Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα

Με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και φίλου του Παύλου Φύσσα, Ν. Μαντά, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας είναι ένας από τους βασικούς και υπενθυμίζεται ότι υπέστη τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες λίγο πριν καταθέσει πρωτόδικα, την πρώτη μέρα της δίκης.

Επίθεση υπέστησαν επίσης ο μάρτυρας Μ. Ξυπόλητος και τρία συγγενικά πρόσωπα που τους συνόδευαν, παρά τις τότε ανακοινώσεις των αρμοδίων περί εκτάκτων μέτρων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία των μαρτύρων. Ο Ν. Μαντάς έχει αναγνωρίσει τον Α. Μιχάλαρο, τον χρυσαυγίτη που είδε προτού μπει στο «Κοράλλι», και τον Ι. Αγγο, τον χρυσαυγίτη που βρισκόταν στην καφετέρια.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, όπως και πρωτόδικα, περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Παύλο Φύσσα, πώς πήγε στο «Κοράλλι» εκείνο το βράδυ. «Ηταν εκεί κάποιοι περίεργοι τύποι που μας κοιτούσαν επίμονα, όμως, και ασχολιόντουσαν με τα κινητά», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο άτομο (τον χρυσαυγίτη Μιχάλαρο) που είχε δει έξω από την καφετέρια με τατουάζ μαίανδρο στο μπράτσο. Τον είχε δει σε βίντεο που αφορούσε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ένα βίντεο της ΧΑ. Αναφέρθηκε στα άτομα που ήταν έξω από την καφετέρια και κρατούσαν παλούκια, ρόπαλα, κοκάλινα γάντια, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, μαύρες μπλούζες και όπως είπε «περίμεναν να πάμε προς τα κει».

Αναφερόμενος στο ενιαίο της επίθεσης των χρυσαυγιτών, τόνισε ότι «είδα ένα κομβόι με μηχανάκια με την ίδια ενδυμασία να κατεβαίνει, μαζί με δύο αυτοκίνητα. Ηρθαν Κεφαλληνίας». Και συνέχισε: «Εγιναν μία ομάδα, ενώθηκαν με τους άλλους και ξεκίνησαν να μας κυνηγάνε. Η ομάδα κατευθύνεται γρήγορα, βρίζοντας προς το μέρος μας, καμιά τριανταριά άτομα έτρεχαν πίσω μας...».

Μάλιστα, απαντώντας σχετικά, είπε ότι ήταν μία ομάδα που οργανώθηκε και συγκροτήθηκε γρήγορα για να επιτεθεί στους «αντιφρονούντες». «Θεωρώ ότι ήξεραν τον Παύλο, στη γειτονιά του ήταν, μουσική έκανε, είχε δράσεις...», είπε και πρόσθεσε ότι όταν ο Φύσσας δούλευε στη Ζώνη και όταν έπαιρνε απόφαση για απεργία το Σωματείο, συμμετείχε.

«Κρατούσαν "πράγματα" στα χέρια τους οι χρυσαυγίτες. Ξεκίνησαν κάποιοι, ήρθαν κι άλλοι μετά. Εγιναν μία ομάδα. Δεν ήταν τυχαία προσέλευση. Ειδοποιήθηκαν, φοβηθήκαμε», συνέχισε ο μάρτυρας. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, είπε ότι του Ρουπακιά τού «είπαν να έρθει», αφού δεν ήταν στο «Κοράλλι».

Κατέθεσε επιπρόσθετα ότι ήταν ένας από αυτούς που προσήγαγε λίγο αργότερα η αστυνομία, όταν κρύβονταν στην πυλωτή για να γλιτώσουν από την επίθεση των χρυσαυγιτών.

Στο ΑΤ Κερατσινίου, όπως είπε, τους έβαλαν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ρουπακιά, που κρατούσε κινητό. «Οταν περιγράφαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, μας είπε: "Φοράω κι εγώ αρβιλάκια, ελπίζω να μη με περνάτε για χρυσαυγίτη"». Μάλιστα ανέφερε ότι οι αστυνομικοί, μπροστά στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, που είχε παραδεχτεί λίγο πριν στους αστυνομικούς ότι τον μαχαίρωσε, ρωτούσαν τα στοιχεία τους, ποιοι είναι, πού μένουν κ.λπ.

Αναφέρθηκε τέλος στις επιθέσεις των χρυσαυγιτών στο ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε δημοσιεύματα για μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο παρατηρητή η αστυνομία στη δολοφονία του Π. Φύσσα(2023-03-17 00:00:00.0)
Κατέθεσε ο αδελφικός φίλος του Παύλου Φύσσα(2022-11-24 00:00:00.0)
Η δολοφονία Φύσσα έγινε μπροστά στην αστυνομία(2022-11-12 00:00:00.0)
Συντεταγμένη η δράση των χρυσαυγιτών στη δολοφονία Φύσσα(2016-07-15 00:00:00.0)
Κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας φίλος του Παύλου Φύσσα(2016-06-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις(2013-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ