Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τροπολογία του ΚΚΕ για επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω

Την απέρριψε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Το πάνδημο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής του Αιγάλεω, όπως και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, που απαιτούν την επίταξη τώρα του εκπαιδευτικού κτιρίου που στεγάζει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετέφερε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες.

Υπενθυμίζεται ότι το 9ο Δημοτικό Σχολείο κινδυνεύει με έξωση μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του δήμου με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, με τους γονείς να βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτός ο αγώνας έφερε και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει μεν ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες, ωστόσο η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα από τον δήμο.

Το ΚΚΕ έχει φέρει κατ' επανάληψη το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις, απαιτώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι δεν θα κινδυνεύουν σχολεία με έξωση.

Τώρα η τροπολογία κατατέθηκε στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά τη μίσθωση ακινήτων από ΟΤΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ανέπτυξε την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι «μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξωσης της σχολικής μονάδας από το κτίριο όπου στεγάζεται εδώ και 30 χρόνια, με βάση τη δικαστική απόφαση που μετά από μακροχρόνιες δικαστικές πράξεις μεταξύ του δήμου και των ιδιοκτητών έβαλε λουκέτο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 40 του σχετικού νομοσχεδίου, με βάση την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω. Είναι ομόφωνη η πρόταση. Και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω είναι με τη ΝΔ. Το λέμε εδώ για να ακούσετε».

Η παράγραφος που το ΚΚΕ απαίτησε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «επιτρέπεται η αναγκαστική διάθεση (επίταξη) εκπαιδευτικού κτιρίου, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 18 του Συντάγματος και την απορρέουσα υφιστάμενη νομοθεσία, όταν είναι μοναδικός χώρος της περιοχής που μπορεί να καλύψει επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απορρίπτοντας την τροπολογία, έθεσε θέμα καταλληλότητας και πρόσθεσε πως «αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι ζήτημα συνολικής κυβερνητικής επιλογής και όχι μόνο του υπουργείου Εσωτερικών. Με δεδομένο, βέβαια, πρώτα ότι θα υπάρξει γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας».

Απαντώντας, ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να θέτετε θέματα καταλληλότητας όταν λειτουργεί 30 χρόνια. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τώρα τον κόσμο, αλλά ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ξέρει πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».

Πρόσθεσε δε πως «υπάρχουν 100 μαθητές. 'Η οι 100 μαθητές θα συνεχίσουν να μορφώνονται ή θα πάρει το κτίριο ο ιδιοκτήτης, που εσείς τώρα του κάνετε πλάτες να το πάρει. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Μπροστά στους 100 μαθητές έχετε επιλέξει τον ιδιοκτήτη και δεν λύνετε το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ