Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ - ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Μέτρα «εδώ και τώρα» για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Κινητοποίηση χτες από υγειονομικούς του νοσοκομείου, κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ανεκτίμητη αξία», διαμήνυσαν χτες στα Ανω Πατήσια δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, σωματεία και φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και διεκδικώντας μέτρα για την ενίσχυσή του.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έφτασαν με πορεία από το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» στον χώρο της συγκέντρωσης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ακολούθησε πορεία μέχρι το πάρκο ΦΙΞ.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απέμεινε στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Πατησίων. Η "Παμμακάριστος", όπως και όλα τα νοσοκομεία, βγήκε πιο αποδυναμωμένη μετά την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Αναστασία Σταθακάρου.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τον Ιούνη του 2021 το χειρουργικό τμήμα δεν εφημερεύει με απόφαση της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, ενώ μίλησε αναλυτικά για όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους. «Ελλείψεις γιατρών υπάρχουν σε όλα τα τμήματα (αναισθησιολογικό, παθολογικό, καρδιολογικό κ.ά.) και στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προβλέπονται μόλις 2 θέσεις ακτινολόγων, 1 παθολόγου, καμία αναισθησιολόγου, χειρουργού, καρδιολόγου, νευρολόγου, αιματολόγου κ.λπ.», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό. Επίσης, πάνω από το 1/3 των νοσηλευτών είναι συμβασιούχοι, ενώ το πεπαλαιωμένο κτίριο διαθέτει μόνο έναν ανελκυστήρα για τη μεταφορά ασθενών, προσωπικού, των διαφόρων υλικών και των αποβλήτων και κάθε τρεις και λίγο παθαίνει βλάβη, με αποκορύφωμα διασωληνωμένος ασθενής να εγκλωβιστεί στο ασανσέρ μαζί με τον αναισθησιολόγο!


«Η υποβάθμιση βαραίνει όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες τις προηγούμενες που είχαν και έχουν κοινό παρονομαστή το κέρδος των επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες του λαού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κακαβάς, αντιπρόεδρος του Σωματείου. Και μετέφερε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ζουν το θέατρο του παραλόγου, αφού «διοίκηση και υπουργείο προσπαθούν να μας πείσουν πως δουλεύουμε σε άλλο νοσοκομείο. Εχουν πει ακόμα ότι αντιστοιχούμε 1 νοσηλευτής σε έναν ασθενή. Αφού είμαστε τόσο πολλοί πώς γίνεται να μας χρωστάνε άδειες του '22 και δεκάδες ρεπό; Στη φύλαξη και την καθαριότητα εργάζονται μέσω εργολάβου, αμείβονται με μισθούς πείνας, τους χρωστούν 2 και 3 μηνιάτικα».

Μιλώντας για την εμπειρία της από τα 22 χρόνια δουλειάς, η Μαρία Μανιατάκου, παθολόγος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου, υπογράμμισε ότι «όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία όπου εργάστηκα ήταν υποστελεχωμένα. Ανέκαθεν αναγκαζόμουν να κάνω πολλές εφημερίες, πολλές γιορτές και αργίες. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης δεν είναι σημερινή ούτε χτεσινή. Δεν πρόκειται για λάθος ούτε για αχρηστία όλων των κυβερνήσεων, αλλά για ξεκάθαρη, οργανωμένη και συστηματική αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα». Ενώ στην έλλειψη ακόμα και χώρου ξεκούρασης για τους παθολόγους αναφέρθηκε ο Ορέστης Πολεδίνης, ειδικευόμενος, καθώς «κάνουμε 26 ώρες σερί βάρδιες και ξεκουραζόμαστε σε καρέκλες».

«Το σύνθημα που συγκλόνισε τον τελευταίο μήνα όλη τη χώρα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" συνδέεται και με τον αγώνα που δίνουμε και σε όλα τα νοσοκομεία τα οποία είναι τα άλλα "Τέμπη". Ανθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί χάνονται λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Ζήσαμε στην πανδημία το "πάμε και όπου βγει", είδαμε και μετά το "νέο ΕΣΥ" των συγχωνεύσεων, των ΣΔΙΤ, των αυξημένων πληρωμών», τόνισε στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη.

Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ, ο Τ. Παντέρης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία το 2010 ήταν πάνω από 111.000, σήμερα είναι 72.000! «Σαράντα χιλιάδες λιγότεροι υγειονομικοί επιβεβαιώνουν ποιες ήταν οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια».

Η Κυριακή Εξερτζή, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων της «Hellenic Train», συγκρίνοντας τον χώρο του εργοστασίου συντήρησης του τροχαίου υλικού της εταιρείας στον Πειραιά, είπε ότι «η κατάσταση είναι η ίδια που επικρατεί και στο Νοσοκομείο "Παμμακάριστος"». Μίλησε για το ελάχιστο προσωπικό, τη συνεχή έλλειψη στα απαραίτητα μέσα και ανταλλακτικά για την εκτέλεση εργασιών, την παντελή απουσία μέτρων ασφάλειας σε εγκαταστάσεις - ερείπια, τα οποία καταρρέουν συνεχώς. «Ολοι οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που βάζει ανάγκες και δικαιώματα στην εξίσωση του κόστους - οφέλους και του κέρδους», σημείωσε.

«Το 2023 το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και ζωή θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Σήμερα που η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας απαιτούμε τη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μας αξίζει», υπογράμμισε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης η Καλλιόπη Καραμπέτσου.

Ενώ, εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα σημείωσε τη στήριξη στον αγώνα των υγειονομικών γιατί «είναι και δικός μας αγώνας, αφορά τις γυναίκες του μόχθου. Η ζωή και η υγεία μας δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Θέλουμε τα νοσοκομεία που δικαιούμαστε. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το δυνάμωμα του αγώνα για ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής μετέφερε ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος και συνταξιούχος γιατρός. Θύμισε τους μεγάλους αγώνες που έκαναν οι υγειονομικοί ώστε το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» που ανήκε στην Καθολική Εκκλησία να ενταχθεί στο ΕΣΥ και, όπως είπε, «τα καταφέραμε. Ηρθε στη συνέχεια η Συνθήκη του Μάαστριχ, η μείωση των κοινωνικών δαπανών και φτάσαμε το 2010 όπου η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε 15 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και οι επόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ τα κράτησαν κλειστά. Αν δεν είχαν κλείσει τα δύο νοσοκομεία στα Πατήσια και λειτουργούσε όπως πρέπει το "Παμμακάριστος" θα είχαμε 500 κλίνες στην περιοχή. Το νοσοκομείο στην Πατησίων με 160 κλίνες είναι κουφάρι, όλος αυτός ο πλούτος του λαού πάει στράφι. Σήμερα απειλείται ακόμα και το "Παμμακάριστος"», ανέφερε, καλώντας σε ένταση της πάλης αλλά και να αποτελέσει το θέμα της Υγείας κριτήριο ψήφου, «να στηρίξουμε το Κόμμα που είναι αταλάντευτα στο πλευρό του λαού, για όλες τις ανάγκες και τα δικαιώματά του».

Επίσης, στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χάρης Βουρδουμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ