Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο «παρεξηγημένος» νόμος Κατρούγκαλου και τα αυξημένα όρια ηλικίας

Να πετάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί με πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Κατρούγκαλος στην εφημερίδα «Αυγή». Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποκρύψει και να συσκοτίσει τα πραγματικά γεγονότα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, που επί των ημερών του, το 2016, ψηφίστηκε ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοθετικό έκτρωμα, οχυρώνεται πίσω από τη γνωστή μέθοδο, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβλαψαν ...δέκα φορές περισσότερο τους συνταξιούχους. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το βολικό «μέτρημα», γιατί και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν, είναι συνυπεύθυνα για τις περικοπές στις συντάξεις και τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς διαρκώς «ο ένας έραβε και ο άλλος έκοβε»...

Ετσι, οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν τις υπογραφές και των τριών κομμάτων. Ειδικά για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

* * *

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας έγιναν και με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυξήσεις έγιναν και με τον 4093 του 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ, που μεταξύ άλλων όρισε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αυτήν την αύξηση ήρθε στη συνέχεια ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) να μονιμοποιήσει και να θωρακίσει «λύνοντας», όπως τότε ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ασφαλιστικό για 50 χρόνια.

Μάλιστα, έναν χρόνο νωρίτερα, με το 3ο μνημόνιο (που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) και τον νόμο 4336/2015, αυξήθηκαν και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (35ετία με όριο ηλικίας, 37ετία χωρίς όριο κ.λπ.). Με αυτόν τον νόμο, για τον οποίο στο άρθρο του ο Γ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να κρυφτεί ισχυριζόμενος πως «ρύθμισε απλώς εξαιρέσεις που είχαν απομείνει ορίζοντας νέες μεταβατικές περιόδους», ορίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία θα πρέπει μετά το 2021 να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή αν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 40 χρόνια Ασφάλισης να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ακόμα και σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «παρεξηγημένο» τον νόμο Κατρούγκαλου, εννοώντας προφανώς ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν κατάλαβαν την αξία του... ενώ ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος στο ίδιο άρθρο κομπορρημονεί πως «εμείς καταστήσαμε το Ασφαλιστικό βιώσιμο και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης...» και πως «εμείς παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. με μια μεταρρύθμιση που χαρακτηριζόταν από τις αρχές της ισονομίας...».

* * *

Αλλά αυτά τα πλεονάσματα για τα οποία επιχαίρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «κοινωνική δικαιοσύνη» την οποία διαφημίζει, μονιμοποίησαν τα 67 χρόνια ως γενική ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσαν τις νέες συντάξεις (μετά τις 13/5/2016) τουλάχιστον κατά 25%, κατάργησαν το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μείωσαν τις επικουρικές συντάξεις, ενταφίασαν οριστικά τη 13η και τη 14η σύνταξη, περιόρισαν την κρατική χρηματοδότηση, μείωσαν και τις συντάξεις χηρείας, ενώ απαγόρευσαν οποιαδήποτε αύξηση μέχρι το τέλος του 2022, για να αναφερθούμε μόνο σε ορισμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, για τους «παλιούς» συνταξιούχους, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, νομοθέτησαν την «προσωπική διαφορά» ως μόνιμο «κόφτη» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, προβλέποντας από τότε ότι 1 εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχοι θα στερούνται ακόμα και τις όποιες πενιχρές αυξήσεις θα δίνονταν μετά το 2022. Γεγονός που τραγικά επιβεβαιώθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους φέτος, που βλέπουν τις συντάξεις τους να παραμένουν στα Τάρταρα ακόμα και μετά από 13 χρόνια, ενώ η ακρίβεια τις λεηλατεί. Τα πλεονάσματα λοιπόν του ΕΦΚΑ έχουν πάνω τους το αίμα των συνταξιούχων και η «ισονομία» του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ο πιο σίγουρος δρόμος για τον Καιάδα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Και όμως, όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιμένει να τα υπερασπίζεται, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τίποτα.

* * *

Οπως έλεγε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας τον Ιούλη του 2015, τις ίδιες μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 3ο μνημόνιο μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έχουμε αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67. Είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχθεί κι εμείς, διότι δεν θεωρώ ότι είναι προοδευτική πολιτική η πολιτική τού να στέλνεις κάποιον με σύνταξη στα 45 και στα 50 του... Δεν είναι ορθολογικό να στέλνεις τις μητέρες 15 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη...». Αυτά για τους προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και σήμερα ισχυρίζονται ότι τα μέτρα τούς επιβλήθηκαν.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ