Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ηφαιστειακά δραστήρια η Αφροδίτη

Τρισδιάστατη εικόνα του ηφαιστείου Μάατ στην Αφροδίτη, σχηματισμένη από τα δεδομένα σαρώσεων της επιφάνειας του πλανήτη, με ραντάρ, που είχε πραγματοποιήσει η αποστολή «Μαγγελάνος» της NASA.
Τρισδιάστατη εικόνα του ηφαιστείου Μάατ στην Αφροδίτη, σχηματισμένη από τα δεδομένα σαρώσεων της επιφάνειας του πλανήτη, με ραντάρ, που είχε πραγματοποιήσει η αποστολή «Μαγγελάνος» της NASA.
Αμεσου χαρακτήρα γεωλογικά δεδομένα αποδεικνύουν για πρώτη φορά την ύπαρξη πρόσφατης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη, τον δίδυμο με τη Γη ως προς το μέγεθος αλλά πολύ διαφορετικό κατά τ' άλλα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες, επανεξετάζοντας με σύγχρονα μέσα τα δεδομένα από τις καταγραφές με ραντάρ της επιφάνειας της Αφροδίτης, που είχε κάνει πριν από 30 χρόνια η μη επανδρωμένη αποστολή «Μαγγελάνος» της NASA! Στις εικόνες αυτές αποκαλύπτεται η αλλαγή σχήματος και η αύξηση μεγέθους μιας ηφαιστειακής οπής, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Η NASA προγραμματίζει να εκτοξεύσει σε δέκα χρόνια από τώρα την αποστολή VERITAS, που θα περιλαμβάνει διαστημοσυσκευή - τεχνητό δορυφόρο του πλανήτη, για να τον εξετάσει από την επιφάνεια έως τον πυρήνα του. Στόχος της αποστολής είναι να βοηθήσει να καταλάβουμε πώς ένας βραχώδης πλανήτης με περίπου ίδιο μέγεθος με τη Γη ακολούθησε ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι και εξελίχθηκε σε κόσμο που καλύπτεται από πεδιάδες απορροών ηφαιστειακού υλικού και παραμορφωμένο φλοιό σε πολλά σημεία, κρυμμένο κάτω από μια παχιά, καυτή και τοξική (από το θειικό οξύ που περιέχει) ατμόσφαιρα.

Οι γεωλογικές μεταβολές εντοπίστηκαν στον Ατλαντα (περιοχή υψιπέδων κοντά στον ισημερινό της Αφροδίτης), όπου βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη, το όρος Οζα και το όρος Μάατ. Αν και η περιοχή θεωρούνταν από παλιά ηφαιστειακά ενεργή, δεν είχαν βρεθεί άμεσες αποδείξεις πρόσφατης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Στην εικόνα του Φλεβάρη του 1991 μια ηφαιστειακή οπή στο όρος Μάατ είχε εμβαδόν 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ σε φωτογραφίες της ίδιας οπής τον Οκτώβρη του ίδιου έτους είχε διπλάσιο εμβαδόν και έντονα παραμορφωμένο σχήμα, και έμοιαζε να είναι γεμάτη έως το χείλος της με λίμνη λάβας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι στο μεταξύ συνέβη κάποια μεγάλη έκρηξη, ανάλογη με αυτή που συνέβη στο ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης, το 2018.


Τα δεδομένα από τον «Μαγγελάνο» τη δεκαετία του 1990 φυλάσσονταν σε κουτιά με CD και παραδίδονταν για επεξεργασία σε επιστήμονες με το συμβατικό ταχυδρομείο. Τώρα είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου και οι ερευνητές μπορούν να αξιοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως τεχνικές μηχανικής μάθησης, για να τα αναλύσουν, ελπίζοντας να αποκαλύψουν κι άλλα κρυμμένα μυστικά του κοντινού στη Γη πλανήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητώντας «ηλεκτρογεννήτριες»(2021-10-23 00:00:00.0)
Εφευρετικότητα των μηχανικών για να πετάξει η «Εφευρετικότητα» στον Αρη(2021-04-17 00:00:00.0)
Ο ...εξωπλανήτης της διπλανής πόρτας(2020-03-28 00:00:00.0)
«Αταίριαστα» ηφαίστεια στην Ιώ(2015-09-27 00:00:00.0)
Τόσο ίδιος, μα και τόσο διαφορετικός από τη Γη(2007-04-15 00:00:00.0)
Η διάβαση της Αφροδίτης(2004-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ