οι αναφορές του Κ. Καραμανλή στις ευθύνες των κομμάτων στο παρελθόν, επιχειρούν μάταια να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες περί δήθεν «ανοιγμάτων στην Αριστερά». «Είναι βέβαιο ότι στην ιστορική τους διαδρομή, όλες οι πολιτικές εκφράσεις έχουν το δικό τους μερτικό από σωστά και λάθη», δήλωσε χτες μετά την παρουσίαση βιβλίου της Νίτσας Λουλέ. Ε, όχι! Δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες ο θύτης και το «θύμα», το σάπιο καθεστώς και οι αγωνιστές για την ανατροπή του. Πολύ βολικές αυτές οι στρογγυλοποιήσεις και οι συμψηφισμοί του προέδρου της ΝΔ, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης και ... το θαύμα

Το έλλειμμα του ΙΚΑ θα καλύπτεται πολύ σύντομα από το αποθεματικό. Αυτά φέρεται να δηλώνει, χτες, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης. Και αναρωτιόμαστε, υπουργός Οικονομίας είναι αυτός ή ο νέος Ναζωραίος; Και τούτο, γιατί η ιστορία της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού θυμίζει έντονα το θαύμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς έθρεψε με λίγα ψάρια πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Δεν μπορεί, κάποιες ανάλογες ικανότητες πρέπει να έχει ο «τσάρος της Οικονομίας». Αλλιώς, δεν εξηγείται... Εμείς, πάντως, με την απλή αριθμητική, που είχαμε μάθει στο σχολείο, επιμένουμε, ότι η εξαγγελία των 430 δισ. δραχμών είναι κατά πολύ μικρότερη των 600 και πλέον δισ. που έχει ανάγκη ετησίως το ΙΚΑ και, επομένως, δεν επαρκούν για τη δημιουργία αποθεματικών και την κάλυψη μελλοντικών ελλειμμάτων.

Τελικά, εσείς τι λέτε; Θα επαναλάβει ο υπουργός το θαύμα ή, απλά, μας δουλεύει ψιλό γαζί..;

Οι βαθύτερες αιτίες

«Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε το περιεχόμενο του σαουδαραβικού σχεδίου. Το Ισραήλ, πάντως, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει στα σύνορα του 1967, γιατί έτσι δε διασφαλίζεται η ύπαρξή του. Επίσης, αν δεχόμασταν αυτό που οι Παλαιστίνιοι ονομάζουν "δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν", θα σήμαινε το τέλος του Ισραήλ, ως εβραϊκού δημοκρατικού κράτους».

Η δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δημοσιεύτηκε προχτές στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και ισοδυναμεί - όπως καταλαβαίνει ο καθένας - με την κατηγορηματική άρνηση της ισραηλινής ηγεσίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού. Ας την έχουν υπόψη τους όσοι τον καιρό αυτό κρατούν μια λογική «ίσων αποστάσεων» και επιχειρούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, συνειδητά είτε ασυνείδητα, να συσκοτίσουν την αλήθεια και τις βαθύτερες αιτίες των τελευταίων τραγικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Τα εγκληματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΥΣΙΚΑ, ουδείς λόγος συντρέχει για τη σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου με κατηγορούμενο τον Αριέλ Σαρόν και την παρέα του, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε μέλος, αυτό είναι σίγουρο.

Δεν έκανε και τίποτε ο άνθρωπος. Βέβαια, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες δυο βδομάδες έχει καταπατήσει κάθε διεθνή συνθήκη που αφορά στις πολεμικές επιχειρήσεις και κάθε έννοια ανθρωπισμού και διεθνούς δικαίου...

Να υποθέσουμε ότι οι ανθρώπινες ασπίδες αιχμαλώτων μπροστά από τα τεθωρακισμένα, οι μαζικές εκτελέσεις, οι έφοδοι σε άμαχο πληθυσμό και ο αποκλεισμός του Αραφάτ κινούνται στα πλαίσια των ...νέων πρακτικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το ...σύγχρονο διεθνές δίκαιο;

Χώρια, που όλα τα παραπάνω χρηματοδοτούνται με τρία δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτουν, δηλαδή, την «ευγενική χορηγία» του Τζορτζ Μπους, του πρώτου στον κόσμο ανθρωπιστή, δηλαδή.

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ πάνε δυο - δυο, ως γνωστόν. Αλλά όταν πρόκειται για την Γιάννα Αγγελοπούλου και την Βάσω Παπανδρέου την ώρα που επιθεωρούν έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για κάτι περισσότερο.

Ακόμα κι όταν το προηγούμενο διάστημα πέφτανε τα μαχαιρώματα το ένα μετά το άλλο, φαίνεται πως βρήκαν αυτό που τις ενώνει. Λένε ότι είναι η Ολυμπιάδα και η επιτυχία της. Μόνο, που η συγκεκριμένη φράση χωράει πολλές ερμηνείες. Για τους «σπόνσορες», πάντως, επιτυχημένη διαφαίνεται.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕ λέμε ...μεγαλεπήβολα τα σχέδια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μόνο που ...ξεχνάει ότι τα πάντα είναι θέμα υλικών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο κι αν βαφτίζουν καινούρια τα υλικά, μόνο τέτοια δεν είναι.

Πάντως, θα άξιζε η προσπάθεια. Ετσι, για να διασκεδάσουμε κι εμείς λίγο. Μόνο, που το κίνημα βρίσκεται σε κακή περίοδο, ως γνωστόν, για κάτι τέτοια. Διαλέγουν υποψηφίους δημάρχους τώρα και δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό για την εσωτερική συνοχή και ομόνοια.

Κόντρα στην «ιερά συμμαχία»

Η κυβέρνηση Σημίτη δίνει στην κυριολεξία τα «ρέστα» στο μεγάλο κεφάλαιο. Οχι μόνο συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν συστηματικά οι μισθωτοί και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά την εμπλουτίζει με νέα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζοντας την πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι, στις τσουχτερές αυξήσεις των ειδών διατροφής (πάνω από 10% το 2001) και των τιμολογίων ΔΕΚΟ που επιβλήθηκαν πέρσι, το 2002 έκανε ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις που επέβαλαν - ελέω «ελεύθερης αγοράς» - οι κρατικές, ημικρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ χρεώνει από το Φλεβάρη το πάγιο 21% ακριβότερα, η ΕΥΔΑΠ αύξησε προχτές από 4,9% έως 20% τα τιμολόγια στο νερό, ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζει για τον Ιούνη τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγιά της.

Και ενώ οι ανατιμήσεις τρέχουν, οι μισθωτοί δεν έχουν πάρει ακόμη τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που για το δημόσιο περιορίζονται μεταξύ 2% και 3% (ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από 3,5%) και οι επίσημοι άνεργοι ξεπερνούν τις 500.000. Οι αγρότες εισπράττουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο χαμηλές τιμές για παραδοσιακά προϊόντα (οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πληρώθηκαν ακόμη για το βαμβάκι που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια). Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων πλήττει και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που τους πνίγουν οι «δείκτες ασφυξίας» (απλήρωτες συναλλαγματικές, ακάλυπτες επιταγές, πτωχεύσεις).

Η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δε σταματά εδώ. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - με την ενεργό ή τη σιωπηρή στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΟΝΕ, της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» - ετοιμάζεται για γενική επίθεση εναντίων των εργαζομένων. Εκτός από τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (που εγκρίνονται για να γίνει πιο ελκυστικό το ξεπούλημα και άλλων πακέτων μετοχών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ κλπ.) και τις αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (που επιβάλλουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω ευρώ), κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν το «μάξι» ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νόμο. Δυο μέτρα - με δεκάδες αντιλαϊκές ρυθμίσεις - συστατικό στοιχείο των οποίων είναι η διεύρυνση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου με την πλήρη ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και την αύξηση των φορολογικών βαρών για τους «μη έχοντες και μη αντέχοντες».

Απέναντι στην «ιερά συμμαχία» κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων - που με τη στάση τους κάνουν επίκαιρο τον τίτλο του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου «Αγύρτες και Κλέφτες στην εξουσία» - οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους μέτωπο. Μπορούν και πρέπει να συντονίσουν την πάλη τους, με στόχο όχι απλά να ματαιώσουν, να αμβλύνουν τις συνέπειες της λιτότητας, αλλά να ανατρέψουν εκ βάθρων αυτή την πολιτική για το καλό και των ίδιων και του τόπου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Οι σύγχρονοι «προστάτες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εξι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και εφτά ξένες (πέντε αμερικανικές, μία ιταλοβρετανική και μία ισραηλινή) αποτελούν το κονσόρτσιουμ που αναλαμβάνει το "πακέτο" της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ύστερα από διαπραγματεύσεις των εταιριών με την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία της "Αθήνα 2004". Διαπραγματεύσεις, οι οποίες "διευκολύνθηκαν" και από τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ. Το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του με επιστολή (15/01/02) τον πρωθυπουργό, ενώ η εκπροσώπηση των εταιριών στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και στην "Αθήνα 2004" (όπου έγινε η πρώτη συμφωνία) έγινε από τον κ. Μίλερ. Οι ελληνικές εταιρίες που θα διεκπεραιώσουν το 40% του συνολικού έργου είναι: Delta Singular, Master Hellas Consulting (ως εκπρόσωπος), Garnet Associetes, Metrak, Diekat, Space Hellas. Οι ξένες εταιρίες είναι: Lockeed Martin, Marconi, Decision Strategies - DSFX, Rafael, SAIC, Public Safety System, TITAN».

Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά η παραπάνω είδηση από τη χτεσινή «Εξπρές» μάς έφερε στο νου σκηνές από αντίστοιχες ταινίες, όπου οι «νονοί» και οι μαφιόζοι πουλάνε «προστασία» και σε διαφορετική περίπτωση τα κάνουν όλα λίμπα...

Αριστερή κι αυτή...

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη για τη δημαρχία της Αθήνας, που συνοδεύτηκε με από τηλεοράσεως αναφορές για το ότι «ήταν αριστερή στα νιάτα της»..., χτες η υποψήφια δήμαρχος παραβρέθηκε σε εκδήλωση όπου και ομίλησε με θερμά λόγια για τους αγώνες και τα οράματα των αριστερών... Να δείτε, που, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές και ένεκα της χρησιμότητας των αριστερών ψήφων, δεν αποκλείεται να δηλώσει ότι ψηφίζει και... ΚΚΕ!

Τα «πρόβατα»

Πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Λαλιώτης είχε ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας θα ανακοινώνονταν περί τις 15 Μάρτη... Πέρασε η 15η Μάρτη και η ημερομηνία μετατέθηκε για τα τέλη Μάρτη... Βγήκε και ο Μάρτης, αλλά υποψήφιοι «γιοκ»... Ετσι, χτες, συγκλήθηκε ειδικώς το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, μήπως και όλοι μαζί καταφέρουν, τελικά, να βγάλουν κάποια άκρη, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, στις μέρες μας είναι δύσκολο να ανευρεθούν πρόθυμα «πρόβατα επί σφαγήν»...

Το γεγονός, πάντως, καθόλου δεν εμποδίζει τους Κ. Λαλιώτη, Β. Παπανδρέου και Χρ. Πρωτόπαππα - αλλά και διάφορους άλλους, που εκλέγονται κυρίως στη Β` Αθηνών - να ερίζουν, πασχίζοντας ο καθένας για την προώθηση του δικού του «προβάτου».

Αγωνιστική ... αδημονία

Ορισμένοι δεν κρύβουν την ...αδημονία τους για αγωνιστική αντιμετώπιση της αντιασφαλιστικής λαίλαπας. Φέρ' ειπείν, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στον «Ευαγγελισμό».

Οταν στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου η ΕΣΑΚ πρότεινε να γίνει σήμερα τετράωρη στάση εργασίας και να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση στην πλατεία Κάνιγγος, οι δυο παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση και δεν πάρθηκε απόφαση.

Κι ύστερα μπορεί να προβάλουν κάποια αιτήματα περί ειδικής μεταχείρισης, ως εργαζόμενοι σε ειδικούς χώρους, όπως είναι τα νοσοκομεία κλπ., κλπ., τη στιγμή που η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν γενική ισοπέδωση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρωστάνε, να πληρώσουν

Ενώ σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της, στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, εντείνουν τη φιλολογία τους για τη δήθεν χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Με άφθονο μελάνι, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια στα λόγια, οι προπαγανδιστές των συμφερόντων του κεφαλαίου προσπαθούν να κρύψουν ένα και μόνο γεγονός: Οτι αυτά τα μέτρα στο μόνο που αποσκοπούν είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο χορό μπαίνει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλάνο «χρηματοδότησης», που θα ξεκινάει από 430 δισεκατομμύρια δραχμές το 2003, θα κλιμακώνεται στα 700 περίπου δισ. το 2010 και στη συνέχεια το ύψος της χρηματοδότησης θα συνδέεται με ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια απάτη. Είναι μια ακόμη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΙΚΑ. Το σχέδιο αυτό παραγράφει οριστικά όλα τα χρέη του κράτους προς τα Ταμεία. Βάζει στο χρονοντούλαπο της ασφαλιστικής ιστορίας τα 20 και πλέον τρισεκατομμύρια αποθεματικά, που αρπάχτηκαν από το ΙΚΑ. Τα 2 τρισ., που δεν του αποδόθηκαν για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Το 1 τρισεκατομμύριο, που δεν αποδίδεται από το 1993, παρά τη νομοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης. Τα 700 δισ., που αφαιρέθηκαν από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Το 1,2 τρισ., οφειλή προς το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων. Και άλλα, ουκ έστιν αριθμός...

Αυτή τη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων επιδιώκει να συνεχίσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα 430 δισ. που υπόσχεται ότι θα δώσει είναι μόνον ένα μέρος από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Μόνο η υποχρεωτική εισφορά του κράτους (3/9) για το 2001 ανέρχεται στα 636 δισ. Αν προσθέσουμε σ' αυτά τα 210 δισ. της ετήσιας επιχορήγησης, τα 100 δισ. του ΕΚΑΣ, αλλά και τα διάφορα άλλα κονδύλια που απορρέουν από τους σχετικούς νόμους (π.χ., μείωση της εισφοράς των εργοδοτών), το πραγματικό χρέος για το 2003 φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο. Η κυβέρνηση δίνει λιγότερα από τα μισά και ισχυρίζεται ότι ενισχύει το σύστημα.

Η κυβέρνηση προκαλεί και πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μπούνε σε συζήτηση για το πόσα θα χάσουν. Για το πόσο θα συνεχίζουν να γίνονται θυσία, για να είναι εύρωστος ο κρατικός κορβανάς και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Το αίτημα είναι μόνον ένα: Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Αυτό απαιτούν οι εργαζόμενοι σήμερα με την απεργία. Γι' αυτό θα παλέψουν και αύριο στις νέες κινητοποιήσεις. Μαζί με την απόσυρση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος.

Λεονταρισμοί ... Πάγκαλου

Ακούστηκε χτες ότι ο κ. Πάγκαλος έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας, ακόμη και φυσιογνωμίας (!) στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον, όπως είπε, τα αποτελέσματα για το κυβερνητικό κόμμα στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα είναι αρνητικά. Η άποψη του κ. Πάγκαλου θα είχε αξία μόνο σε μια περίπτωση: Αν μπορούσε να μας απαντήσει ότι θα συνεχίσει να έχει την ίδια άποψη, στην περίπτωση που ο κ. Σημίτης προκηρύξει ξανά συνέδριο. Γιατί, την προηγούμενη φορά, ο κ. Πάγκαλος είχε επιστρέψει στην (προ)προηγούμενη άποψή του, ότι «ένας είναι ο αρχηγός»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ