Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο

ΜΠΡΕΣΤ
ΜΠΡΕΣΤ
Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και χτες όλη τη Γαλλία, συμμετέχοντας μαζικά στις πάνω από 370 απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο Παρίσι, πάνω από 400.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μία ακόμα τεράστια απεργιακή συγκέντρωση, σε 170.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μασσαλία, ενώ ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα, σε πόλεις όπως η Μπρεστ, η Χάβρη, η Λιόν, η Ναντ κ.ά., στέλνοντας μήνυμα συνέχισης της πάλης ενάντια στον νόμο που για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις προϋποθέσεις για κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, καθιστώντας την άπιαστο όνειρο για μεγάλα τμήματα των εργαζομένων.

Από νωρίς το πρωί, πριν ξεκινήσουν οι μαζικές διαδηλώσεις, απεργιακές φρουρές και διαδηλωτές πήραν θέση μάχης σε μια σειρά κλάδους και πόλεις της χώρας, όπως στη Ρεν, στη Λιλ, στη Λιόν κ.α. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί εγκαταστάσεων πετρελαίου, κέντρων αποτέφρωσης απορριμμάτων, λιμανιών, διοδίων, οδικών αξόνων κ.ά. Με τη νεολαία να συμμετέχει δυναμικά στον αγώνα, πραγματοποιήθηκαν επίσης αποκλεισμοί λυκείων και πανεπιστημιακών κτιρίων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

ΛΙΛ
ΛΙΛ
Την ίδια ώρα, στο Βέλγιο, σε μια σημαντική δράση διεθνιστικής αλληλεγγύης, Βέλγοι συνδικαλιστές προχώρησαν χτες σε αποκλεισμό μιας αποθήκης πετρελαίου που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα κυρίως για τον ανεφοδιασμό της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σπάσει η απεργία των εργαζομένων στο πετρέλαιο.

Σε ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των χτεσινών κινητοποιήσεων, εκατοντάδες απεργοί και διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ομίλου «BlackRock» στο Παρίσι, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά «κοράκια» που καραδοκούν να ορμήξουν στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο του περιβόητου «τρίτου πυλώνα» και του τζογαρίσματος των κόπων μιας ζωής των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του, ο Olivier Mateu, γγ του Εργατικού Κέντρου της Μασσαλίας (UD CGT 13), στην οποία και πάλι δεκάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια ογκώδη συγκέντρωση και πορεία, υπογράμμισε την ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο. Με τις κινητοποιήσεις να βρίσκονται ήδη στον τέταρτο μήνα τους, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια πραγματικά συντονισμένη προσέγγιση, οργανωμένη σε εθνικό επίπεδο» και πρότεινε μεταξύ άλλων συντονισμένες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Σχολιάζοντας τη συνάντηση της πρωθυπουργού Ελ. Μπορν με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά την οποία η Μπορν απέρριψε κατηγορηματικά την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου, ο Olivier Mateu υπογράμμισε ότι «μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε (...) ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει μόνο όταν η οικονομία επηρεαστεί ακόμη περισσότερο».

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Ενδεικτική, στο μεταξύ, της μεγάλης δύναμης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων, αλλά και της λαϊκής αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί πλατιά όλο αυτό το διάστημα, είναι και η απόφαση του δικαστηρίου της Ρουέν, που έκρινε παράνομη την επίταξη από την κυβέρνηση εργαζομένων στο διυλιστήριο της «Total Energies» στη Νορμανδία.

Λίγες μέρες πριν το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επιτάξει απεργούς στη βιομηχανία πετρελαίου, προκειμένου να περιορίσει τις ελλείψεις καυσίμων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας (Ile-de-France).

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC CGT) - η οποία πρωτοστατεί στις απεργιακές κινητοποίησης - καταδίκασε την κυβερνητική απόφαση και ανέστειλε τις διαταγές επίταξης των απεργών.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στους κλάδους της Ενέργειας και της Χημικής Βιομηχανίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλους αυτούς τους μήνες, με πολλές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και αποκλεισμούς εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας για τη γαλλική καπιταλιστική οικονομία, χωρίς να πτοούνται από την ένταση της καταστολής και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ