Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Σε θυγατρική η Διανομή

Προχωρά ο διαχωρισμός των τομέων δραστηριότητας

Ενα ακόμη βήμα προσαρμογής της ΔΕΗ ΑΕ στο «ανταγωνιστικό» περιβάλλον που επιβάλλει η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί η χτεσινή, ομόφωνη απόφαση, του ΔΣ για σύσταση θυγατρικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει τον τομέα της Διανομής. Ο τεμαχισμός της ΔΕΗ - αναμένεται να ακολουθήσει ο διαχωρισμός της Μεταφοράς - προωθείται στη βάση των νέων μέτρων της ΕΕ που περιλαμβάνονται στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ενεργειακού κεφαλαίου, το οποίο απαιτεί: διασφαλίσεις για την πρόσβαση στα δίκτυα και εγγυήσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεται το ίδιο, αντιθέτως, να επωφελείται ακόμη περισσότερο με την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας, σε βάρος των καταναλωτών.

Η απόφαση του ΔΣ ορίζει ότι «όλες οι δραστηριότητες της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή, τόσο της διαχείρισης του δικτύου όσο και της παροχής των υπηρεσιών δικτύου στο σύνολο της χώρας, καθώς και οι δραστηριότητες του Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που ασκούνται σήμερα από τη ΔΕΗ ΑΕ» θα μεταφερθούν σε θυγατρική εταιρεία. Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ «και των συναφών με αυτά απαιτήσεων και υποχρεώσεων, που ανήκουν στις παραπάνω δραστηριότητες, με την εξαίρεση των παγίων του δικτύου, των ακινήτων και εγκαταστάσεων της διανομής, τα οποία θα παραμείνουν στην κυριότητα της μητρικής ΔΕΗ ΑΕ». Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με νέα απόφαση και η τελική πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στήριξε και αυτή την επιλογή κυβέρνησης - διοίκησης στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, καθώς υπέρ ψήφισαν και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ. Στη νέα εταιρεία θα περάσουν και οι 7.000 εργαζόμενοι του τομέα της Διανομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ