Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Λαϊκή Συσπείρωση»!

Αυτή τη φορά το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι καθαρότερο από ποτέ. Κόντρα στις αποπροσανατολιστικές φιοριτούρες περί ειδικών και τοπικών κριτηρίων, οι εργαζόμενοι μπορούν, και με την ψήφο τους, να βάλουν εμπόδια στην επιδείνωση της ζωής του λαϊκού νοικοκυριού, εμπόδια στην πολιτική που ρίχνει εκατομμύρια στη φτώχεια και την ανέχεια, προδιαγράφει ζοφερό το μέλλον των παιδιών μας. Και εδώ που τα λέμε, δε χρειάζεται και πολλή σκέψη. Καλούνται να βάλουν φραγμό στην παραπέρα εξέλιξη της αντιλαϊκής επίθεσης, που θα ξεκινήσει την επαύριο των εκλογών.

Η ακρίβεια έχει ρημάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρώτο βιολί εδώ η ίδια η κυβέρνηση που ανέβασε στα ύψη τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα για κάθε αγορά μας, το ένα τέταρτο της πληρωμής να είναι ο ΦΠΑ, για να μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει τους τραπεζίτες και τους άλλους άρπαγες του κοινωνικού πλούτου. Και στη σειρά ακολουθούν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, που μπορεί να ξεπεράσουν και το 40%. Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που από τις επόμενες μέρες θα πουλιέται κατά 35% ακριβότερο. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ανεργία σπάει κόκαλα και τα λεφτά του ΟΑΕΔ δίνονται στους επιχειρηματίες. Ακόμα και να πιστέψουμε τα επίσημα στοιχεία, αυτούς τους «μαγειρεμένους» αριθμούς που υπάρχουν για να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, τους επόμενους μήνες θα μείνουν χωρίς δουλειά ακόμα 150.000 άνθρωποι. Ασε αυτούς που εργάζονται στη μερική απασχόληση με ελαστικές μορφές αμοιβής, εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν μεροκάματο με το μπλοκάκι, ή τους άλλους, που εκβιαστικά ο εργοδότης τούς μειώνει τις ώρες εργασίας και το μισθό, για να μη μειωθούν τα δικά του κέρδη.

Τα μαγαζιά κλείνουν, πλέον, με καταιγιστικούς ρυθμούς. Σε ολόκληρη τη χώρα, σε κάθε πόλη και χωριό, δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ αναγκάζονται να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και την πολιτική στήριξης των πολυεθνικών. Τα ασφαλιστικά ταμεία στεγνώνουν από χρήμα και η κυβέρνηση, αντί να τα ενισχύσει, ανοίγει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι νέοι και οι νέες, με λειψή μάθηση και γνώσεις, από ένα σύστημα Παιδείας που στην πορεία τής παραπέρα εμπορευματοποίησης και σύνδεσής της με τις επιχειρήσεις, αρνείται όλο και περισσότερο το ρόλο της εκπαίδευσης και της μόρφωσης, το μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι να βρουν κάποιον επιδοτούμενο εργοδότη, για να δουλέψουν με μισό μεροκάματο, ώστε να κάνουν πρακτική εξάσκηση στη ...διά βίου μάθηση του «σκύβω το κεφάλι».

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που έχουν κοπεί μεροκάματα και συντάξεις, έχουν επιδεινωθεί οι εργασιακές σχέσεις, έχει ουσιαστικά καταργηθεί η δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Είναι ολοφάνερο ότι τα ζητήματα αυτά, ζητήματα ζωής και επιβίωσης, μας αφορούν όλους. Και με αυτήν την έννοια, το κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος. Μονόδρομος η ανάγκη να πάθουν στραπάτσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μονόδρομος να απομονώσουμε τα διάφορα σχήματα - αναχώματα, που ευνοούν την αναπαραγωγή της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Μονόδρομος να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις εκείνους που πηγαίνουν κόντρα στις επιλογές της άρχουσας τάξης. Μονόδρομος για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ψηφοδέλτιο να γράφει «Λαϊκή Συσπείρωση»!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ