Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μαγγανοπήγαδο η «απελευθέρωση»

Αλλο ένα ηλεκτροσόκ περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά από την 1η Μάη, με τα αυξημένα «τέλη δικτύου διανομής» που αποφάσισε η ΡΑΕ, απόφαση που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 76 ευρώ επιβάρυνση τον χρόνο για κάθε νοικοκυριό.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις που νομοθετήθηκαν στα μουλωχτά τον περασμένο Νοέμβρη για το χαράτσι στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το οποίο μπορεί πλέον να ανεβαίνει «κατά τη βούληση» του εκάστοτε υπουργού.

Ηδη είναι αυξημένο κατά 43 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, με τις συνολικές αυξήσεις μόνο από τα «καπέλα» που μπαίνουν στην κατανάλωση ρεύματος και ακούνε στο όνομα «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» να ξεπερνάνε το 12%.

Παράλληλα, η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία διασφαλίζει ότι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές θα περνάνε «πάραυτα» στους λογαριασμούς, ετοιμάζεται για ολική επαναφορά, μετά από ένα διάστημα που είχε ανασταλεί τυπικά, αλλά στην πραγματικότητα είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η απόσυρση των όποιων επιδοτήσεων έδινε η κυβέρνηση στους λογαριασμούς, παίρνοντας από την άλλη τσέπη του λαού, για να διασφαλίζει την «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων, που τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν την περασμένη χρονιά.

***

Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά: «Πράσινη μετάβαση» - «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας και φτηνό ρεύμα για τον λαό είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε αυτό το «μαγγανοπήγαδο», το οποίο φέρει τις υπογραφές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και λοιπών, ο λαός καλείται να «διαλέξει» από πού θα χάσει: Από την εκτίναξη των τιμών στο «χρηματιστήριο Ενέργειας», που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «απελευθερωμένης» αγοράς; Από τα χαράτσια και τους φόρους που εγγυώνται την κερδοφορία των ομίλων; Από τα «μέτρα στήριξης» που πάλι πληρώνει ο λαός, με τη φορολογία και την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων; `Η από ένα μείγμα όλων των παραπάνω; Διαλέγεις και παίρνεις...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι «μονά - ζυγά» κερδισμένοι είναι οι όμιλοι και χαμένος ο λαός, ο οποίος πληρώνει τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα, τους ανταγωνισμούς στην «απελευθερωμένη» αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Το νέο «καπέλο» στα «τέλη δικτύου διανομής» (που πηγαίνει στον ΔΕΔΔΗΕ για τη χρήση του δικτύου) μπαίνει επειδή μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος και άρα και το ετήσιο έσοδο που είχαν προϋπολογισμένο οι όμιλοι! Κατά τα άλλα, η μείωση της κατανάλωσης - αφού ο λαός πέρασε έναν χειμώνα κόβοντας από θέρμανση και ρεύμα - κατά την κυβέρνηση... θα μείωνε τις τιμές.

***

Τα παραπάνω δείχνουν όμως και τι αξία έχουν όσα λένε δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και λοιποί, περί «επανακρατικοποίησης» της ΔΕΗ, «ελέγχου» από το Δημόσιο και του ρόλου των «ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών».

Τι επιβεβαιώνεται; Οτι στο έδαφος της «απελευθερωμένης» αγοράς της ΕΕ και της Ενέργειας - εμπόρευμα, ο μόνος τέτοιος ρόλος που μπορεί να παίξει το αστικό κράτος και οι «ανεξάρτητες Αρχές», είναι αυτός του «τροχονόμου» των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παραπέρα προώθησης της εμπορευματοποίησης, μέσα και από σχήματα «υπό κρατικό έλεγχο», όπως είναι για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ.

Δείχνουν ακόμα ότι καμία «κρατική ρύθμιση» δεν υπάρχει που να μπορεί να συμβιβάσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, τέτοιες ακριβώς είναι οι διάφορες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», όπως οι ΥΚΩ και τα «τέλη διανομής» που μπαίνουν πάνω στο ρεύμα, ώστε να διασφαλίζεται η προώθηση των στόχων της «πράσινης μετάβασης»: Πρώτα για να εγγυηθούν την κερδοφορία των ΑΠΕ, ύστερα για να δημιουργηθεί «ταμείο» που θα στηρίζει την «απελευθέρωση» της αγοράς και σήμερα αυξάνονται ξανά με βασικό στόχο - όπως γράφεται στον Τύπο - «να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις μπαταρίες».

***

Η «πυξίδα» λοιπόν δείχνει σταθερά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού όπως έλεγε η πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όλα αυτά συνιστούν «αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (...) με βάση τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό Δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και το γεγονός ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας», με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, του 2018.

Εκεί ακριβώς, στην Ενέργεια - εμπόρευμα και την «απελευθερωμένη» αγορά της ΕΕ που προωθούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, πρέπει να σημαδέψει η λαϊκή πάλη για φτηνή Ενέργεια. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.


Τ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κέρδη τους η (ενεργειακή) φτώχεια μας(2023-06-30 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό «επίτευγμα» όλων των αστικών κυβερνήσεων(2021-03-05 00:00:00.0)
Σε λειτουργία οι νέες συνδέσεις Αίγινας και Θάσου(2012-07-12 00:00:00.0)
Φτηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες(2012-05-04 00:00:00.0)
Σχέδια παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο(2011-07-07 00:00:00.0)
Σε θυγατρική η Διανομή(2010-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ